Test: Renault Scenic Xmod Expression dCi 110 Energy

Krosoveri i SUV vozila postaju sve popularniji među kupcima a Renault je među prvima prilagodio neke svoje modele ovakvom trendu. Scenic je još u prvoj generaciji imao 4x4 verziju, dok je u trećoj u ponudi Xmod varijanta sa kojom je zaista teško da se zaglavite.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

S obzirom na globalnu popularnost krosovera i SUV modela, trendovi su takvi da će gotovo svaki auto imati neku "terensku" primesu.

Neki evropski proizvođači su to davno shvatili a među prvima Renault, koji je pre 15 godina prvu generaciju svog MPV modela C segmenta ponudio sa pogonom na sva četiri točka.

Bio je to Scenic RX4, sa mnoštvom "offroad" dodataka na karoseriji po kojoj se izdvajao od klasične verzije. U međuvremenu je usledila druga generacija pod nazivom Conquest, zadržavši "terenski" stil ali bez 4x4 pogona.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4372/1845/1479 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2704 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4372/1845/1479 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2704 mm

Pred nama je treća generacija koja se više od dve godine nalazi na tržištu i to pod specijalnim nazivom Scenic Xmod.

Ovaj automobil razlikuje se od prethodne dve generacije - u odnosu na prvu po tome što nema 4x4 pogon, ali ima određena poboljšanja u odnosu na drugu.

Ona se, pre svega, ogledaju u tome što Xmod ima Extended Grip funkciju i poseban prekidač na komandnoj tabli kojim se ovaj mod aktivira.

Drugim rečima, Scenic Xmod zalazi u segment krosovera sa prednjim pogonom, ne samo u pogledu mehanike već i estetski.

Odstojanje od tla je povišeno za deset milimetara u odnosu na standardne verzije, a tu su i specijalne zaštite mehanike na donjem delu koje nisu tako lako vidljive kao branici.

Renault Scenic Xmod dCi 110 Energy: zapremina 1461 ccm; snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min; maks. obrtni moment 260 Nm pri 1750 o/min
Renault Scenic Xmod dCi 110 Energy: zapremina 1461 ccm; snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min; maks. obrtni moment 260 Nm pri 1750 o/min

Zanimljivo je da je Xmod ne samo povišen, već ima i širi trag točkova – za 20 mm nazad i deset milimetara napred kako bi se poboljšala stabilnost vozila.

Uz sve to, dizajneri su postavili i hromirane krovne nosače koji su auto učinili atraktivnijim.

Izbor motora za "terenski" Scenic je nešto manji i uključuje 1.2 turbo benzinski motor u verzijama sa 115 KS i 132 KS.

Kada su u pitanju dizelaši, na raspolaganju je 1.5 dCi u najjačoj varijanti sa 110 KS, ali i 1.6 dCi sa 130 KS.

Ni oko opreme ne bi trebalo da bude velikih dilema, s obzirom da su u ponudi samo Expression i Bose Edition paketi.

Mi smo testirali slabiji dizelaš sa 110 KS i Expression paketom, koji je prilično bogato opremljen i koji košta 21.490 evra. Inače, bazna verzija Xmoda može da se kupi za 18.790 evra.

Kao jedan od začetnika modernog MPV segmenta, Renault Scenic je i dalje autoritet u klasi u pogledu ponude prostora i praktičnosti. Tačno je da više nije među novijima ali i dalje ima šta da ponudi.

Ovakav auto se ne kupuje samo zbog prtljažnika koji je po svojoj zapremini između karavana i hečbeka, već zbog ponude unutrašnjeg prostora u kabini.

Povišen krov i udaljen vetrobran putničku kabinu čine dosta većim u odnosu na klasični Megane a taj osećaj prostranosti je nešto čega bi se većina teško odrekla ukoliko bi trebalo da pređe na standardan auto.

Dizajn komandne table nije mlad ali, ruku na srce, ni konkurencija nije pokazala preteranu inovativnost na novijim modelima.

Renault favorizuje upotrebu displeja umesto klasičnih instrumenata. U početku je bilo tehničkih problema ali je sve to rešeno.

Vozač po svojoj želji može da personalizuje boju instrumenata i praktično njihov dizajn, s obzirom da se sve nalazi na velikom displeju.

Testirani auto je bio dodatno opremljen GPS uređajem kojim se upravlja preko džojstika i komandi smeštenih ispod vozačeve desne ruke.

Očekivali smo da će se u Xmodu naći i elektronska ručna kočnica, ali nije. V

ažno je da je kvalitet izrade ostao na solidnom nivou i da su materijali vrlo pristojni. U tom smislu, Scenic vas neće preterano oduševiti ali ni razočarati.

Prtljažnik: 470 l (bez rezervnog točka)
Prtljažnik: 470 l (bez rezervnog točka)

Najbitnija od svega je praktičnost. Osećaj prostranosti je nešto što zaista fascinira, ne samo zbog udaljenog vetrobrana, već i zbog visokih bočnih stranica koje ostaju vertikalne do kroba, umesto da vam se postepeno nadvijaju nad glavom.

Vozač i suvozač su prilično razvojeni pa se stvara osećaj kao da se vozite u vrlo velikom automobilu.

Tradicionalno, zadnje sedište se sastoji iz tri nezavisna dela. Bez većih problema mogu da se smeste tri odrasle osobe. S obzirom da se pozadi uglavnom voze deca, kabina je funkcionalna bilo da su ona mala ili velika.

Takođe, ne morate da se savijate kako bi ste postavili dete u dečje sedište, a ako su vam deca porasla i nadmašila vas u visini, ni to nije problem. Komfor za kolena i glavu pozadi je jedna od najboljih karakteristika ovog automobila.

Kada smo već kod zadnjih sedišta, svaki od nezavisna tri dela može da se pomera po dužini, tako da u prvi plan dolazi i praktičnost u pogledu iskorišćenja prtljažnog prostora.

Sa Scenicom sigurno nećete imati problema da prevezete šta god da vam padne na pamet.

Za motorizaciju je zadužen 1.5 dizel motor sa 110 KS. Renault ima dve varijante ovog motora a za naše tržište je rezervisana ona štedljivija koja sada ima oznaku Energy.

To je motor koji svi već dobro znaju, a u međuvremenu je ko zna koliko izmena bilo u smislu poboljšanja emisije izduvnih gasova ali i voznih karakteristika.

Extended Grip komanda nalazi se pored ručice menjača na centralnoj konzoli
Extended Grip komanda nalazi se pored ručice menjača na centralnoj konzoli

Od kako je francuski proizvođač započeo saradnju sa Mercedesom, primetili smo da su sve varijante ovog motora uglađenije, sa dosta manjom turbo-rupom i nižom potrošnjom.

Ovoga puta nismo imali sreće jer smo sve vreme tokom testa praktično imali konstantan minus kada je reč o spoljašnjoj temperaturi.

To je bila otežavajuća okolnost za ovaj energetski efikasan motor. Naime, stop-start sistem je aktivan samo iznad nule a dok stojite na semaforu na leru bez problema gledate kako pada temperatura rashladne tečnosti.

Uz masu od skoro tonu i po, i relativno kratke relacije po minusu, potrošnja se u proseku kretala i do 8 l/100 km, što i nije tako loše. Na kraju testa, prosek je bio 7,5 l/100 km.

Moramo da priznamo da motor uopšte nije preslab za ovakav auto i vrlo lepo održava i visoke brzine na autoputu. Pri 130 km/h konstantna potrošnja se kreće oko 6,5 l/100 km.

Ubrzanja su prilično snažna i sasvim dovoljna za žustru gradsku vožnju, tako da vas automobil neće razočarati. Ogibljenje je vrlo meko podešeno tako da porodična vožnja uz obilje prostora u kabini predstavlja pravo uživanje.

Na raspolaganju je i Bose Edition verzija sa kvalitetnim ozvučenjem koja može da se poruči sa automatizovanim menjačem sa dve lamele ali i sa 1.6 dizelašem sa 130 "konja".

Jedina mana je cena, koja se kreće i do 25.290 evra za ovu poslednju varijantu ali se zato dobija veoma bogata oprema.

Kompletan cenovnik možete pogledati na zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Renault Scénic Xmod Expression dCi 110 Energy

zapremina motora 1461 ccm
snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 260 Nm pri 1750 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije (d/š/v) 4372/1845/1479 mm
međuos. rastojanje 2704 mm
prtljažnik 470 l (bez rezervnog točka)
rezervoar 60 l
pneumatici 215/60 R 16
masa 1457 kg
maks. brzina 180 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,5 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 3,9/4,1/4,5 l/100 km
emisija CO2 105 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu