Prva vožnja: Toyota Aygo

Biti primećen, ostati zapamćen, izgledati jedinstveno. To je san svakog dizajnera automobila. Za to je potreban znak...

Podeli

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Od Amsterdama do Roterdama vodi autoput sa tri, četiri trake.

U zemlji gde je promet žila kucavica, na takvoj saobraćajnici teško je biti primećen – automobili svih vrsta i modela, od onih sivih, neprimetnih, do luksuznih limuzina, "džipova" i prestižnih lađa.

Kako biti zapažen u toj i takvoj gunguli, a u svom malenom autu?

To je bilo jedno od najvažnijih pitanja koje su japanski dizajneri postavili kada su seli pred belu tablu da nacrtaju novi Aygo.

Jer, nije lako biti primećen u tri i frtalj dugačkom autiću, i to na putevima gde se prepliću svi svetski automobilski krojevi.

Inspiracija je stigla iz poznatog (nama na žalost ne) japanskog crtanog filma za starije klince, i dobila je radno ime J-Playful.

Iz te mladalačke škole razmišljanja, izvučene su preovlađujuće stilske crte – oštre, beskompromisne linije, do sada retko korišćene na automobilima.

Naime, mnoge hrabre ivice i prelazi na delovima automobila, i početna neobična rešenja, gotovo po pravilu ispare dok auto sa dizajnerskih stolova stigne na puteve.

Razlozi su brojni – od tehničkih problema u proizvodnji do sigurnosnih propisa, pa se tako čudom čudimo kada ugledamo novi model bez onih najlepših detalja koji su ostali negde na najavljenim crtežima.

Ali, ne i ovog puta. Nabuo Nakamura, glavni dizajner nove Toyote Aygo, nije se dao omesti. Želeo je da napravi izrazito upečatljiv izraz, i krenuo je od prednjeg dela.

Slovo X jeste grafički predložak i centar oko kojeg će rasporediti sve na nosu automobila.

I kao što Zoro urezuje svoj znak, tako je i Nakamura stavio pečat, ovoga puta u obliku slova X – razrezao je dve široke dijagonale od farova do svetala za maglu, i postavio vizuelnu armaturu za novi život modela Aygo.

Ostalo je bilo lakše... Ili je, možda, bilo još ideja?

Postavilo se, dakle, i pitanje šta to kupca čini zadovoljnim kada posle nekoliko dana vidi svoj auto na parkingu.

Originalnost? Izgled? Sve to i još ponešto podsetilo je dizajnere na mogućnost da ponude izbor različitih varijanti prednje maske, boja pojedinih elemenata na njoj, kao personalizaciju koja do sada nije bila primenjena.

Tako je nastao koncept izmenjive maske, na kojoj može da se menja izgled i boje već pominjanog X elementa, kao i lajsne na prednjem i zadnjem braniku, plus izgled felni.

Tome treba dodati i spisak varijacija za komandnu tablu, menjač, multimedijalni ekran, presvlake i mnogo toga još.

Kupcima će, sa druge strane, biti potrebno mnogo objašnjenja šta i kako mogu da prilagode (i po kojoj ceni!), pa će radnici u prodajnim salonima morati dobro da savladaju ovo gradivo.

Za početak, ipak, na raspolaganju su četiri paketa opreme, tri bazne verzije, pa tri specijalne verzije, onda dva paketa unutrašnje i spoljne opreme... Dosta?

Ima još, ali da ne komplikujemo - važno je da je sve to upakovano u novu karoseriju, koja je nešto duža od prethodnog modela (za 25 milimetara), ali i niža (pola centimetra), uz proširen raspon točkova za osam milimetara, koji bi trebalo da poboljšaju stabilnost.

Takav Aygo zaista izgleda dopadljivije. Nekoliko verzija koje smo vozili na svetskoj test promociji u Holandiji nesumnjivo izgledaju lepše, zanimljivije, i korak su napred u odnosu na model koji znamo.

Ali, kako stoje stvari u kabini?

I tamo se dosta radilo. Opet će vam dati maksimalnu slobodu u izboru elemenata na prednjoj tabli, ručice menjača sa i bez ukrasnih elemenata, sa preglednim LCD ekranom kao komandnim centrom za muziku, telefoniranje i navigaciju.

Desetak milimetara prostora više pronađeno je za i putnike. Vozač je dobio mogućnost podešavanja sedišta po visini, položaj volana (koji je lepši i bolji, sa opcijom komandi) dodatno je unapređen i, konačno, prtljažnik je povećan za tridesetak litara i sada možete smestiti dve putne torbe i još nešto sitnica do punog kapaciteta od 168 litara.

Kabina nove Toyote Aygo sada je lepša, možda malo "ozbiljnija", udobnija svakako, a najvažnije je da je možete prilagoditi i obojiti (neke detalje) svojim omiljenim nijansama.

Možda najveći novitet multimedijalnog ekrana (zove se zvanično X-Touch, dijagonale sedam inča) jeste mogućnost povezivanja sa smart telefonom – tako u trenutku dobijate mnoge aplikacije sa vašeg telefona direktno na velikom displeju, od FB-a do navigacije.

Mogućnosti X-Toucha iskorišćene su i za postavljanje kamere na zadnjem delu, pa tako vožnja unazad i parkiranje bivaju olakšani, po prvi put u ovoj klasi vozila. To je ono što se vidi.

Ono, međutim, što je najzanimljivije, često je skriveno, pa je tako i ovde. Zato je na Toyotin probni sto došao i mali trocilindraš, kao polazna tačka za poboljšanja.

Motor je, kako se to kaže – optimizovan... Toyota je za novi Aygo priremila, za sada, samo jedan motor, trocilindrični benzinac zapremine jedan litar.

On vodi poreklo od benzinca koji se i do sada ugrađivao u malu Toyotu, ali je toliko izmenjen da se može reći da je potpuno nov.

Prilikom rekonstrukcije, glavna ideja je bila da se maksimalno poveća efikasnost u radu, što direktno utiče na smanjenje potrošnje i emisije štetnih gasova, uz povećanje snage.

Izmena kompresionog prostora dovela je do povećanja stepena kompresije na 11,5:1. Drugačije su svećice, usisni ventili i usisna grana, kao i sistem za varijabilno upravljanje ventilima, čime je poboljšano sagorevanje smeše.

Na taj način je postignuta termalna efikasnost od 37 posto, što je najbolji rezultat u klasi.

Jedan od problema koje je trebalo rešiti bilo je postići optimalno održavanje temperature u svim uslovima rada. Zato sada klipovi imaju dodatno hlađenje prskanjem ulja sa zadnje strane, a karter je podeljen u dva dela kako bi ulje što brže postiglo radnu temperaturu.

Bitan detalj u rekonstrukciji motora je i smanjenje unutrašnjeg trenja. Najviše ušteda u tom delu postignuto je upotrebom lanca razvodnog mehanizma koji ima mali otpor u radu, kao i posebnim presvlakama na podizačima ventila.

Za obradu uzduvnih gasova zadužen je optimizovani EGR sistem, kao i katalizator zapremine 0,7 litara koji brže postiže radnu temperaturu.

Snaga motora je povećana na 69 KS pri 6.000 o/min, a maksimalni obrtni moment od 95 Nm isporučuje se na 4.300 o/min. O elastičnosti svedoči podatak da je pri 2.000 o/min raspoloživo čak 85 njutn-metara.

Osim motora, daleko od očiju, ali itekako važno za kičmu, jeste ogibljenje. Udobnost, ponašanje na putu, bezbednost – sve je to uslovljeno ovim sistemom.

Mnoge tačke prednjeg Mekferson sistema, kao i zadnje torzione osovine ojačane su, promenjeni su i poboljšani spojni elementi, amortizeri i opruge fino doterani.

I karoserija je čvršća, o čemu govori broj varnih tačaka kojih umesto 119 ima 544. Japanski precizno.

Čvršće i kompaktnije, što se itekako oseti na putu.

I, najzad, kakav je Aygo u vožnji? Ako niste vozili "stari", ne znači vam mnogo podatak da je nova verzija neuporedivo uverljivija na putu.

Udobnost je značajno poboljšana, a utisak da se vozite u limenci je iščezao. I dalje imate osećaj da ste u malom automobilu, ali u onom koji vam odaje utisak bezbednost i koji ima značajno poboljšan komfor.

I agilnost je bolja, drugačija. Auto je uverljiviji, startniji, lakše dostiže dovoljna ubrzanja i punu putnu brzinu.

Na holandskim auto-putevima sa onoliko traka, novi Aygo nije se libio da opuštenom vožnjom od oko 140 km/h rado kontroliše krajnju levu traku.

Bez truckanja, bez napora, sa malo većim nivoom buke, koja je sada već uobičajena i za veće automobile.

Dakako, trocilindrični motor traži malo više baratanja menjačem, opet sasvim korektnim i laganim.

Najveća prednost koju Aygo ima jeste gradska vožnja. Tek u zakrčenim ulicama Roterdama vidi se prednost malog gradskog automobila.

Lako prestrojavanje, energična ubrzanja od semafora do semafora, dobra preglednost (osim delimično kroz staklo zadnjih vrata) i mala potrošnja, čine ovaj autić zanimljivim predvodnikom nove generacije malih automobila.

Druga generacija modela Toyota Aygo stigla je u međuvremenu i na srpsko tržište. Početna cena za osnovni model sa 3 vrata, sa paketom opreme X, iznosi 8.490 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu