Prva vožnja: FIAT 500X

Moda SUV automobila sve više uzima maha a FIAT kao proizvođač koji diktira i oblikuje modne trendove imao je pune ruke posla. FIAT 500X sa pogonom na sva četiri točka je lajfstajl automobil koji nije samo puko prevozno sredstvo.

Podeli

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

FIAT je proizvođač automobila koji je kroz istoriju u svojoj gami uvek imao trendi modele.

Većina njih je osvajala titule "Automobila godine" u Evropi, ne samo zbog atraktivnog dizajna već i kvalitetne mehanike i inženjeringa.

Da su Italijani stručnjaci za super-brze ali i male automobile nije tajna.

To je šarmantan narod koji svoju veličinu ne dokazuje dimenzijama, već karakterom automobila.

U velikom broju slučajeva su bili ispred svog vremena.

Primera je mnogo a najnoviji trendovi na svetskim tržištima ukazuju da SUV modeli polako preuzimaju primat nad klasičnim automobilima.

FIAT već decenijama ima iskustva u ovoj oblasti a nedavno započeto partnerstvo sa brendom Jeep je samo olakšalo posao u konstruisanju modela 500X.

Nije loše da podsetimo da je FIAT u svojoj gami decenijama imao ne samo Pandu 4x4, već i Sedici sa pogonom na sva četiri točka, razvijen u saradnji sa Suzukijem.

500X ima 4x4 pogon koji deli sa bratskim modelom Jeep Renegade. Inače, oba su nastala na mehaničkoj platformi FIAT-a 500L.

Redakcija Auto magazina je dobila poziv na svetsku premijeru FIAT-a 500X, koja je održana u Torinu i na test poligonu kod gradića Baloko.

Domaćini su ponosni na svoju "500" lozu, a najviše na njen imidž koji važi za jedan od najuspelijih u lajfstajl svetu i oblasti industrijskog dizajna uopšte.

FIAT 500X se vizuelno poistovećuje sa ostalim pripadnicima familije "500". Prepoznatljivost je više nego očigledna.

Za razliku od konkurenata, može da se pohvali dvostrukim karakterom - biće dostupne dve varijante u pogledu karoserije.

Prva je "urban, odnosno "siti" verzija namenjena onima koji nameravaju da se voze uglavnom po gradu i autoputu, dok je druga, "kros", posvećena onima koji preferiraju uživanje u prirodi i povremenu vožnju van puteva.

Najveće razlike su na branicima ali i u pogledu mehanike. Konkretno, 4x4 sistem će se ugrađivati samo na "kros" verzije.

Mi smo imali prilike da isprobamo dve varijante, "urban" sa 1.6 dizelašem sa 120 ks i "kros" sa 2.0 "multidžet" dizelašem sa 140 KS i devetostepenim automatikom.

Ova poslednja verzija je svakako izazvala najveće interesovanje novinara pa su nam domaćini priredili i kratku ofroud vožnju po specijalno pripremljenom poligonu.

Devetostepeni automatik uvek drži motor na optimalnom broju obrtaja, a tu je i selektor za izbor vrste podloge i uopšte, uslova vožnje.

Ukoliko nema problema sa proklizavanjem točkova, sistem automatski raspoređuje obrtni moment na prednje točkove.

U suprotnom, aktivira se i pogon na zadnje točkove.

Menjanje modova za vožnju u otežanim okolnostima na klizavom putu menja i režim rada motora i menjača, tako da u najekstremnijem modu drži motor na višim obrtajima a ESP sistem postaje još osetljiviji.

Za razliku od bratskog modela Renegade, 500X nema ekstremno terensku verziju sa reduktorom.

Čak i verzije sa samo prednjim pogonom mogu da imaju "trekšn plus" sistem koji je sličan kao na modelu 500L Trekking.

On se koristi u slučajevima kada jedan pogonski točak nema prijanjanje uz podlogu, pa se obrtni moment prenosi na drugi.

Dakle, vozači FIAT-a 500X ne treba da brinu da će ostati zaglavljeni u snegu ili blatu.

Isto tako, ne treba da brinu da će ostati neprimećeni.

Auto je prepun retro detalja i dizajnerski se dosta razlikuje od FIAT-a 500 i 500L.

Iako je estetika ista, komandna tabla je potpuno drugačije oblikovana, čak i u odnosu na Jeep Renegade.

Ručice za otvaranje vrata su još istaknutije i naglašavaju retro stil, kao i tasteri na centralnoj konzoli.

Instrumenti su potpuno novi, sa velikim centralnim displejem koji je postavljen između brzinomera i obrtomera.

U promenljivom meniju se nalazi čak i pokazivač pritiska u turbini.

Moramo da pohvalimo obilje prostora za odlaganje sitnica.

Ne samo da ima dovoljno mesta za velike telefone ispred ručice menjača, već se tu može smestiti i manji tablet.

Pregrade u vratima su takođe ogromne tako da se u pogledu praktičnosti ne može naći baš ni jedna mana.

Ispravljeni su najvažniji nedostaci koje smo uočili na 500L. Ovde centralna konzola ne predstavlja nikakvu smetnju kolenima a donji deo sedišta je dosta produžen u cilju povećanja udobnosti.

Primetili smo čak i neke sličnosti sa modelima marke Jeep - tasteri kao što su komande za pojačavanje jačine zvuka i menjanje stanica, odnosno numera.

Kabina je generalno prostrana. Zaista može da se poredi sa klasičnim automobilima C segmenta u pogledu prostora za kolena i glavu putnika pozadi, mada je nešto uža.

Slično je i sa prtljažnikom koji ima duplo dno i zapreminu od 350 litara u kombinaciji sa setom za reparaciju pneumatika. Sa rezervnim točkom punih dimenzija je 245 litara.

Moramo da pohvalimo i ergonomju radnog mesta vozača. Volan se dosta izvlači po dubini a nožne komande su daleko, tako da se sedi veoma udobno i ispruženo.

Sve komande su meke i veoma precizne, uključujući i ručicu manuelnog menjača na verziji sa 1.6 dizelašem od 120 KS.

Ovaj motor je prava mera za 500X. Sa njim ima vrlo dobra ubrzanja i međuubrzanja a i veoma je ekonomičan.

Generalno, osećaj kvaliteta projektovanja mehanike je na visokom nivou.

Isto se odnosi na kvalitet materijala u kabini i na završnu obradu. FIAT je praktično sustigao pa i prestigao neke nemačke proizvođače po ovom pitanju.

Vrh komandne table je obložen mekom plastikom, a slična je postavljena i na gornjem delu tapacirunga vrata, što je prava retkost u klasi.

Tu su i umeci od eko-kože koji uz atraktivan prepoznatljiv dizajn neočekivano stvaraju premijum atmosferu.

FIAT 500X se proizvodi u Italiji, u renoviranoj fabrici SATA (Società Automobilistica Tecnologie Avanzate) u gradu Melfi.

Planiran je izvoz u preko sto zemlja, uključujući i SAD. Kod nas stiže u prvom tromesečju 2015. godine.

Oprema za poštovanje

Iako je baziran na mehaničkoj platformi FIAT-a 500L, 500X se ipak dosta razlikuje, ne samo vizuelno već i u pogledu mnogih tehničkih rešenja ali i kvaliteta materijala u unutrašnjosti.

Za početak, novina je elektronska ručna kočnica što prava stvar za sve one koji vole dodatni komfor.

Dalje, uveden je i adaptivni tempomat koji uz pomoć radara na prednjem kraju vozila održava odstojanje od vozila ispred u koloni, odnosno automatski ubrzava do zadate brzine ukoliko se sa putanje skloni sporije vozilo.

Na spisku opreme sada se nalazi i beskontaktno otključavanje, što je još jedan korak ka luksuzu i premijum modelima.

Možda najvažnije od svega je uvođenje "brejk kontrol" sistema koji uz pomoć radarskih senzora detektuje opasnost od sudara.

Funkcioniše između 7 i 200 km/h tako što vizuelno i zvučno upozorava vozača a u ukoliko on ne odreaguje, sistem automatski aktivira kočnice kako bi se sudar izbegao ili umanjile posledice.

Osim toga, reaguje i na nepokretne objekte do brzine od 30 km/h ili na iznenadno istrčavanje pešaka ili pojavu drugih pokretnih objekata ukoliko je njihova relativna brzina manja od 50 km/h.

FIAT 500X je još opremljen uređajima za kontrolu mrtvog ugla, napuštanje saobraćajne trake i automatskim dugim svetlima.

Još jedan koristan bezbednosni sistem su ultrazvučni senzori prilikom parkiranja unazad. Oni imaju funkciju da upozore vozača na pokretne objekte koji se približavaju vozilu a koje je teško uočiti, recimo prilikom isparkiravanja unazad.

Jedino što bismo dodali na ovaj spisak a što nedostaje je kamera za čitanje saobraćajnih znakova za ograničenje brzine.

Sedam motora

Za razliku od 500L, 500X ima gamu motora koja može da zadovolji bukvalno sve ukuse kupaca.

U tabeli se nalaze podaci za samo tri motora jer za druge još nema zvaničnih podataka.

Baznu verziju će predstavljati 1.6 atmosferski benzinac od 110 KS sa petostepenim menjačem i povećanim obrtnim momentom na nižim obrtajima.

Potpuno drugu sliku o automobilu stvara 1.4 "multier" turbo-benzinac sa 140 i 170 "konja", dok je za američko tržište predviđen i atmosferski 2.4 benzinac od 187 KS.

Najslabiji dizelaš će biti poznati 1.3 "multidžet" sa 95 KS, srednji je 1.6 sa 120 a najjači je 2.0 sa 140 konjskih snaga.

Osim manuelnih šestostepenih menjača, na raspolaganju će biti devetostepeni automatik, kao i šestostepeni sekvencijalni sa dve lamele.

Displej umesto telefona

FIAT je u 500X ugradio multimedijalni sistem najnovije generacije.

Povezuje se sa pametnim telefonom tako da aplikacijama možete da upravljate preko displeja u automobilu koji ima standardnu dijagonalu od pet inča a može da se poruči i od 6,5 inča. Na primer, možete da pristupate fejsbuku ili da slušate internet radio.

Na spisku opreme je i DAB (digitalni radio), kao i premijum ozvučenje marke BeatsAudio.

Po želji je moguće izabrati sistem snage 120, 180 ali i 560 vati sa osmokanalnim pojačalom i sabvuferom.

Mopar personalizacija

S obzirom da je 500X lajfstajl automobil, FIAT je obezbedio veliki broj detalja koji omogućavaju vlasnici ili vlasniku da svoj auto personalizuje i da se razlikuje od svih drugih.

Počevši od felni prečnika do 18 inča, pa sve do poklopaca retrovizora i maski za ključeve u specijalnim bojama i tonovima.

Tu su i razni drugi estetski detalji kao što su krovni nosači ali i specijalni razdelnici za prtljažni prostor, držači za sako, tablet, dekoracije, lajsne…

"Klima" sa senzorom vlažnosti vazduha

Novi automatski klima-uređaj sa dve zone je dobio specijalne senzore za kontrolu vlažnosti vazduha u kabini.

On detektuje zamagljenost stakala i automatski aktivira kompresor klima uređaja koji postepeno isključuje kako se stakla ne bi ponovo zamaglila.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Fiat 500X

Motor 1.4 Multiair FWD 1.6 Mjet FWD 2.0 Mjet AWD
zapremina (ccm) 1368 1598 1956
snaga (kW/KS) pri o/min 103/140 pri 5000 88/120 pri 3750 103/140 pri 4000
o. mom. (Nm) pri o/min 230 pri 1750 320 pri 1750 350 pri 1750
menjač manuel. 6 brz. manuel. 6 brz. autom. 9 brzina
dimenzije (mm) 4248 (4273)/1976/1600 (1620)
međuos. rast. (mm) 2570
prtljažnik (l) 350
rezervoar (l) 48
masa (kg) 1320 1320 1495
maks. brzina (km/h) 190 186 190
ubrz. 0-100 km/h (s) 9,8 10,5 9,8
potrošnja (l/100 km) 5,0/6,0/7,8 3,8/4,1/4,7 4,9/5,5/6,5
emisija CO2 (g/km) 139 109 144

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu