Škoda Fabia 1.4 TDI Ambition

Stara narodna izreka bez problema može da se primeni i u auto-industriji. Nova generacija Škode Fabije je pokupila sve najbolje iz Volkswagen porodice – komfor, tehnologiju i performanse.

Podeli

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Nije velika novost da modeli Škode mogu da se pohvale svim onim ključnim karakteristikama koje VW grupu stavljaju u sam vrh svetske industrije.

Naravno, prisutni su i neki kompromisi koji ne utiču previše na komfor, ali su bitni za osetno niže cene u odnosu na ostale brendove kao što su Volkswagen i Audi. To niko ne krije.

Zauzvrat, Škode pružaju nešto više prostora uz nesmanjen kvalitet u pogledu mehanike i inženjeringa. Tako je i sa trećom generacijom "fabije", koja je osetno kvalitetnija u odnosu na svog prethodnika.

Na prethodnoj generaciji Fabije, neposredno nakon što se pojavila, imali smo primedbe u pogledu kvaliteta sastavljanja i funkcionisanja nekih komponenti.

To se odnosilo na početnu seriju i vrlo brzo je ispravljeno. Sa novom, trećom generacijom, takvih slučajeva nema.

Sve je besprekorno, nemački strogo sastavljeno i funkcioniše bez i najmanjih problema.

Fabia se u našoj zemlji prodaje u tri paketa opreme koji su zamišljeni tako da se ostvari prilična ušteda prilikom kupovine u odnosu na konkurentske modele a da se zadrži tehnička superiornost.

Najslabija verzija sa jednolitarskim trocilindričnim motorom od 60 KS u prvom paketu nema "klimu", ali zato košta 8.352 evra sa PDV-om.

Sa druge strane, najjači 1.2 TSI motor sa 110 "konja" u najskupljem paketu opreme ima cenu od 12.312 evra, što je veoma povoljno ako se uzme u obzir šta sve takav auto nudi.

Od firme "Auto Čačak", generalnog zastupnika Škode za našu zemlju, dobili smo test primerak iz salona na Novom Beogradu, koji i sami možete da provozate ako poželite.

Srebrna Fabia ima srednji paket opreme i potpuno novi VW dizel motor zapremine 1.4 l.

Ima tri cilindra i dostupan je u verzijama sa 90 i 105 "konja". Među njima je razlika u ceni svega tristotinak evra.

Oba imaju petobrzinske manuelne menjače a uz slabiji može da se poruči i sedmostepeni automatizovani DSG, sa dve lamele.

Ako mislite da je pet brzina zastarelo rešenje, u pravu ste, ali samo kada su u pitanju motori starijih generacija. U ovom slučaju to nije tako.

Motor je potpuno neverovatan i predstavlja najveće iznenađenje na novoj Fabiji. Turbo-rupa praktično ne postoji a uglađenost i ponašanje je takvo da smo uprkos višedecenijskom iskustvu u testiranju automobila morali da gledamo u indikator za preporuku stepena prenosa.

Naime, pri konstatnim brzinama zahteva veoma niske obrtaje, što nije baš karakteristika modernih dizelaša.

Pri 1200 obrtaja je toliko miran i tih da se gotovo ne čuje. Uz odličnu zvučnu izolaciju za ovako mali auto, tišina u kabini je gotovo nestvarna a razgovor sa saputnicima je kao da ste parkirani.

Uprkos veoma dugim prenosnim odnosima menjača, Fabia već pri pedesetak na sat traži petu.

Ako bismo samo slušali motor, bez gledanja u indikator za preporuku brzine, ne bi nam na kraj pameti palo da auto vozimo na tako niskim obrtajima. Zauzvrat, trenutna potrošnja pokazuje vrednosti manje od dva litra!

Inače, motor je toliko eksplozivan da bukvalno zakucava za sedišta iako ima samo 90 ks. Volan se otima iz ruku a jedino rešenje je oduzimanje gasa.

Situacija se menja ako u auto sedne još neko uz vozača ali i dalje se može reći da je neočekivano agresivan.

Vraćamo se na priču o prenosnim odnosima. Kao što rekosmo, stepeni prenosa su veoma dugi, čak toliko da je peta na manuelnom menjaču duža od sedme na DSG-u!

Pri 130 km/h vrti se na oko 2.900 obrtaja a putni kompjuter je pokazivao trenutnu potrošnju između 4,5 i 5,5 l/100 km, u zavisnosti od vetra.

Jasno je da je dizelaš namenjen onima koji imaju nameru da prelaze mnogo kilometara a pretpostavlja se da će dobar deo vožnje biti na autoputu.

Zato su veoma bitna i međuubrzanja pri velikim brzinama, a ova Fabia je u tom pogledu odlična.

Jedinu manu, uslovno rečeno, predstavljaju pomenuti prenosni odnosi menjača.

Navikli smo na više šaltanja a ovde su brzine toliko duge da bez problema možete da ubacite u četvrtu ili treću i da se provezete kroz ceo grad, izuzimajući zaustavljanja, naravno.

Tamo gde biste neki drugi automobil vozili četvrtom, ovde vozite trećom pa je potrebno neko vreme za navikavanje.

U svakom slučaju, test smo završili sa prosečnih 5,1 l/100 km gradske vožnje, gde se Fabia sa eksplozivnim motorom i ne baš nežnom nogom na gasu prilikom ubrzanja pokazala kao pravi zvrk.

Interesantno je da zvuk trocilindričnog benzinca nikako ne može da pruži adekvatnu sliku o stvarnim obrtajima, dok kod dizelaša sa istim brojem cilindara to nije slučaj.

Zvuči dosta prirodnije, mada i dalje naslućujete da "nešto nije u redu", odnosno da fali cilindar.

Moramo da pohvalimo i potpuno odsustvo vibracija, koje su inženjeri efikasno eliminisali. Još samo da se naviknemo na neprirodnu tišinu motora pri niskim obrtajima…

Nova Fabia je veća u odnosu na prethodnika.

Nudi više prostora, pogotovo na zadnjim sedištima ali i veći prtljažnik koji je najveći među klasičnim hečbek modelima niže klase.

Ko želi često da prevozi odrasle osobe pozadi uz ograničen budžet, tu je Rapid sa znatno više prostora za noge ali i dosta većim prtljažnikom.

Škoda Fabia 1.4 TDI Ambition u Srbiji košta 13.548 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Škoda Fabia 1.4 TDI Ambition

motor 3 cilindra, zapremina 1422 ccm
snaga 66 kW (90 KS) pri 3000-3250 o/min
maks. obrtni moment 230 Nm pri 1750-2500 o/min
menjač 5 stepeni, manuelni
dimenzije (d/š/v) 3992/1732/1467 mm
međuos. rastojanje 2470 mm
prtljažnik 330/1150 l
rezervoar 45 l
masa 1156 kg
pneumatici 175/70 R 14
maks. brzina 182 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,1 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 3,1/3,4/4,0 l/100 km
emisija CO2 88 g/km (Euro 6)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu