Citroen C3 1.4 HDi 70 Confort (redizajn)

U doba masovne produkcije i konfekcijskih automobila, Citroen je pokušao da stvori automobil za široke mase koji neće delovati jeftino i bezlično. Pet godina nakon početka proizvodnje druge generacije, C3 još uvek ne ostavlja ravodušnim posmatrače.

Podeli

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Mali francuski automobili oduvek su bili popularni i praktično nosilac prodaje svojih fabrika.

Citroen je konstantno u vrhu B segmenta, u poslednjih deset i više godina zahvaljujući simpatičnom i vrlo prepoznatljivom modelu C3.

Aktuelna druga generacija malog Citroena, koja se nalazi u petoj godini postojanja, još uvek je na vrhuncu snage, a nedavno je ponovo došla u fokus kupaca u Srbiji kada se pojavio novi zastupnik, prodavac i serviser Citroenovih vozila.

Tokom odsustva sa našeg tržišta, C3 je detaljno restilizovan. Pre svega dobio je drugačije "lice" i LED dnevna svetla.

Karoserija sa naglašeno lučnom linijom krova i tri bočna stakla mnoge podseća na legendarni 2CV "spaček" i odudara od pomalo monotonog i bezidejnog proseka u klasi malih automobila.

Fabrika se potrudila da dobar utisak koji steknete prilikom razgledanja spoljašnjosti bude adekvatno ispraćen i taktilnim i subjektivnim osećajem kvaliteta kada uđete u automobil i nastavite sa upoznavanjem.

Citroen C3 može se pohvaliti enterijerom koji je među kvalitetnijima u klasi.

Završna obrada je na odličnom nivou, a materijali su daleko kvalitetniji od onoga što se može očekivati za ovaj segment.

Nema čuvenog, "šupljeg" zvuka koji odzvanja kada kucnete instrument tablu ili oplatu vrata. Sve je dobro upakovano i prijatno na dodir.

Ovde jedino nedostaje mekana plastika, ali nje nema u većini automobila u klasi.

Fabrika je umecima svetlo sive boje razbila monotoniju u kabini.

Komandna tabla je neobično dizajnirana. Donji deo je naglo i primetno zasečen kako bi se ostavilo što više prostora za kolena vozača i suvozača.

Interesantno je da veličina kasete ispred suvozača nije trpela zbog ovakvog rešenja.

U sličnom maniru su zasečene i zakošene i površine na oblogama vrata.

Zbog toga su tasteri za otvaranje prednjih prozora položeni pod nezgodnim uglom i sakriveni iza ručice za zatvaranje vrata, pa nisu baš na dohvat ruke.

Ono što se, možda, neće svideti sportski orijentisanim vozačima jeste nešto povišena pozicija za sedenje.

Takav položaj vozača više će odgovarati ženskoj populaciji, koja je i do sada bila veliki prijatelj "C trojke".

Točak upravljača je dobro profilisan i pruža zadovoljavajući osećaj u vožnji iako je servo asistencija vrlo jaka, u skladu sa namenom auta.

Hod i osećaj tokom korišćenja ručice menjača nije najidealniji. Ručica jeste kratka, ali su hodovi dugački i prilično neprecizni.

Ono po čemu se C3 uklapa u prosek B segmenta jeste ponuda prostora na zadnjim sedištima. Uzimajući u obzir dužinu od 3,94 metra i priličan komfor za vozača i suvozača, logično je da pozadi nije ostalo previše mesta.

Prednja sedišta jesu profilisana tako da obezbede dodatan prostor za kolena putnika na zadnjoj klupi ali, sve u svemu, količina prostora nije šampionska.

Sa druge strane, zapremina prtljažnika je natprosečna. Čak 300 litara u segmentu malih automobila je za svaku pohvalu, jer C3 ima za oko 20 litara veći prtljažnik od proseka klase.

Obaranjem zadnjih sedišta, korisna zapremina može se povećati do čak hiljadu litara.

Testirani automobil pogonjen je čuvenim turbo-dizel motorom zapremine 1.4 litra sa 68 konjskih snaga i maksimalnim obrtnim momentom od 160 Nm.

Ovo je manji od dva dizelaša u ponudi i može se reći da je adekvatan za zadatke koji se stavljaju pred njega.

Uglađen je miran i prilično dobro utišan. Ako pručicu petostepenog menjača koristite na normalan način, turbo rupu koja je donekle prisutna ispod 1600 o/min nećete ni osetiti.

Nije to jedan od onih motora čiji će vas obrtni moment zalepiti za sedište prilikom ubrzavanje. Kod preticanja na drumu, naročito ako je auto opterećen do kraja, moraćete da vratite jednu, čak i dve brzine na niže i da iskoristite sve raspoložive obrtaje.

Najznačajnija odlika ovog malog dizelaša je naglašeno niska potrošnja. Prosek na testu je iznosio samo 4,1 litar.

U gradu se ova cifra podiže za jedan, najviše jedan i po litar.

Na otvorenom drumu prosek može da padne na tek malo iznad tri litra, dok na auto putu, pri 120 km/h na autoputu troši oko šest litara, pretpostavljamo zbog relativno kratke pete brzine.

Vožnja je prijatna, francuski udobna i prilično tiha. Zbog nešto veće visine vozila i mekšeg ogibljenja, primetan je osećaj naginjanja u krivinama.

Ipak, C3 se ne predaje i čvrsto se drži zadate putanje. Bezbedan je, ali daleko od toga da pruža sportski užitak. Ne smatramo to za manu, naprotiv.

U gomili vozila koji čak i preteruju sa agresivnim ponašanjem na putu, lepo je imati opciju kupovine automobila u kome se vozi opušteno i udobano.

Model koji smo vam prikazali trenutno se nalazi na akciji. Cena mu je spuštena na 12.400 evra, za automobile koji se nalaze na lageru.

Cene za vozila sa lagera možete pogledati ovde.

Kompletan cenovnik Citroena C3 možete naći na zvaničnom sajtu.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Citroen C3 1.4 HDi 70 Confort

zapremina motora 1397 ccm
snaga 50 kW (68 KS) pri 4000 o/min
obrtni moment 160 Nm pri 2000 o/min
menjač 5 stepeni manuelni
dimenzije (d/š/v) 3940/1730/1525 mm
međuos. rastojanje 2465 mm
prtljažnik 300-1000 l
rezervoar 50 l
pneumatici 185/65 R 15
masa 1070 kg
maksimalna brzina 165 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 16,2 s
potrošnja(otv.put/komb./grad) 3,2/3,4/3,6 l/100 km
emisija CO2 99 g/km

Oprema:

Standard: tempomat, ručni klima uređaj, tempomat, audio uređaj sa komandama kraj upravljača, LED dnevna svetla, ABS, RAF, AFU, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese napred, električni pokretači prednjih prozora, električno podešavanje retrovizora, centralna brava sa daljinskom komandom, sedište vozača podesivo po visini, upravljač podesiv po visini i dubini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu