Prva vožnja: Škoda Fabia III

Dugo je Škodina Fabia bila shvaćena samo kao alternativa drugim gradskim automobilima zvučnijih imena. Stvari se iz osnova menjaju, i češki proizvod sada ima znatno više aspiracija da stigne na sam vrh najboljih u svojoj klasi.

Podeli

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Konačno, direktnim letom porugalskog TAP-a stiže se za tri i po sata iz Beograda do Lisabona.

Sletanje na aerodrom u srcu glavnog grada Portugalije predstavlja i početak svetske promocije koju je češki proizvođač organizovao za vodeće automobilske medije.

Škoda je, naime, grad na krajnjem zapadu Evrope odredila kao mesto lansiranja Fabije, kompaktnog gradskog automobila koji je tako mnogo uradio za znak koji nosi.

Taj model jedan je od najprodavanijih, sada i najsavremenijih automobila kojim se Česi upuštaju u konkurentsku trku sa Opelom, Fordom, Toyotom – rečju sa svima koji imaju svoje adute u toj klasi automobila.

A takvih je mnogo, računajući i Volkswagen, kojem Škoda formacijski pripada.

Podaci sa prvog radnog sastanka sa novinarima podsećaju na činjenice: Škoda Fabia je prvi put predstavljenja na Salonu u Frankfurtu 1999. godine.

Od tada je postao drugi najprodavaniji model češkog proizvođača, i prodato je više od tri i po miliona primeraka širom planete.

Proizvodio se u tri standardne varijacije - hečbek, limuzina i karavan, ali postoji i njena verzija sa oznakom "vRS" koja datira iz 2003. godine.

Druga generacija je predstavljena 2007. takođe na frankfurtskom sajmu.

Sada stiže prinova, treća generacija Fabije, kao još jedan automobil koji je poprimio novi vizuelni identitet kompletne Škodine game, prvi put viđen na konceptu Vision D.

Fabia je izrađena je na Volkswagenovoj (MQB) mehaničkoj pratformi, koja je doprinela povećanju prostora u kabini, ali i omogućila jedan od najvećih prtljažnika u klasi.

I tu je sada Fabia dominantna: veći razmak između osovina dodao je prepakovanom prostoru neophodne centimetre. Napred je više mesta, lagodnije se sedi, a čak su i kolena viših putnika na zadnjim sedištima manje savijena.

Rečju, komfor je značajno poboljšan. Dodajmo tome i da je prtljažnik zapremine 330 litara veći čak za pedesetak litara od nekih automobila zvučnijih konkurenata, i sve će vam biti jasnije.

Unutra je sve propisno i jasno: intstrumenti pregledni, iako pomalo sterilnog dizajna, sve stegnuto i bez frustrirajućih zvrkova.

Materijali solidni, čak vrlo kvalitetni.

I Škoda sad hvata priključak sa tehnologijom - sve Fabije imaju standardno Bluetooth, radio, elektropodizače prednjih prozora i kontrolu pritiska u gumama.

Za one koji žele više, u ponudi je Mirror Link veza multimedijalnog uređaja i pametnog telefona ili tableta.

Fabia je prva Škoda opremljena i savremenim "infotejment" sistemom koji će pomoću nekoliko različitih aplikacija, vozaču pružiti podatke koji mu do sad nisu bili dostupni.

Česi su oduvek bili tehnički napredna nacija, i sada su tu reputaciju demonstrirali i na svojim automobilima.

I ne samo Česi – svoje prste u dizajn umešao je i jedan Srbin! Zove se Marko Jevtić, i jedan je od vodećih dizajnera u Škodi. Kako sam kaže, dizajn nove Fabije trebalo je da poboljša spoljne linije i stilizuje prepoznatljive oblike.

"Želeli smo da Fabia i posle nekoliko godina bude atraktivna. Oštre, jasne linije siluete ulepšaće i produžiće aktuelnost modela", objašnjava Marko Jevtić.

"Prethodna generacija izgledala nam je previsoko i 'teško' na putu, pa smo se sada odlučili za povratak izvornom izgledu prve Fabije, sa nižim krovom, i većim rastojanjem između točkova. Verujemo da će vozači voleti te izmene", dodaje on.

Posle reči, na red dolaze dela. Test ruta već je dobro poznata, to je pravac koji od Lisabona, prelepom obalom Atlantika vodi do Kaškaiša, i dalje, do starog grada Sintre.

To je pravac na kome se redovno pojavljuju najnoviji evropski automobili, budući da sunčani dani na krajnjoj zapadnoj obali kontinentalne Evrope omogućavaju test vožnje tokom cele godine.

Naše vozilo je Fabia sa dizel motorom, zapremine 1.4 litra sa 104 konjske snage. To je, uz benzinski motor od 1.197 kubika, najtraženija verzija među srpskim kupcima. Zapravo, to je idealan motor za Fabiju.

Odmah se primećuje da je motor, tačnije zvuk mašine u kabini znatno utišan, i da zapravo i ne možete odmah shvatiti da je pod haubom dizel.

Test ruta je obuhvatala kombinaciju gradske vožnje, deonice lokalnih, krivudavih puteva i brzih autoputeva. Bez preterivanja, ali Fabia pleni svojom agilnošću, ubrzanjima i osećaju koji vozač ima.

Mada je do putne brzine potrebno malo više baratati menjačem, opušteno uživanje počinje čim postignete putnu brzinu na određenoj deonici.

Iako su ograničenja na portugalskim putevima ista kao kod nas, sa tolerantnim prekoračenjem uspeli smo da shvatimo da dizel motor ima dovoljno snage, ali i rezerve, da lako postiže deklarisane brzine, ali i održava vrlo skromnu potrošnju.

Ovde, iako smo hteli to da izbegnemo, moramo da Fabiju uporedimo da nemačkim automobilima - ne znate zašto i kako, ali to jednostavno dobro radi.

Ako više želite neki drugi motor, tu je izbor od nekoliko verzija. Najslabiji benzinac ima 999 kubika i 60 KS, tu su potom dve opcije motora zapremine 1.2 litra, sa 75 i 90 „konja“, pa još dva dizela sličnih karakteristika kao onaj koji smo vozili.

Svi oni imaju nisku emisiju štetnih gasova, pa se može reći da je Fabia „zelenija“ nego ranije.

Uz širok izbor motora, još je više paketa opreme. Da ne idemo u detalje dok nova Škoda Fabia ne stigne na naše tržište, ali izbor opcija je više nego dovoljan - boje, veličina i tip točkova, izbor menjača, dodatne opreme, mutimedije i druge opreme, za tako „mali“ automobil, staviće na muke sve oni koji požele da svoj novi auto usklade sa željama i potrebama.

Promociju novog tržišnog aduta nije propustio ni Milenko Kostić, vlasnik Autočačka, firme koja prodaje Škode u Srbiji.

U razgovoru za Auto magazin, gospodin Kostić kaže da nova Fabia na naše tržište stiže u januaru, ali da promotivne aktivnosti počinju već sada.

Naime, Autočačak već priprema prezentaciju za svoje partnere, na kojoj će biti prikazane sve vrline koje donosi nova generacija. Ipak, start prodaje planiran je za početak 2015. godine, kada će biti poznate i cene.

Za sada, očekuje se da će nova generacija biti tek nešto skuplja od aktuelnog modela. Iako pomalo stidljivo, nagovestili smo vam da je Škoda Fabia treće generacije usavršena, i da bez problema može da se upusti u tržišnu utakmicu sa poznatijim markama.

Imajući u vidu i činjenice o popularnosti Škodinih automobila kod nas, Fabije posebno, nema sumnje da će i nova verzija ostati bestseler.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Škoda Fabia

model 1,0 MPI 1,0 MPI 1,2 TSI 1,2 TSI 1,4 TDI 1,4 TDI
zapremina (l) 999 999 1197 1197 1422 1422
snaga (kW/KS) 44/60 55/75 66/90 81/110 66/90 77/105
dimenzije (mm) 3992/1617/1467
međuos. rast. (mm) 2470
zapremina prtlj. (l) 330/1150
maks. brzina (km/h) 160 172 182 196 182 193
ubrz. 0-100 km/h (s) 15,7 14,7 10,9 9,4 11,1 10,1
pros. potrošnja (l/100 km) 4,7 4,8 4,7 4,8 3,4 3,5

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu