Čiji su automobili najbolji – italijanski, nemački, francuski ili japanski? ANKETA

Jedna od velikih dilema u automobilskoj industriji je iz koje zemlje dolaze najbolja vozila.

Podeli
Foto: Volkswagen promo
Foto: Volkswagen promo

Generalno mišljenje je da najbolja vozila prave Nemci i Japanci, ali su im velika konkurencija Francuzi i Italijani.

Tradicionalno, glavni rivali u Evropi su Nemci i Italijani, koji se ne ističu baš uvek po kvalitetu, ali u dizajnu vozila i motorima im je često teško parirati.

Rivalitet između Italijana i Nemaca je naravno najveći na Apeninskom poluostrvu, moglo bi se čak reći da su "zakleti neprijatelji" i "večiti rivali".

Međutim, nedavno su istraživanje o tome čiji su autmobili bolji sproveli "neutralni" Britanci, dve kompanije specijalizovane u testiranju, popravci, radu na elektronskim kontrolama vozila i marketingu – Ecu Testing LTD i Search Laboratory.

U ozbir je uzeto održavanje vozila u periodu od šest meseci, od 16. januara do 16. juna 2019. godine, a analizirani su podaci automobila iz Italije, Nemačke, Francuske i Japana.

Foto: Alfa Romeo promo
Foto: Alfa Romeo promo

Na osnovu ovih podataka, ispostavilo se da su "najgori" automobili oni od nemačkih proizvođača, jer imaju u proseku 53 kvara na 100 jedinica.

Mnoge će iznenaditi podatak da su Italijani bolji za 11%, sa 48 kvarova na 100.000 vozila, dok su znatno ispred njih Francuzi sa 25%.

Verovatno za mnogo je očekivano da su najbolji Japanci, sa tek 17 kvarova na 100.000 vozila.

Kada su u pitanju elektronske komponente, čak su i tu Nemci gori od Italijana, sa čak 75% zabeleženih kvarova, dok su u tom pogledu daleko najbolji Francuzi sa tek 2%, dok im u leđa gledaju i Japanci sa 8%.

Foto: Toyota promo
Foto: Toyota promo

Što se tiče pojedinačnih brendova, ozloglašeni Alfa Romeo je navodno bolji od velike nemačke petorke koju čine Volkswagen, Opel, Audi, BMW i Mercdedes.

FIAT nije zablistao, jer se nalazi pri dnu liste pouzdanosti, ali u poređenju sa velikim Mercedesom ima samo dva kvara više u proseku.

Apsolutno najbolji proizvođač je, opet verovatno očekivano – Toyota, sa tek pet kvarova na 100.000 jedinica. Iza nje su francuski Renault sa 16 te zemljaci iz Honde sa 20.

Navedeno istraživanje razlikuje se od onog koje je ove godine sprovela američka marketinška kuća JD Power po kojoj su vozila iz Nemačke znatno pouzdanija od italijanskih, a najbolji je jedan francuski brend, ali u njihovom istraživanju nije bilo Alfa Romea je zbog slabe prodaje ovog brenda u SAD nisu imali dovoljno pouzdan uzorak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu