"Kraj za benzince i dizelaše 2050."

Šef Toyote za istraživanje i razvoj naprednih tehnologija, Seigo Kuzumaki, izneo je procenu te kompanije da će polovinom 21. veka iz drumskog saobraćaja nestati motori sa unutrašnjim sagorevanjem.

Podeli

Japanski proizvođač trenutno drži 12% automobilskog tržišta u SAD i oko 4% u Evropi, ali zato proda 43% svih elektrifikovanih vozila na svetu, pre svega modela sa hibridim, plug-in hibridnim pogonskim sistemima.

Prognoza koju je saopštio Kuzumaki zasnovana je na tome da će se proizvođači automobila iz godine u godinu suočavati sa sve većim ograničenjima kada je reč o emisiji CO2, što će ubrzati razvoj vozila sa pogonom na električnu energiju. To će na kraju dovesti do prestanka proizvodnje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem na globalnom nivou.

"Očekujemo da će do 2050. godine dozvoljena CO2 emisija automobila biti snižena za 90 odsto u poređenju sa 2010.", kaže Kuzumaki za Autocar.

"Da bi se to postiglo, potrebno je da od 2040. prestanu da se proizvode novi automobili sa čisto benzinskim i dizel motorima, dok će biti moguće da se ugrađuju samo u hibridne ili plug-in hibridne modele."

Toyota će svoj prvi potpuno električni model ponuditi kupcima do kraja ove decenije. Elektromotor će se napajati iz litijum-jonskih baterija, a automobil će imati autonomiju u vožnji od blizu 500 km.

Posle 2020, Toyota očekuje da će ovladati tehnologijom “solid-state” baterija koje bi trebalo da naprave revoluciju u razvoju i prodaji modela na struju, tako što će omogućiti bolje performanse električnih automobila (veći radijus kretanja), uz smanjenje dimenzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 33 idi na stranu