Toyota Aygo x-play

Jeste mali, ali pruža zaista mnogo. Vožnja modela Toyota Aygo po gradu pravo je uživanje. Nema mesta gde ne može da se provuče i parkira i za vozača predstavlja istinski antistres tretman. Na gasu je prilično prgav a potrošnja ne prelazi šest litara.

Podeli

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Zvuči apsurdno, ali mali gradski automobili A segmenta su karakteristični za bogatija društva.

Njihova funkcija je da budu drugi ili treći auto u porodici i da olakšaju svakodnevnu gradsku vožnju. To što su najmanji ne znači da su i najjeftiniji.

Tačno je da ih odlikuje maksimalna jednostavnost, a proizvođači kao da se takmiče kako da naprave što kreativniju uštedu.

Sa dužinom manjom od tri i po metra, Aygo je među najkraćima u klasi.

Prodaje se u varijantama sa 3 i 5 vrata i samo jednim motorom. Prethodna generacija je imala i dizel motor, ali za tim zaista nema potrebe s obzirom da jedini benzinac zaista malo troši.

Razvijen je u saradnji između kompanija Toyota i PSA, a proizvodi se u istoj fabrici kao i modeli Peugeot 108 i Citroen C1.

Automobili u ovoj klasi odlično drže cenu kao polovnjaci zato što su izuzetno jeftini za eksploataciju.

Cene redovnih servisa su najniže moguće. Nema većih intervencija s obzirom da nema zupčasti kaiš već lanac. Registracija je takođe najpovoljnija moguća, kao i potrošnja.

Opet dolazimo do apsurda – cena novih modela malih gradskih automobila je praktično na nivou B segmenta i mnogi uvoznici u Srbiji ih jednostavno izbegavaju s obzirom da smo siromašno tržište koje nema para ni za jedan a kamoli dva nova automobila u porodici.

Ipak, Tojota Srbija je u startu izdejstvovala solidne popuste, tako da novi Aygo može da se kupi već od 8.990 evra i to sa 5 vrata.

Iako je među najkraćima u segmentu, Aygo ima jednu od najprostranijih kabina. Posebno smo se iznenadili prostorom na zadnjem sedištu gde mesta za glavu imaju i visoke osobe.

Ne možemo da se požalimo ni na prostor za kolena - sasvim je dovoljan za kraće vožnje.

Volan se ne podešava po dubini već samo po visini, ali nije predaleko postavljen.

Interesantno je da nožne komande uopšte nisu blizu kao što je to slučaj kod sličnih automobila. To omogućava vrlo relaksirajuć položaj tela vozača tako da ni duže vožnje nisu problem.

Sedište je podesivo po visini tako da i niže osobe neće imati problem sa preglednošću.

Doduše, nikako nismo mogli da se naviknemo na liniju zadnjih prozora koja se podiže ka C stubu, što može da utiče na nesigurnost vozača kada je u pitanju mrtav ugao.

Kao i kod ostalih konkurenata kod kojih je ručica menjača na podu, postavljena je blizu vozača.

Volan je prijatno "debeo" i odlično profilisan tako da lepo leži u šakama.

Na žalost, tasteri putnog računara su postavljeni direktno na kilometar-sat.

Mesta za odlaganje telefona ima sasvim dovoljno, pogotovo ispred ručice menjača gde može da se smeste i najveći telefoni uz gomilu drugih sitnica.

Sa druge strane, kaseta nije baš za pohvalu s obzirom da u nju mogu da se smeste samo manji predmeti.

Osim u pogledu prostranosti i specifičnog dizajna, Aygo oduševaljava i svojim motorom i mekim ogibljenjem.

Tačno je da je auto kratak i da zbog toga više "poskakuje" nego duži automobili, ali je sistem oslanjanja podešen tako da je prelazak preko rupa prilično udoban.

Čak nas je iznenadila i dobra zvučna izolacija, s obzirom je ovo segment automobila sa najmanje tapaciranih površina.

Iako ima 69 ks, Aygo je prilično brz auto.

Njegove performanse uopšte nisu za potcenjivanje. Taman kad pomislite da je motor jedan od onih za koje se može reći da su tromi i da nema poente vrteti ih, iznenadi vas.

Pritisak gasa do kraja otkriva jedno sasvim drugo lice male Toyote, pogotovo kada je vozač sam u automobilu. Drugom brzinom za čas dostigne "stotku" i to na solidnoj uzbrdici, tako da se bez straha možete upustiti i u preticanja.

Motor nije potrebno "vrteti" do crvenog područja pokazivača broja obrtaja gde postiže maksimalnu snagu, s obzirom da je skoro 90% obrtnog momenta raspoloživo već pri 2000 o/min, što je prilično nisko za jednog atmosferskog benzinca.

Gradska vožnja je idealna sredina za ovaj motor. Veoma brzo dostiže radnu temperaturu tako da ne podiže previše prosek potrošnje ukoliko ga vozite na kratkim relacijama na kojima smo ga uglavnom testirali.

Stil vožnje nam je bio takav da su ubrzanja bila prilično nagla. Uprkos tome, Aygo je u proseku trošio oko 5,5 litara benzina na 100 km.

Vožnja po magistrali dodatno spušta potrošnju ali je autoput povećava i to na oko sedam litara.

Model sa paketom opreme x-play na našem tržištu košta od 9.370 evra, koliko iznosi cena verzije sa 3 vrata, dok za varijantu sa 5 vrata treba izdvojiti 9.690 evra.

Kompletan cenovnik i specifikacije Toyote Aygo možete pronaći na zvaničnom sajtu prodavca.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota Aygo x-play

motor 3 cilindra
zapremina 998 ccm
snaga 51 kW (69 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 95 Nm pri 4300 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije (d/š/v) 3455/1615/1460 mm
međuos. rastojanje 2340 mm,
prtljažnik 168 l
rezervoar 35 l
masa 840 kg
pneumatici 165/60 R 15
maks. brzina 160 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 14,2 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 3,6/4,1/5,0 l/100 km
emisija CO2 95 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu