Test: Mercedes C-Class Coupe C 200 7G-TRONIC PLUS

Otmeno, glamurozno i sportski – ovako se ukratko može opisati novi kupe C klase, koji predstavlja veliki iskorak Mercedesa u pogledu dizajna i imidža.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Nova generacija Mercedesove C klase donela je veliki napredak u odnosu na prethodnu, ne samo u pogledu estetike, već i kada je reč o povećanju dimenzija, kvalitetu materijala i unapređenju mehanike. Sva ta unapređenja preneta su i na kupe verziju, koja je svetsku premijeru imala u septembru 2015. na Salonu automobila u Frankfurtu.

Uporedo sa početkom prodaje u Nemačkoj, auto je stigao i kod nas. Već prilikom preuzimanja, C klasa kupe ostavila je snažan utisak na nas. Razum kaže da je to "samo" C klasa sa potpuno neizmenjenom mehanikom, a oči i srce vide S klasu kupe u malom.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4686/1810/1405 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2840 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4686/1810/1405 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2840 mm

Strategija menadžmenta Mercedesa očigledno je bila da učini da se kupci C klase kupe osećaju kao da voze najmanje tri puta skuplji auto u odnosu na stvarnu cenu. I stvarno je tako. Dok je prethodna generacija izgledala gotovo identično limuzini, samo sa 2 umesto 4 vrata, nova ima potpuno drugačiji izgled, ne samo maestralno dizajniranog zadnjeg već i prednjeg dela. Prednja maska je drugačija u odnosu na limuzinu, ali ono što nas je kupilo, kao i većinu, je zadnji kraj.

Mercedes je bespogovorno prepoznatljiv kao proizvođač najprestižnijih ali i automobila konzervativnog dizajna. U poslednje vreme konzervativnost dobija novo lice, u vidu izraženog sportskog karaktera ali i još kreativnijeg dizajna.

Ovo je automobil kod koga je jednako fascinatna spoljašnjost i unutrašnjost, uporediva sa višim klasama, sa jednakim vrednovanjem kupca koji je uložio 50 ili 150 hiljada evra. I zaista, na ulici je teško na prvi pogled uočiti razliku između ova dva modela. Naravno, na drugi i treći pogled je jasno zašto veći modeli koštaju nekoliko puta više.

Mercedes C-Class Coupe C 200: zapremina 1991 ccm; snaga 135 kW (184 KS) pri 5.500 o/min; maks. o. mom. 300 Nm pri 1200-4000 o/min
Mercedes C-Class Coupe C 200: zapremina 1991 ccm; snaga 135 kW (184 KS) pri 5.500 o/min; maks. o. mom. 300 Nm pri 1200-4000 o/min

Testirani primerak je konfigurisan tako da izgleda veoma atraktivno. Pravi magnet za oči je raskošan i svetao enterijer sa belom kožom i detaljima od drveta, uz dosta elemenata od brušenog aluminijuma.

Kožom su obložena ne samo sedišta, već i tapacirunzi vrata, pa i komandna tabla. Iznenađenje je da ovde nema mnogo dodatne opreme, tako da auto nije preskup. Na primer, elektrika reguliše samo nagib naslona i visinu sedišta, ali ne i pomeranje napred-nazad.

Tu su još navigacija, električno preklapanje retrovizora, automatika farova i brisača... Da ne grešimo dušu, tu su još adaptivni LED farovi, kao i sistem za automatsko kočenje u cilju izbegavanja ili ublažavanja posledica sudara. Ni to nije tako neobično u današnje vreme, ali ono što jeste posebno je mehanika. Pogon na zadnje točkove, potpuno novi sedmostepeni automatizovani menjač sa dve lamele i turbo benzinac zapremine 2.0 litre su komponente koje obećavaju dobru zabavu.

U C 200 se ugrađuje najslabija verzija sa 184 KS, dok je za C 250 i C 300 ovaj motor pojačan na 211, odnosno 245 "konja". U odnosu na limuzinu C klase, kupe je dobio za 15 milimetara niže oslanjanje, što je direktno uticalo na dinamiku vožnje. Ogibljenje je istovremeno tvrdo ali ima i dug hod, pa tako ume i da zapliva u stilu limuzine preko dugih neravnina na autoputu. To nikako ne znači da je auto nestabilan, naprotiv.

Upravljački mehanizam je konstruisan tako da imate osećaj kao da se auto naginje u smeru krivine, čime se donekle neutrališe uticaj G sile. Može da istrpi zaista velike brzine prilikom promene pravca, tako da i ne čudi što je ovaj auto prvi izbor mladih vozača na Zapadu koji planiraju "apgrejd" na sportskije modele, poput Porsche Boxstera.

Iako ima 184 "konja", C 200 kupe se u vožnji ponaša kao da ima mnogo više snage. To znači da je potrebna doza opreza u krivinama prilikom dodavanja gasa, jer je ESP programiran tako da dozvoljava malo proklizavanja pogonskih točkova. Na primer, ako pravite polukružno po kiši i dodate malo jači gas, budite spremni na "udaranje" kontre. Konstruktori su očigledno isprogramirali ESP tako da pruži dobru zabavu, mada bi neiskusne vozače mogao da uplaši.

Motor je prava poslastica u kombinaciji sa novim sedmostepenim menjačem sa dve lamele. Spakovani su tako da C kupe možete da vozite na način koji snižava ali i drastično povećava krvni pritisak. Za to su se, između ostalog, pobrinuli različiti modovi vožnje, koji se menjaju preko tastera smeštenog sa leve strane tačpeda.

"Komfort" režim je najopušteniji i najprikladniji za svakodnevnu vožnju. On raspolaže većim delom snage motora, ali pojačava servo asistenciju volana i obezbeđuje ranu promenu stepena prenosa. Prilikom umerenih ubrzanja je izuzetno prijatno čuti kako Mercedes slaže brzine i to tako da do 70 km/h izmenja svih sedam.

Može mu se, jer je maksimalni obrtni moment dostupan već od 1200 obrtaja i na raspolaganju je sve do 4000 o/min. Primera radi, atmosferci su maksimalni obrtni moment dostizali tek na 4000-4500 obrtaja, a prethodna generacija Mercedesovog motora sa kompresorom je najboljim rezultatom mogla da se pohvali tek od 1600 o/min.

U praksi to izgleda tako što dodate gas, a auto ne nađe za shodno da spusti stepen-dva niže, već snažno povuče i u sedmoj brzini. Ako pojačate pritisak na komandu gasa, trenutno reaguje u skladu sa vašim željama.

Novi menjač je dosta inteligentniji od prethodne generacije. Deluje kao da čita misli vozaču zbog toga što, ne samo da ne zadržava visoke obrtaje ni trenutak duže nego što je potrebno, već što procenjuje kada vam je naišla "žuta minuta" i kada su vam potrebne maksimalne performanse i međuubrzanja. Bukvalno iz najmirnijeg mogućeg režima prelazi u sportski kako bi se našao na usluzi, i to sve dok forsirate komandu gasa.

Kada proceni da ste se smirili tako što ne pritiskate papučicu više od centimetar-dva, izmenja i sve preostale brzine vraćajući se u krstareći režim, sa maksimalno niskim obrtajima.

"Sport" mod radi kao i kod ostalih automatika, tako što kasnije menja brzine i generalno drži motor na nešto višim obrtajima kako bi bio još spremniji da povuče. Međutim, prava poslastica za sve ljubitelje sportske vožnje je "sport plus" mod, koji najslabiju verziju dvolitarskog turbo benzinca pretvara u aždaju.

Zaboravite cifre na papiru, ovaj motor se tada ponaša kao da ima preko 200 "konja". Menja se mapa ubrizgavanja tako da papučica gasa postaje mnogo osetljivija, sa maksimalnim raspolaganjem snagom.

Prtljažnik: 400 l
Prtljažnik: 400 l

U ovom režimu je najzabavnije koristiti manuelnu promenu brzina preko poluga iza volana, koje inače koristimo uglavnom prilikom kočenja motorom. Tada se vožnja pretvara u istinsko uživanje u potpuno drugačijem karakteru lepog kupea.

Posebno postaje zanimljiv momenat kada prilikom naglog ubrzanja na oko 4000 o/min promenite stepen više a tom prilikom se začuje zvuka motora, kao kod najsporstkijih modela. Ovakvi momenti zaista mnogo znače i shvatite da auto vredi svaku paru koju ste u njega uložili.

Ako vas zanima potrošnja, treba računati na oko 11 litara po gradu, uz povremene izlete u sportske modove.

Ako vas zanima ekologija i ušteda, tu je i društveno prihvatljivi "eko mod", koji nismo stigli da isprobamo. Nadamo se da nam na tome nećete zameriti.

Inače, pri 130 km/h C 200 kupe se "vrti" na rekordno niskih 2350 obrtaja u "komfort" modu i tada troši oko 7,5 l/100 km.

Zanimljivo je da je kupe manje od hiljadu evra skuplji od limuzine sa istim motorom. Kome je auto potreban za porodične potrebe a ima malu decu, neće se ustručavati da se odluči za ovaj model, jer sa prtljažnikom od 400 litara može da zadovolji sve standardne potrebe.

Na zadnjim sedištima može da preveze i dve odrasle osobe, ali ne preterano visoke, iako su se konstruktori pobrinuli da sada ima više mesta za glavu nego u prethodnoj generaciji.

Najjeftinija verzija Mercedesa C klase kupe C 200 košta 33.900 evra sa PDV-om.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Specifikacije

Mercedes C-Class Coupe C 200 7G-TRONIC PLUS

zapremina motora 1991 ccm
snaga 135 kW (184 KS) pri 5.500 o/min
maks. obrtni moment 300 Nm pri 1200-4000 o/min
menjač automatizovani, 7 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4686/1810/1405 mm
međuos. rastojanje 2840 mm
prtljažnik 400 l
rezervoar 50 l
masa 1540 kg
pneumatici 225/50 R 17
maks. brzina 235 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 7,3 s
prosečna potrošnja (fabrička) 5,4-5,9 l/100 km
emisija CO2 125-137 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu