Jeep Grand Cherokee 3.0 MultiJet Summit

Bilo je potrebno malo magije italijanskih dizajnera i konstruktora da Jeep Grand Cherokee postane bolji nego ikada do sada. Za ovogodišnju prodajnu sezonu dobio je novi osmostepeni menjač i brojne kozmetičke izmene.

Podeli

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto magazin

Priča o aktuelnoj generaciji počinje još 2010. godine kada je predstavljena četvrta generacija najprestižnijeg modela iz game marke Jeep.

U to vreme vlasništvo na američkim brendom imao je Mercedes, pa ne čudi činjenica da je auto napravljen na istoj mehaničkoj platformi (W166) kao i Mercedesovi SUV modeli ML i GL.

I sada, četiri godine i nekoliko restilizacija kasnije, sa novim vlasnikom i dalje se u kabini naslućuje nemački duh.

Prepoznatljivi su nam prekidači prozora i električno kontrolisanog, staklenog krovnog otvora, kao i još neki sitniji detalji.

Svakako činjenica koja ne može da škodi.

Ipak, novi vlasnik - Italijan, konkretno FIAT, potrudio se da modelu Grand Cherokee da italijanski pečat.

Zato je automobil za prodajnu 2014. godinu dobio izmenjena prednja i zadnja svetla i drugačije branike. Promene taman dovoljne da se razlikuje od prethodnika.

Mnogo veće izmene čekaju vas u kabini, ali i ispod lima. Krenimo redom.

Automobil koji smo testirali ima oznaku Summit i pripada samom vrhu ponude. Zbog toga je kabina presvučena vrlo kvalitetnom kožom.

Pored sedišta, mekana i mirišljava koža nalazi se i na oblogama vrata, ali i na komandnoj tabli.

Izmenjena je instrument tabla u čijem centru sada dominira veliki kolor displej.

Standardno se na njemu prikazuje slika velikog analognog brzionomera, ali nam je fabirka na sreću ostavila mogućnost da podesimo prikaz.

Tako ispred vozača može da se nađe i digitalni brzinomer, ali i prikaz sa navigacionog uređaja.

Novina je i multimedijalni uređaj koji ima neuobičajeno veliki displej dijagonale 8,4 inča, osetljiv na dodir.

Pomoću njega se kontroliše rad navigacije, ali i zaista odličnog Harman Kardon audio sistema sa 7.3 "surraund" zvukom i pojačalom od 825 vati.

Tu je i rikverc kamera koja u saradnji sa senzorima napred i pozadi itekako olakšava manevrisanje glomaznim automobilom.

Ono što nam se dopalo je položaj sedišta koja su postavljena nisko do poda, pa je položaj tela zavaljen i opušten, kao u najboljim limuzinama.

Vrlo bogata oprema imponuje putnicima i boravak u automobilu pretvara u poseban doživljaj.

Za razliku od mnogih evropskih proizvođača koji imaju dugačak spisak dodatne opreme i ostavljaju kupcima da sami kreiraju svoj auto, Jeep je krenuo sasvim drugačijim putem - u auto su ugradili gotovo svu opremu, a samo detalje su ostavili za doplatu.

Već i srednje opremljeni Grand Cherokee-ji su luksuzno opremljeni, a Summit je vrhunac.

Tu su sedišta i točak upravljača sa električnim podešavanjem, vrata prtljažnika sa električnim otvaranjem i zatvaranjem, stakleni krovni otvor, koža u kabini, hends-fri brava, ogromne polirani felne od 20 inča, navigacija, premijum audio sistem sa sabvuferom, ventilacija i grejanje sedišta, vazdušno oslanjanje i adaptivni tempomat sa radarom.

Kako se Grand Cherokee vozi? Mnogo bolje nego svi njegovi prethodnici i po tome svakako spada među najbolje u SUV svetu.

Prisetimo se ipak ko je kumovao njegovom vazdušnom oslanjanju. Naravno, ni jedan terenac, neće nikada moći da bude uglađen, precizan, pouzdan, bezbedan, ili zabavan kao klasična limuzina, ali je Grand Cherokee sada dovoljno uglađen i opušten da se može iskoristiti za duga putovanja.

Napomenuli smo na početku da su najveće promene u aktuelnoj verziji Jeep-a načinjene ispod lima, odnosno u mehanici. To se pre svega odnosi na novi osmostepeni automatski menjač.

Uparen je sa V6 turbo dizel motorm snage 250 "konja" i maksimalnog obrtnog momenta od čak 569 Nm.

Kombinacija odlično stepenovanog menjača i elastičnog motora koji puca od snage u svim režimima rada donela je automobil koji se opušteno, elegantno i komforno snosi sa svim zahtevima vozača, bez obzira da li ležerno krstari drumom, ili traži maksimum.

Gusto raspoređene brzine i veliki obrtni moment omogućili su da se u svakodnevnoj vožnji motor obrće tek oko 1.500 o/min i tako bude bukvalno neprimetan.

Ako nagazite gas do kraja, menjač će ako zatreba vratiti i šest brzina unazad, auto će malo čučnuti na zadnju osovinu i odjuriti.

Menjač je izuzetno uglađen i brz, deluje čak kvalitetnije od sedmostepenog automatika koji koristi Mercedes.

Čak je i logika vrlo dobro projektovana, pa i prilikom kočenja, ako ne insistirate na ekonomičnosti, ili performansama, ne morate da ručno menjate stepene prenosa naniže preko tastera na upravljaču.

Očigledno je da ova verzija modela Grand Cherokee nije namenjena za sportsku vožnju.

Fabrika navodi da je za ubrzavanje iz mirovanja do "stotke" potrebno osam sekundi, dok je maksimalna brzina 210 km/h.

Potrošnja je umerena za ovakvu vrstu vozila. Prosek na testu je iznosio 13,5 litara. Na otvorenoj magistrali Grand Cherokee može da potroši i samo osam litara, a na autoputu pri 120 km/h troši 8,5 litara dizela na 100 km pređenog puta.

Na našem tržištu Grand Cherokee se prodaje samo sa turbo-dizel motorom.

Osnovni model se može nabaviti za oko 50 hiljada evra, a najskuplja verzija koju smo vam predstavili košta oko 70 hiljada evra.

Uz vas su i ogibljenje i prenos

Na centralnoj konzoli iza ručice automatskog menjača nalazi se komandna konzola pomoću koje kontrolišete rad vazdušng ogibljenja i sistema za prenos snage na sve točkove.

Namerno, ili slučajno, on podseća na onaj koji srećemo na Mercedesovim SUV modelima.

Ovde možete da podešavate visinu automobila i regulišete način rada 4x4 sistema.

Sve na struju

Vrlo je prijatno voziti auto koji ima mogućnost podešavanja svih sistema na struju.

Recimo, vozačko sedište, ali i točak upravljača podesićete jednom, kada prvi put sednete u auto.

Ovaj položaj ćete zapamtiti u memoriju i kada (ako ikada budete morali) nekome pozajmite svoj auto, pritiskom na jedno dugme vratićete sve komande kako ih želite.

Struja za sve

Iako je u osnovu kvazi terenac, Grand Cherokee je u suštini izuzetan poslovni i porodnični automobil.

O kakvim su se sve sitnicama brinuli u fabrici svedoči i činjenica da je putnicima na zadnjem sedištu na raspolaganji čak dva USB konektora preko koji mogu da napune baterije svojih elektronskih uređaja.

Jeep Grand Cherokee 3.0 MultiJet Summit

zapremina motora 2987 ccm
snaga 184 kW (250 KS) pri 4000 o/min
maks. obrtni moment 569 Nm pri 1800-2800 o/min
menjač osmostepeni automatik
dimenzije (d/š/v) 4820/1945/1780 mm
međuos. rastojanje 2915 mm
rezervoar 90 l
prtljažnik 780/1555 l
masa 2350 kg
pneumatici 265/55 R 20
maks. brzina 210 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 8,0 s
potrošnja (otv.put/grad) 8,4/11,7 l/100 km

Oprema

Standard: ABS, ESP, pomoć pri kretanju na uzbrdici, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, putni računar, aktivni tempomat sa radarom, LED dnevna svetla, el. podesivi, preklopivi i grejani spoljašnji retrovizori, el. podizači svih prozora, el podesivo vozačko sedište i točak upravljača, el. pokretana vrata prtljažnika, automatski dvozonski klima uređaj, multimedijalni sistem sa GPS-om i displejem prečnika 8,4 inča osetljivim na dodir, Bluetooth, USB i AUX, Harman Kardon 7.3 surround audio sistem, hends-fri brava, upravljač i ručica menjača presvučeni kožom, maglenke, alu-felne prečnika 20 inča, 4x4 sistem, sistem vazdušnog oslanjanja, senzori brisača i farova, kožne presvlake na sedištima, vratima i komandnoj tabli, ksenonski farovi koji prate pokrete upravljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu