Kia Cee'd Sport Wagon 1.6 GDI LX Dynamic

Karavani odavno nisu kockaste konzerve koje bi trebalo da glume mule. Uglađene, elegantne, pa ponegde i agresivne linije su ono što danas kupac traži. Novi Cee'd SW upravo to i nudi.

Podeli

Tekst - A. Derbogosijan; Izvor - Auto Magazin

Koliko god se poznavaoci automobilskih prilika trudili da poreknu činjenicu da je dizajn u daleko većoj meri zaslužan za prodaju automobila od tehničkih karakteristika, pa čak i od elemenata pasivne i aktivne bezbednosti, činjenica je da većina želi pre svega automobil koji je dopadljiv oku.

Naravno sada će se neko dohvatiti one čuvene "lepota je u oku posmatrača", ali opet u C segmentu se o nekoj egzotici ne može pričati.

Ono što je sigurno jeste da su u Kiji i dalje dosledni pravilu da svaki naredni model bude revolucija, a ne evolucija prethodnika.

Jasno je da tako neće moći do u nedogled, ali za sada im dosta dobro ide i to niko ne može da porekne jer su cifre neumoljive.

Fabrika u Žilini radi iznad projektovanog kapaciteta. Kako? To samo oni znaju.

Sa nama je ovoga puta model Cee'd u karavan verziji.

Cee'd više nije najsvežiji model na tržištu ali je i dalje veoma atraktivan i moderan.

Kao što rekosmo na samom početku, karavani više nisu tovarne mazge gde je bitno samo nakačiti sanduk na zadnji kraj karoserije.

Kia Cee'd SW je dinamičan ali i elegantan i kao takav bi bez ikakvih problema mogao da prođe kao službeno vozilo menadžera višeg srednjeg nivoa i u renomiranim kompanijama.

U Evropi se ova varjanta Cee'd-a najviše i traži jer pruža zaista puno za uložen novac.

Kod nas je situacija nešto drugačija, jer novčanik bira pre svih ostalih parametara, a karavani su poslovično nešto skuplji.

Ovo nije prvi susret sa Cee'd-om u karavan verziji. Prvi put smo vozili osnovnu varijantu sa motorom od 1.4 litra i BRC-ovim gasnim uređajem.

Ovog puta testirali smo verziju sa snažnijim benzinskim GDI motorom zapremine 1.6 litara sa pristojinih 135 konjskih snaga.

S obzirom da je Cee'd sa ovim motorom skuplji u odnosi na baznu varijantu za više od 1000 evra, teško da će biti najprodavaniji ali je sigurno kupovina u koju vredi investirati.

Snažniji motor ima za trećinu više snage što se apsolutno oseti u vožnji. Nije to neki moćni V6 ili bi-turbo motor, ali je sasvim "zdrav" atmosferski benzinac odličan za svakodnevnu upotrebu.

Živahan i prijatnog zvuka, ovaj agregat je prava mera za one kojima su oktani draži od "čađavaca".

Ovi drugi, pak, imaju neke prednosti u vidu boljeg obrtnog momenta i potrošnje, ali to je priča za neki drugi put i neki drugi test.

Kad smo već spomenuli potrošnju, Cee'd sa motorom zapremine 1.6 litara po specifikacijama troši manje od agregata sa 1.4 litra i 100 konjskih snaga.

Ovaj podatak i nije nešto neverovatno jer se zbog dodatnih 35 konjskih snaga snažniji motor mnogo lakše snalazi sa više od 1.400 kilograma teškom karoserijom.

Uz to GDI motor je moderniji od početne opcije, ali… Uvek ima jedno ali, a to je da morate da budete prilično staloženi i da mu ne dozvolite da vas povuče. Iskreno to nije baš lako.

U čistoj (beo)gradskoj vožnji uspevali smo da dođemo do deklarisane potrošnje od malo preko osam litara.

Ali već pri sledećem punjenju rezervoara, uz nešto lepše vreme i malo bržu muziku priča se promeila i to za skoro jedan litar više. Iskreno, svaka zabava mora da se plati.

Šalu na stranu, izlaskom na otvoreni put, pokazivač potrošnje na putnom računaru je drastično pao i zaustavio se tik ispod sedam litara. Prosečna vrednost koja odgovara proseku klase.

Udobnost u vožnji je na dosta visokom nivou za ovu klasu vozila. Zvučna izolacija je dobra, a ogibljenje prijatno izbalansirano.

Nema ljuljanja u krivinama ali ni udaraca u leđa prilikom prelaska neravnina. Menjač je precizan i lagan za upotrebu.

Enterijer nije toliko atraktivan kao eksterijer automobila, ali mu se ne može poreći da je moderan i kvalitetan. Materijali su otišli korak dalje u odnosu na prethodnu generaciju, kvalitetniji su i izdržljiviji.

Ergonomija je poboljšana, a u ovom paketu opreme imate i sistem "flex steer" koji vam omogućava da podesite jačinu servo upravljača, odnosno da podesite "tvrdoću" odziva volana.

Nećemo vas opterećivati nabrajanjem opreme, jer ima sve što domaći kupac traži, a to su klima uređaj, fabrički audio sistem sa komandama na volanu, aluminijumske felne, kožni volan i ručicu menjača…

Ono što bismo izdvojili jeste da svaki novi Cee'd ima pomoć za kretanje na uzbrdici. Korisna stvarčica, ali nam se nije aktivirala baš svaki put.

Na samom kraju i koja reč o prtljažniku koji je jedan od glavnih razloga zbog koga se ljudi i odlučuju za ovakva vozila.

Sa podignutom zadnjom klupom i do nivoa prozora, ptrljažnik ima zapreminu od 528 litara, dok mu maksimalna zapremina sa oborenim zadnjim redom sedišta iznosi 1642 litra.

U poređenju sa, recimo, modelom Renault Megane Grandtour kao direktnim rivalom, to je neprimetnih četiri litra više u varijanti sa podignutim sedištima i primetnih 130 litara više u varijanti sa oborenom zadnjom klupom.

Sve u svemu novi Cee'd karavan je jedan zaista kompletan automobil "C segmenta" koji u potpunosti zadovoljava sve prohteve kupaca u ovoj kategoriji.

Nije to premijum automobil, naravno, ali to govori i cena koja sa trenutnim popustima iznosi 14.700 evra za vozilo sa našeg testa.

Bazna karavanska varijanta, sa osnovnim paketom opreme, može se kupiti na akcijskoj ponudi za 12.190 evra.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Kia Cee'd Sportswagon 1.6 GDI

zapremina motora 1591 ccm
snaga 99 kW (135 KS) pri 6.300 o/min
maks. obrtni moment 165 Nm pri 4.850 o/min
menjač manuelni 6 brzina
dimenzije (d/š/v) 4505/1780/1485 mm
međuos. rastojanje 2.650 mm
prtljažnik 528/1642 l
masa 1.316 kg
rezervoar 53 l
pneumatici 205/55 R 16
maks. brzina 195 km/h
ubrzanje 0/100 km/h 9,9 s
potrošnja (fabrička) (otv.put/komb./grad) 5,1/6,3/8,2 l/100 km
emisija CO2 141 g/km (131 g/km sa ISG)

Oprema: ABS, ESC, HAC, 6 vazd. jastuka, manuelni klima uređaj, audio uređaj sa šest zvučnika i USB, AUX i iPod konekcijom, upravljač i ručica menjača obloženi kožom, Bluetooth, tempomat i limitator brzine, "flex steer" sistem, sigurnosni alarm, daljinsko centralno zaključavanje, elektropokretani prednji prozori i retrovizori, retrovizori sa funkcijom odmrzavanja, dnevna svetla, tonirana stakla, zadnji krovni spojler, uzdužni krovni nosači, zadnji parking senzori, alu felne dimenzija 16 inča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu