Kratka vožnja: Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna

Otkako se pojavio 2006. godine, Nissan Qashqai predstavljao je etalon za sve ostale proizvođače i odlično se prodavao. Da li će druga generacija uspeti da nastavi stopama slavnog pretka?

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Nakon evropske promocije novog Nissana Qashqai, održane 2014. u Madridu, dobili smo priliku da se detaljnije uverimo koliko je novi auto drugačiji i bolji od svog prethodnika.

Na test u našu redakciju je stigao Qashqai u varijanti sa pogonom na prednje točkove i 1.6 dCi motorom sa 130 konjskih snaga i najbogatijom, Tekna opremom koja je oplemenjena dodatkom dva paketa.

Za one koji se pitaju koja je poenta jednog ovakvog krosovera, odmah ćemo odgovoriti – prestiž, osećaj moći, visok položaj sedenja, dobra preglednost, specifična vrsta komfora, udobnost, veoma bogata oprema i niska potrošnja.

To su stavke koje privlače najveći broj kupaca spremnih da odvoje malo više novca u odnosu na cenu prosečnog automobila C segmenta.

Kvalitet izrade je na visokom nivou, uz nekoliko izuzetaka.

Svi elementi u kabini su vrlo dobro napravljeni i uklopljeni.

Ipak nakon tridesetak hiljada pređenih kilometara koliko je imao testirani auto, počela je da se čuje škripa plastike u kabini prilikom vožnje po neravnom terenu.

Sedišta su prilično su mekana i dobro profilisana sa izraženim bočnim potporama.

Šteta je što površina za sedenje nije dovoljno dugačka i što su površine koje drže telo uzane, pa za krupnije putnike vožnja nije najkomfornija.

Sedišta su postavljena izraženo visoko, pa je položaj butina gotovo horizontalan. Mišljenja su podeljenja - nekima ovakav položaj prija, a drugima smeta jer ih umara tokom vožnje.

Prethodnu verziju smo hvalili jer je bila pregledna. Ova nije.

Prozori su manji, nosači krova previše "debeli".

Auto je zbog toga bezbedan, hvala, ali prilikom manevrisanja čak i zaista iskusni vozači imaju potrebu da zatraže asistenciju ne samo parking senzora napred i nazad, već i kamere "360 stepeni".

Ovde napominjemo da i "parking asistencija" koja se dobija uz doplatu odlično i brzo radi. Ne libi se da auto parkira u zaista uska parking mesta.

Pogon na prednje točkove Nissana Qashqai poistovećuje sa ostalim automobilima C segmenta, ali i dalje je tu povećano odstojanje od tla koje omogućava silazak sa puta. Naravno, izbegavajte prolazak kroz blato ili dubok sneg.

Kod sličnih SUV vozila obično kažemo da velike neravnine na putu ili vrlo visoki ivičnjaci nisu nikakav problem za automobil. Međutim sa velikom točkovima od 19 inča i gumama niskog profila to nije baš tako.

Niskoprofilne pneumatike i nežne naplatke treba posebno paziti. Upravo zbog njih, vožnja po lošem asfaltu ili zemljanom putu u opšte nije udobna.

Ako vam povišeni položaj za upravljačem i neka vrsta prestiža nisu presudni, pitamo se, čemu uopšte služi ovaj auto?

Testirani automobil pogoni najjači turbo-dizel u ponudi.

"Daunsajzing" je presudio da ovaj motor ima samo 1.6 litara, ali uprkos tome razvija 130 KS i maksimalni obrtni moment od 320 Nm.

Do pre nekoliko godina, da biste dobili takvu pogonsku moć, morali biste da kupite neki od Nissana opremljenih turbo-dizelom zapremine čak 2.2 litra.

Eto, to vam je taj napredak.

Međutim, nije sve baš tako glatko. Iako se fabrika hvali potpuno horizontalnom krivom obrtnog momenta, u slučaju da imate iole opterećeni auto i uzbrdicu, moraćete itekako da radite ručicom menjača ako želite da zadržite brzinu.

Renault očigledno ne ugrađuje slučajno dva turbo punjača u svoju verziju ovakvog motora.

Inače, motor je iznenađujuće ekonomičan. Mnogo manje troši od dvolitarskog turbo-dizelaša kojeg menja. Beležimo prosek testa od 7,6 litara.

Po gradu potrošnja se kreće između sedam i devet litara. Pri konstrantnih 120 km/h Qashqai troši samo 5,8 litara benzina na 100km puta, a na otvorenoj magistrali, pažljiv vozač može da spusti potrošnju na samo 4,5 litara.

Nissan Qashqai je uvek bio jedan od najpovoljnijih u svojoj klasi.

Sada može da se nabavi po ceni od 18.360 evra, koliko košta 1.2 l benzinac sa prednjim pogonom i 115 ks.

Najbogatije opremljeni model sa prednjim pogonom i turbo-dizel motorom košta 30.010 evra, a za automobil koji smo vam prikazali, sa dva dodatna paketa opreme treba izdvojiti 30.980 evra.

Kompletan cenovnik možete pogledati na zvaničnom sajtu Nissana.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna:

zapremina motora 1598 ccm
snaga 96 kW (130 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 320 Nm pri 1750 o/min
menjač 6 stepeni, manuelni
dimenzije (d/š/v) 4377/2070/1590 mm
međuos. rastojanje 2646 mm
prtljažnik 430/1671 l
masa 1461 kg
pneumatici 225/45 R 19
maks. brzina 190 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,9 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 3,9/4,4/5,2 l/100 km
emisija CO2 135 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu