Kratka vožnja: Audi A5 Sportback 2.0 TDI quattro S-Line

Audi A5 Sportback spaja eleganciju kupea, udobnost limuzine i praktičnost hečbeka. Baziran je na mehaničkoj platformi modela A4, ali po svemu ostalom je mnogo srodniji kupeu A5.

Podeli

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Preciznu klasifikaciju ovog modela je nemoguće dati. Na prvi pogled, po niskoj silueti krova i mišićavim bokovima rekli biste da je to kupe.

Ipak, na drugi pogled vidite da ovaj auto ima jedan par vrata više!

Ako nije kupe, onda je sigurno sedan. Greška! Sportback ima peta vrata, čime vozilo dobija i na praktičnosti.

Pored atraktivne linije krova i boka, tu su i vrata koja u čisto kupeovskom maniru nemaju okvire prozora.

Rekli smo da je Sportback baziran na platformi modela A4. To se može zaključiti i po međuosovinskom rastojanju koje je dva milimetra duže od standardnog A4.

Ipak, po svemu ostalom, Sportback je tipičan predstavnik porodice Audija A5.

Glavni konkurenti su već dobro utabali teren na koji je novi Audi tek bio kročio.

Tu su Mercedes CLS, i "pobratim" – Volkswagen (Passat) CC.

Kao što vidite u pitanju su veoma ozbiljni igrači, tako da su i u Audiju konstrukciji ovog vozila prišli veoma studiozno.

Motor u testiranom primerku je dobro poznati 2.0 TDI. U verziji sa quattro pogonom razvija 177 KS i maksimalni obrtni moment od 380 Nm.

Ovo je sasvim dovojlno za maksimalnu brzinu od 222 km/h i ubrzanje od mirovanja do 100 km/h za 7,9.

Uz sve to, potrošnja goriva je skromnih 7,2 litra evrodizela.

Automobil sa testa je imao i sedmostepeni robotizovani menjač sa dva kvačila, S-tronic.

Sa ovim automobilom ćete biti upadljivi na svakom koraku, ali vam sigurno neće nakačiti epitet "skorojevića".

Limuzinski geni "sportbeka" davaće vam kredibilitet pri susretu sa poslovnim partnerima, a na posletku prtljažnik od čitavih 480 litara će dobro doći prilikom velike porodične kupovine.

Naravno, Sportback nije, a i ne treba da bude, jeftin.

Osnovna verzija košta 42.701 evra. Ipak, kada kupujete novi Audi, od vas se prosto očekuje da u ruke uzmete dugačak spisak dodatne opreme i po svom ukusu, željama i potrebama oplemenite odličnu osnovu.

Takav je bio i primerak koji vam prikazujemo.

Od dodatne opreme pre svega izdvajamo S-Line opremu. Treba znati da se S-Line naručuje za karoseriju, kabinu i ogibljenje zasebno.

Paket za karoseriju podrazumeva sportske branike sa difuzorima obojenim u platinum sivu boju, logo na blatobranima i pragovima vrata, hromirane krajeve izduvnog sistema, aluminijumske felne od 18 inča.

Pored navedenih stavki, posebni paket opreme sadrži i sportsko oslanjanje sa dinamičkim podešavanjem koje je spušteno oko 10 milimetara, kao i parking senzore pozadi, tempomat i Bluetooth konekciju.

Ovaj paket se doplaćuje 5.782 evra.

Drugi paket dodatne opreme koji se nalazio u testiranom automobilu sadrži lajsne oko prozora u svetloj boji, automatski klima uređaj sa 3 zone, multifunkcionalni sportski volan sa 3 kraka obložen kožom, MMI navigation plus sa ekranom od 7 inča u boji na centralnoj konzoli i hard diskom veličine 20 GB, DVD plejer sa 2 čitača za SD kartice i 8 zvučnika. Ovaj paket košta 4154 evra.

Uz doplaćenu još po neku pojedinačnu stavku, poput paketa osvetljenja, sedišta u kombinaciji štof/koža, testirani automobil košta ukupno 54.703 evra, ali ga kompanija Porsche SCG nudi po akcijskoj ceni od 47.776 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Audi A5 sportback 2.0 TDI quattro S-Line

zapremina motora 1968 ccm
snaga 130 kW/177KS pri 4200 o/min
obrtni moment 380 Nm pri 1750 - 2500 o/min
dimenzije (d/š/v) 4711/1854/1391 mm
međuosov. rastojanje 2811 mm
zapremina prtljažnika 480/980 l
zapremina rezervoara 65 l
masa 1530 kg
maksimalna brzina 222 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 7,9 s
potrošnja (otv.put/komb./grad) 4,7/5,3/6,4 l/100 km

Oprema:

Standard: automatski dvozonski klima uređaj, centralna brava, S-tronik menjač, kvatro pogon, ksenonski farovi, naplaci od 17 inča, automatsko električno pokretanje prozora, električno pomeranje retrovizora, ABS, ESP, šest vazdušnih jastuka, CD plejer.

Opcije: sportske branike sa difuzorima obojenim u platinum sivu boju, logo na blatobranima i pragovima vrata, hromirane krajeve izduvnog sistema, aluminijumske felne od 18 inča, sportsko oslanjanje sa dinamičkim podešavanjem koje je spušteno oko 10 milimetara, parking senzori pozadi, tempomat, Bluetooth konekcija, lajsne oko prozora u svetloj boji, automatski klima uredjaj sa 3 zone, multifunkcionalni sportski volan sa 3 kraka obložen kožom, MMI navigation plus sa ekranom od 7 inča u boji na centralnoj konzoli i hard diskom veličine 20 GB, DVD plejer sa 2 čitača za SD kartice i 8 zvučnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu