Promocija: Kia Sportage

Kia je u vrlo kratkom vremenskom periodu uspela da postane jedna od automobilskih kompanija koja vlada tržištem Evrope. Među modelima koji su joj to omogućili izdvaja se Sportage. Predstavljamo vam četvrtu generaciju ovog kompaktnog SUV vozila.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Kia je napravila veliki proboj na tržištima Evrope svojim SUV modelom Sportage. Za to je najzaslužnija sada već bivša, treća generacija ovog automobila, nastala pod dirigentskom palicom genijalnog menadžera i odličnog dizajnera Petera Šrajera.

Ovim automobilom podigli su nivo mehaničke konstrukcije, dizajna, kvaliteta izrade i opremljenosti i pogodili su u potpunosti želje i potrebe kupaca Starog kontinenta, uključujući tu i Srbiju. A onda, 2015. godine usledilo je iznenađenje. Na salonu automobila u Frankfurtu, samo godinu dana nakon restilizacije treće, predstavljena je nova, četvrta generacija.

Žurbu za zamenom i unapređenjem automobila svakako možemo da razumemo, jer Kia želi ne samo da očuva, već i da popravi svoj položaj na tržištu Evrope. Ono što je bilo iznenađenje je to da nova generacija gotovo uopše ne liči na prethodnika koji je privukao evropske kupce.

Na prvim fabričkim fotografijama delovao je čak neubedljivo pored svog prethodnika koji je bio sportski elegantan. Ipak, prvo upoznavanje sa automobilom na salonu u Frankfurtu bitno je popravilo naše mišljenje. Novi Sportage je mnogo ubedljiviji i prijatniji za oko uživo.

Premijera je protekla odlično i auto je privukao veliki broj posetilaca, ali i profesionalce koji su detaljno fotografisali svaki šraf i var na vozilu. Konkurencija je očigledno bila vrlo radoznala da vidi šta im to Kia servirala.

A onda je početkom 2016. usledio poziv za test vožnje u okviru svetske prezentacije za novinare. Prvo tromesečije u godini je prilično nezgodno za upoznavanje sa automobilom zbog toga što je obdanica previše kratka za ozbiljne vožnje i fotografisanje. U Evropi je u ovom periodu najpogodniji poligon za promociju Iberijsko poluostrvo. Da, opet se vraćamo u Barselonu. Ona nije baš omiljena među automobilskim novinarima jer su saobraćajnice zakrčene, lokalni vozači žustri i neprijatni, na ivici incidenta, a okolne puteve i lokacije za snimanje poznajemo skoro kao sopstveni komšiluk.

Ipak, Kia je uspela da nas iznenadi i osmisli lokacije i rute koje imaju lepu scenografiju, a dovoljno su daleko od Barselone tako da nisu previše opterećeni i prijatne su za vožnju.

Za organizaciju se pobrinula ekipa iz Nemačke, a prijatno smo se iznenadili da je većina domaćina poreklom iz bivših republika Jugoslavije. I pored toga što vaš izveštač ovaj posao radi preko dvadeset godina i navikao je na neprestana putovanja, ipak su reči "dobro došli, nadamo se da ste lepo putovali, izvolite da se osvežite" izgovorene na našem jeziku prijatna promena.

Na žalost, prvi dan nismo imali prilike da previše vozimo novi Sportage. Taman toliko da steknemo predstavu u kom su pravcu krenuli konstruktori i dizajneri kada su počeli da stvaraju automobil. Toga su bili svesni i domaćini, pa su nam u popodnevnim časovima omogućili druženje sa kompletnom ekipom konstruktora i dizajnera, pa čak i sa ekipama stručnjaka specijalističkih kompanija sa kojima su sarađivali tokom kronstruisanja automobila.

Na raspolaganju su nam bili i ljudi iz Magna Štajera koji su osmislili pogon na sva 4 točka za ovaj model, kao i "muzičari" iz JBL-a koji potpisuju audio uređaj na skupljim verzijama.

Svaki put kada se susrećemo sa konstruktorima i dizajnerima automobila uz večeru, ili koktel, prija nam njihova otvorenost i entuzijazam sa kojim pričaju o svojoj kreaciji. Konstrukcija automobila, ali i komunikacija sa probranim novinarima jeste opis njihovog posla, ali njihov entuzijazam kada pričaju o svojoj kreaciji očigledno nije nešto za šta su plaćeni.

Zaista su ponosni na ono što su uradili i nisu želeli da sakriju ni jedan jedini detalj u vezi sa modelom Sportage. A šta je bila tema konverzacije? Najpre - dizajn.

Kia je odlučila da svetsku premijeru napravi grandiozno, pa je istog dana pored nas iz Srbije, pozvala i novinare iz Engleske, Italije, Francuske, Nemačke, Mađarske i Hrvatske. Većinu njih poznajemo godinama baveći se ovim poslom. Uz zakusku nakon prezentacije imali smo priliku da razmenimo mišljenja o novom automobilu.

Svi smo se složili da novi Sportage u dobroj meri, a možda i previše, podseća na neki od SUV modela iz game Porschea. Snažni istureni bokovi, istaknuta ovalna maska hladnjaka i linija koja oivičava bočne prozore tipični su za Nemačke premijum brendove a dosta se razlikuju od prethodne generacije ovog SUV-a. Mehanika i konstrukcija su takođe bitno promenjeni u odnosu na prethodnika. Novi model je za 4 centimetra duži, dok su visina i širina ostale nepromijenjene. Međuosovinsko rastojanje je povećano za 3 cm (2.670 mm) što je direktno uticalo na povećanje prostora za kolena putnika na zadnjem sedištu.

Povećanje prostora u kabini omogućilo je i ugradnju zadnjih sedišta koja imaju podešavanje nagiba naslona. Takođe, putnici pozadi imaju otvore ventilacionog sistema koji mogu da se podešavaju. Prtljažnik je povećan za 15 litara i sada raspolaže sa 491 litrom u verziji sa rezervnim točkom. Kabina je takođe potpuno promenjena u odnosu na prethodnu generaciju. Komandna tabla i instrumenti deluju kvalitetnije i skuplje nego ranije, što i ne čudi s obzirom da podsećaju na veći Sorento.

Kija za sada u Sportage ugrađuje tri dizel i dva benzinska motora. Najslabiji diizelaš od 1.7 litara sa 115 "konja" sličan je kao u prethodnoj generaciji. Tu je i dvolitarski dizelaš u dve verzije, sa 136 i 184 KS. Ovaj motor je dosta prepravljen u odnosu na prethodnu verziju i dobio je mnogo veći obrtni moment sa povoljnijim razvojem snage.

Atmosferski benzinac od 1.6 litara je preuzet od prethodnika, a novitet je turbo-benzinac zapremine 1.6 litara, sa 177 KS. On je uparen sa sedmostepenim robotizovanim menjačem sa dva kvačila a u gami predstavlja zamenu za 2.0 litarski atmosferski benzinski motor.

Novi Sportage u vožnji potvrđuje najavljenu udobnost i upravljivost. Poboljšana aerodinamika i zvučna izolacija do izražaja dolaze pri velikim brzinama. Sa četvrtom generacijom ovog automobila, Kia je predstavila i nekoliko bezbednosnih sistema, od automatskog kočenja, automatske regulacije farova, kontrole slepog ugla i bočnog nadolazećeg saobraćaja, pa do uređaja za samostalno parkiranje i isparkiravanje.

Sportage imao je srpsku premijeru na izložbi BG Car Show, sredinom marta, a trenutno se može nabaviti po sajamskoj ceni, uz dodati gotovinski popust, za 17.990 evra - koliko košta model opremljen benzinskim 1.6 GDi motorom sa 132 ks i standardnim paketom opreme LX Active.

Kompletan cenovnik možete pronaći na zvaničnom sajtu.

Kako se izgovara?

Do sada je Kia gotovo insistirala da se ime Sportage izgovara "sportidž". Međutim, na konferenciji za novinare prilikom svetske prezentacije, objasnili su nam da su to pravilo izmenili i da se jednako pravilno izgovara i kao "sportaž".

Bitno unapređena konstrukcija

"Da bismo poboljšali upravljanje i ležanje na putu, ali i smanjili buku i mehaničke vibracije, morali smo da konstruišemo znatno kruću karoseriju. Takođe, izmenili smo geometriju prednjeg i zadnjeg ogibljenja, kao i konstrukciju nosećih delova", rekao je direktor razvojnog odeljenja mehanike, dr. Mihael Vinkler.

"Buka u kabini je značajno smanjena postavljanjem specijalnih apsorbera na tunel kardanske osovine i zid prema motorskom prostoru. Upravljanje je preciznije, a osećaj na volanu je prirodniji jer smo električni motor servo asistencije postavili direktno na letvu upravljačkog sistema, umesto na vratilo volana", objašnjava Vinkler.

Renomirani partneri

U konstrukciji specifičnih komponenti nove generacije modela Sportage učestvovale su renomirane specijalizovane kompanije. Tako sistem za prenos snage na sva 4 točka potpisuje Magna Štajer iz Austrije. Oni se hvalie da su uspeli da naprave uređaj koji praktično nema gubitke prilikom standardne vožnje po asfaltu, dok je na klizavoj podlozi robustan i otporan na pregrevanje.

Audio sistem u bogatijim paketima opreme potpisuje kompanija JBL. Oni su projektovali uređaj sa osam zvučnika, uključujući i sabvufer i pojačalom od 320 vati.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu