Renault Megane Coupe TCe130 GT Line

Renault je po treći put osvežio svoj adut u nižoj srednjoj klasi, Megane. Pored prijatnijeg "lica", u ponudi su i unapređeni motori, kao i izmenjen spisak serijske i dodatne opreme. Predstavljamo vam kupe verziju sa GT Line opremom i 1.2 turbo benzinskim motorom.

Podeli

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Od kada je 1995. godine prvi put prikazao model Megane, Renault je predstavljao novu generaciju na svakih šest, ili sedam godina.

Taman kada smo očekivali da početkom 2014. godine dočekamo četvrtu generaciju ovog hečbeka, predstavljena nam je treća evolucija treće generacije.

Ovo je prvi put da Renault tri puta restilizuje svoj evropski mejnstrim model. Čak i da već za godinu dana prikažu četvrtu generaciju, promena "lica" aktuelnog modela je očigledno bila neophodna, jer je auto odskakao od ostatka game.

Treća generacija Megana je dizajnirana vrlo svedeno, gotovo konzervativno, naročito kada je u pitanju prednji deo, "lice" automobila.

Verzija sa troja vrata, odnosno "kupe", kako ga zove fabrika ima izrazito sportsku notu i deluje vrlo atraktivno.

Sada je prednji deo dobio drugačije farove i masku u skladu sa dizajnerskim idejama predstavljenim na modelu Clio.

Moramo da konstatujemo da je promena dizajna očigledno uspela, jer je auto tokom testa izazivao veliku pažnju prolaznika.

Pored promene izgleda, spisak opreme je sužen na samo tri paketa, Authentique, Expression i GT Line.

Takođe, izbor motora je svedena na benzince od 1.6 litara sa 110 KS i 1.2 turbo sa 115 i 132 "konja".

Dizelaš od 1.5 litara dolazi u verzijama od 95 i 110 KS.

Na našem testu našla se verzija sa 3 vrata, 1.2 litarskim 130 Tce motorom i GT Line opremom.

Kabina je minimalno izmenjena i minimalistički pristup dizajnu pokazuje godine. Noviji konkurenti su u međuvremenu profitirali od prestižnijeg dizajna, boljih materijala i ergonomije.

Ipak kvalitet izrade i materijala je solidan, a ergonomija je na tradicionalno visokom nivou.

Za razliku od prethodne verzije modela Megane (faza 2), GT Line nije doplata na postojeći paket opreme, već verzija za sebe, najbolje opremljeni serijski Megane.

Već osnovni paket opreme ima šest vazdušnih jastuka, kao i elektroniku za kontrolu ponašanja automobila, ABS, ESP, BAS, ASR.

Auto koji vam prikazujemo od serijske opreme ima i automatski dvozonski klima uređaj, senzore brisača, automatske električne pokretače prozora, ručicu menjača presvučenu kožom, električno podesive i preklopive spoljne retrovizore, GT prednja sedišta, alu felne od 17 inča, parking senzore pozadi, kao i dodatno zatamnjena zadnja bočna i zadnje staklo.

Opštem ugođaju u kabini doprinose i presvlake sedišta u kombinaciji koža - tkanina, kao i štep na koži volana i ručice menjača crvenim koncem.

Kabina je napred prostrana i udobna. Sedište vozača ima mogućnost da se spusti vrlo nisko do poda što je idealno za ljude koji vole sportsku vožnju.

Doduše, u najnižem položaju, čak i visoki vozači imaju problem sa preglednošću sa strane, a naročito unazad zbog vrlo malog zadnjeg stakla i debelih nosača krova.

Prilikom vožnje u rikverc, parking senzori su od velikog značaja. GT Line ih poseduje u standardnoj opremi, a predlažemo vam da ih dokupite kod automobila sa nižom specifikacijom.

Inače, standardna sedišta preuzeta iz sportskog RS-a su zaista odlična. Projektovana su po merama čoveka prosečne visine i građe, tako da su knap malo krupnijim osobama.

Kao što se i očekuje, imaju dobru bočnu potporu i vrlo lepo drže telo u brzim prolascima kroz krivine.

Možda najinteresantniji deo automobila koji nosi oznaku GT Line je "set-ap" ogibljenja koji je izmenjen u odnosu na standardne modele.

Amortizeri i opruge su tvrđi, a izmenjeni su i delovi oslanjanja, kao i tačke pričvršćenja za karoseriju.

U razgovoru sa fabričkim stručnjacima kompanije Renault saznali smo i to da je podešavanje ogibljenja nešto drugačije nego u prethodnoj varijanti GT Line. Osnovna stvar je da je auto vrlo zanimljiv za vožnju.

Sportska šasija je istovremeno tvrda i mekana – ne dozvoljava veliki hod ogibljenja prilikom prelaska preko dugih neravnina, brzo umiruje auto, a sa druge strane, nežna je prilikom vožnje po kaldrmi i preko sitnih neravnina.

Uz niskoprofilne "sedamnaestice" obezbeđeno je i natrposečno dobro skretanje.

Ipak, imamo i zamerki. Izmena u odnosu na prethodnu sportsku verziju se lako primećuje.

Upravljač je postao lakši nego ikada i gotovo uopšte ne prenosi informacije sa podloge. Upravo zato kada vozite na limitu može da vam se desi da vas auto iznenadi i prokliza bez naznaka.

Ipak, ovaj dobro izbalansirani hečbek vas neće staviti u vrlo nezgodnu poziciju. Otklizaće malo prednjim točkovima i zatim će ući u zadatu putanju.

Šasija je dovoljno dobro izbalansirana da odsečnim oduzimanjem gasa blago zanesete zadnji deo i tako korigujete putanju. Naravno, ovo preporučujemo samo izvežbanim vozačima i svakako van javnog saobraćaja.

Donedavno Renault Megane smo stavljali u sam vrh klase kada je hendling u pitanju, međutim, sada se kao ravnopravni takmaci nameće nekoliko novijih konkurenata, a kako će biti rangirani ipak zavisi od ličnih afiniteta.

Velika promena nalazi se ispod haube. Iako 1.2 Tce motor poznajemo već više od pet godina, za ovu priliku detaljno je izmenjen.

U ponudi su verzije sa 115 i 132 konjske snage, a obe varijante, po prvi put, imaju sistem za direktno ubrizgavanje goriva u cilindre.

Mi smo vozili jaču verziju. Sa preko 100 KS po litru zapremine, ovo je prilično tjunirana mašina, ali je moderna elektronika čini krotkom.

Samo kada je potpuno hladan malo se joguni na najnižim obrtajima. Sve preko 2.000 o/min predstavlja pravo zadovoljstvo za vožnju. Motor deluje elastično i pun je snage, tako da se lako nosi sa karoserijom.

Sa maksimalnom snagom od 132 KS i još više sa maksimalnim obrtnim momentom od 205 Nm pri 2000 o/min ovaj mali benzinac uveliko prevazilazi atmosferski benzinski motor od 1.6 litara i zalazi u teritoriju klasičnih benzinaca od 1.8 litara.

To potvrđuju i performanse. Maksimalna brzina od 200 km/h je deset odsto veća od verzije sa 1.6 motorom, a ubrzanje od 0 do 100 km/h koje iznosi 9,7 sekundi je gotovo sekund bolje.

Na svu sreću, potrošnja goriva ne prati performanse. Test smo završili prosekom od 7,5 litara.

Na autoputu pri konstantnih 120 km/h potrošnja iznosi 6,2 litra, a na magistrali prosek može da se spusti i ispod 4 litra na 100 pređenih kilometara.

U gradu prosek može da se drži na oko 7 litara, ali se agresivnijom vožnjom lako penje preko osam litara.

Kada smo maksimalno forsirali, potrošnja se u trenucima pela na 10 litara, ali ne i više. Umereno za ovakav auto.

Cena modela Renault Megane Coupe počinje od 12.990 evra. Za model sa Tce130 motorom, koji dolazi isključivo uz GT Line opremu treba izdvojiti 16.990 evra.

Kompletan cenovnik modela Megane Coupe možete pogledati na zvaničnom Renault sajtu.

Dodatna oprema

Kao i uvek, preporučujemo vam da u okviru svojih mogućnosti maksimalno opremite automobil, zato što bogata oprema itekako utiče na komfor i opštu atmosferu tokom vožnje.

Renault nudi dugačak spisak opcionala, kojima je bio opremljen i auto sa testa.

Za početak, tu je paket Easy koji sadrži "hends fri" bravu, električnu parkirnu kočnicu i "hil holder". On košta 490 evra.

Tu je i paket Techno u koji su uključeni sistemi za pomoć prilikom parkiranja sa kamerom, sistem za upozorenje napuštanja kolovozne trake, kao i automatsku kontrolu dugog svetla. Za njega treba izdvojiti 600 evra.

Za kožne presvlake treba izdvojiti 1200 evra, a za stakleni panoramski krov još 750 evra.

Napominjemo da se na kupe verziju može isntalirati samo verzija panoramskog krova koja nema mogućnost otvaranja.

R-Link

Novitet kod poslednje verzije modela Megane je multimedijalni sistem pod nazivom R-Link.

Za njega treba izdvojiti 790 evra. U sklopu sistema nalazi se Tom-Tom navigacija, kao i napredni audio-vizuelni uređaj.

Pored standardnog audio sistema sa USB, SD, Aux i Bluetooth konekcijama, uređaj ima mogućnost internet konekcije koja omogućava pristup elektronskoj pošti, kao i pregled video sadržaja i fotografije.

Na žalost, u Srbiji još uvek ne postoji mogućnost povezivanja na internet, ali zbog toga ne trpe ostale nabrojane funkcije sistema.

Uređaj se kontroliše pomoću niza tastera na centralnoj konzoli iza ručice menjača. Meni uređaja je pomalo konfuzan i zahteva period privikavanja.

Postoji mogućnost podešavanja sistema pomoću ekrana osetljivog na dodir, ali je on smešten visoko na komandnoj tabli, daleko od vozača, tako da nije na dohvat ruke.

Takođe, zvuk audio sistema je samo prosečan, pa preporučujemo doplatu za kvalitetniju Bose verziju.

Prtljažnik i pristup zadnjim sedištima

Iako je već ušao u ozbiljne automobilske godine, Renault Megane može da se pohvali da ima jedan od najvećih prtljažnika u klasi sa svojih 417 litara, kada je reč o hečbeku sa 5 vrata.

Doduše, zbog dizajna karoserije, kupe je manje praktičan. Naime, otvor prtljažnika je prilično uzan, a donja ivica je visoko postavljena. Zbog toga je utovar kabastog tereta teže nego kod drugih sličnih automobila.

Da bi olakšala pristup zadnjoj klupi, fabrika je napravila vrlo dugačka vrata.

I zaista, ulazak u zadnji deo automobila nije previše nespretan, ali pod uslovom da se ne nalazite na uskom parkingu.

Naime, baš zbog velike dužine vrata, ugao otvaranja na uskom mestu nije dovoljno veliki za komforan ulazak i izlazak, pa čak i na prednja sedišta. Ovo ne navodimo kao manu automobila, već upozoravamo na karakteristike svih modela sa 3 vrata.

Koliki je motor

Prilikom pominjanja malih turbo benzinaca, tema razgovora se vrlo brzo prebaci na skromnu radnu zapreminu i odmah počinju da se iznose sumnje o snazi i efikasnosti ovakvih motora.

Moderni motori su dovoljno kvalitetno konstruisani da isporučuju deklarisanu snagu bez "bubica" koje su nekada imali visoko tjunirani motori.

Zato kada kupujete moderne automoble, sve što treba je da obratite pažnju na konačnu snagu, a ne i na to kako je ona dobijena.

Uostalom, Renault nigde na karoseriji i ne deklariše zapreminu motora, već samo njegovu snagu: "Tce 130".

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Renault Megane Coupe TCe130 GT Line

zapremina motora 1198 ccm
snaga 97 kW (132 KS) pri 5500 o/min
obrtni moment 205 Nm pri 2000 o/min
menjač manuelni šestostepeni
dimenzije (d/š/v) 4295/1810/1470 mm
međuos. rastojanje 2640 mm
masa 1205 kg
prtljažnik 405/1160 l
rezervoar 60 l
pneumatici 205/50 R 17
maksimalna brzina 200 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 9,7 s
potrošnja (otv.put/kombinovano/grad) 4,6/5,4/6,7 l/100 km
emisija CO2 124 g/km

Oprema

Standard: ABS, ESP, TCS, start/stop sistem, alu felne prečnika 17 inča, LED dnevna svetla, elektrohromatski retrovizor, multifunkcionalni kožni volan, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, senzor za kišu, el. preklapanje retrovizora, tempomat, svetla za maglu, parking senzori, audio uređaj

Opcija: metalik boja, R-link, Easy paket

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu