Renault Captur Helly Hansen 1.5 dCi

Renault je u saradnji sa poznatim proizvođačem opreme za ekstremne sportove napravio specijalnu, limitiranu verziju popularnog krosovera Captur. Uz atraktivne izmene u dizajnu, puno dodatne opreme i tek malo povećanu cenu, Captur Helly Hansen je atraktivan izbor.

Podeli

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Renault je 2013. predstavio svoj krosover B segmenta, Captur.

Automobil je očigledno namenjen ljudima kojima je stil i pojava bitnija od voznih karakteristika.

Ova osobina nije pežorativna, jednostavno, mali Renault spada u lajfstajl automobile.

Captur pruža zadovoljavajući komfor i upravljivost, nešto prostraniju kabinu u odnosu na Renault Clio i umerene terenske sposobnosti - pre lagodno gaženje gradskih ivičnjaka, nego vožnju po bespuću.

Atraktivan dizajn osvojio je srca ne samo mlađe ženske publike na koje je fabrika u startu računala.

Na našim ulicama možemo videti mali krosover za čijim upravljačem se nalaze i stariji muškarci.

Dizajn Captura je očigledno odlično izblansiran, jer nakon godinu dana na tržištu izgleda jednako atraktivno, sveže i poželjno kao i prvoga dana.

Tokom testa bili smo izloženi pogledima prolaznika u istoj meri kao i pre godinu dana kada smo premijerno testirali ovaj model.

Doduše, auto koji vam sada prikazujemo nije standardna varijanta. On nosi oznaku poznatog proizvođača garderobe i opreme namenjene ljubiteljima ekstremnih sportova, Helly Hansen.

U pitanju je verzija koja će biti proizvedena u ograničenoj seriji.

Pretpostavljamo da Renault u saradnji sa kompanijom ove vrste želi da istakne činjenucu da je njihov krosover model namenjen ljudima kojima je akcija i avantura u krvi.

Prvo što upada u oči je prelepa jarko crvena boja karoserije koja se odlično slaže sa crnim krovom.

Pored ove atraktivne crvene boje, u ponudi je još nekoliko kombinacija boja karoserije i krova.

Helly Hansen verziju možete prepoznati još po specijalnim štitnicima donjeg dela branika u sivoj boji, specijalnim aluminijumskim naplacima od 17 inča, po oznakama na prednjim krilima i sajtnama, kao i po specijalno stilizovanom enterijeru.

Presvlake sedišta su posebno dizajnirane, imaju specijalnu šaru i čak tri različita materijala.

Spoljni delovi naslona su od veštačke kože koja nije baš najprijatnija tokom letnjih vrućina.

Takođe smo primetili da ova verzija nema mogućnost skidanja presvlaka sa sedišta poput standardno modela. Šteta, jer je ovaj detalj vrlo praktičan i jedinstven u automobilskom svetu.

"HH" oprema je trenutno najbogatija u ponudi i nalazi se iznad paketa Dynamique.

Pored standardnih stavki, poput automatskog klima uređaja, električnih pokretača svih prozora (samo je vozačev automatski), tempomata i hends-fri kartice, u testiranom automobilu standardno su ugrađeni još i senzori brisača i farova, R-link multimedijalni sistem sa navigacijom, električno sklopivi spoljni retrovizori, senzori pritiska u pneumaticima, rikverc kamera i Exstended Grip elektronska blokada diferencijala.

Kupci mogu da biraju između tri standardno ponuđena motora, turbo-benzinaca od 0.9 i 1.2 litra, kao i turbo-dizel motora od 1.5 litara.

Dizelaš se nalazio u autu koji smo testirali. U pitanju je dobro poznati motor koji je nedavno detaljno izmenjen.

Aktuelna verzija snage 90 KS i maksimalnog obrtnog momenta od 220 Nm primetno je prevazišla prethodne generacije kojima je jedina vrlina bila činjenica da vrlo malo troše.

Sada je ovaj motor postao i vrlo prijatan i zanimljiv za vožnju. Turbo rupa još uvek postoji ispod 1.500 o/min, ali je način na koji isporučuje snagu mnogo prijatniji.

Motor je uparen sa petostepenim ručnim menjačem čiji su stepeni prenosa, po poslednjoj modi, vrlo dugi.

To znači da u gradskoj vožnji, pri konstantnih 50 km/h ne možete ni da pomislite da ubacite u najviši stepen prenosa, jer bi se motor vrteo oko 500 o/min, odnosno ugasio bi se.

Na svu sreću, veliki obrtni moment se stara da vožnja automobila sa ovako stepenovanim menjačem ne bude naporna, ili možda čak opasna.

Još jednom se pokazalo da je mali dizelaš vrlo skroman potrošač goriva. Test smo završili prosekom od 5,8 litara.

Na magistralnim putevima, potrošnja može da se spusti na oko tri litra ako ste pažljivi i strpljivi, a na auto putu pri 120 km/h potrošnja iznosi 5,1 litar.

Atraktivna, odlično opremljena limitirana verzija Helly Hansen sa 1.5 dCi motorom košta 18.290 evra, što je 1.000 evra skuplje od standardne Dynamique varijante.

Obilje dodatne opreme, ali i činjenica da kupujete automobil limitirane serije svakako opravdava ovo poskupljenje.

Cenovnik specijalne verzije Helly Hansen možete naći ovde.

Kompletan cenovnik modela Renault Captur možete takođe pogledati na zvaničnom sajtu.

Pomoć po klizavici

U "HH" modelu prvi put smo u jednom Capturu videli sistem Extended Grip.

U pitanju je sistem koji pomoću elektronike sprečava preveliko proklizavanje pogonskih točaka na klizavoj podlozi tako što koči točak koji ima slabije prijanjanje i tako tera diferencijal da deo snage prebaci na točak sa boljim prijanjanjem.

Ovaj sistem svakako može da vam malo pomogne kada se nađete u blatu, ili snežnom smetu, ali nije svemoguć. U svakom slučaju Captur "HH" je nešto sposobniji da se uhvati u koštac sa nedođijom u odnosu na standardne verzije.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Renault Captur Helly Hansen 1.5 dCi

zapremina motora 1461 ccm
snaga 66 kW (90 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 220 Nm pri 1750 o/min
menjač petostepeni ručni
dimenzije (d/š/v) 4120/1780/1565 mm
međuos. rastojanje 2605 mm
rezervoar 45 l
prtljažnik 377/455 l
masa 1180 kg
pneumatici 205/55 R 17
maks. brzina 171 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 13,1 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 3,4/3,7/4,2 l/100 km
emisija CO2 96 g/km

Oprema

Standard: ABS, ESP, pomoć pri kretanju na uzbrdici, prednji i bočni vazdušni jastuci, putni računar, tempomat sa limiterom brzine, LED dnevna svetla, el. podesivi, preklopivi i grejani spoljašnji retrovizori, el. podizači svih prozora, automatski jednozonski klima uređaj, R-link multimedijalni sistem sa GPS-om (mapa Evrope) i displejem prečnika sedam inča osetljivim na dodir, Bluetooth, USB i AUX, hends-fri kartica, upravljač i ručica menjača presvučeni kožom, maglenke, alu-felne prečnika 17 inča, Extended Grip sistem, senzori brisača i farova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu