Beograd dobio još jedan punjač za električna vozila

Kompanija Delta Motors postavila je stanicu za punjenje električnih vozila koja će biti dostupna svim posetiocima BMW i MINI salona automobila.

Podeli
Foto: Delta Motors
Foto: Delta Motors

U pitanju je punjač snage 2x22kW, sa standardnim EU konektorom, kojim baterija modela BMW i3 može da se napuni za 3-4 sata.

Punjač je namenjen svim plug-in hibridnim i električnim automobilima, bez obzira na marku, a da bi korisnici pristupili punjaču potrebno je da se u toku radnog vremena salona jave zaposlenima na info pultu, radi dobijanja potrebnih instrukcija o korišćenju.

Kako kažu u Delta Motorsu, registrovani elektrifikovani BMW "i" modeli na raspolaganju su za test vožnje, dok se nekoliko novih BMW i3 automobila već nalazi u vlasništvu klijenata u Srbiji.

Foto: Delta Motors
Foto: Delta Motors

Trenutno se u glavnom gradu postoji svega nekoliko stanica za električno punjenje, zbog čega malobrojni vlasnici plug-in hibridnih i električnih vozila svoje automobile uglavnom pune preko standardnih strujnih utičnica u stambenim objektima, pa je vreme punjenja duže nego na ovom punjaču koji se nalazi u okviru salona u Beogradu.

Za sada, punjači su postavljeni u hotelima Crowne Plaza, Holiday Inn i Meriot, a u planu je i postavljanje punjača u garaži na Obilićevom vencu.

S obzirom da je Srbija jedna od zemalja potpisnica evropske Strategije o razvoju energetike i energetske efikasnosti, razvojem mreže stanica za punjenje utiče se na tražnju i korišćenje električnih vozila, a samim tim i na smanjenje emisije izduvnih gasova.

BMW i3

Foto: Delta Motors
Foto: Delta Motors

Elektromotor od 170 ks (125 kW), koji pokreće BMW i3, dobija energiju iz litijum-jonske baterije kapaciteta 22 kWh. Snaga se prenosi na zadnje točkove, a vozaču je na raspolaganju konstantnih 250 Nm obrtnog momenta.

Automobilu je potrebno 7,2 s da stigne od 0 do 100 km/h. Maksimalna brzina je 150 km/h što je potpuno prihvatljivo ako se u obzir uzme osnovna namena ovog vozila - gradska vožnja. Uostalom, i3 se retko vozi maksimalnom brzinom, jer se tada električna energija iz baterija troši velikom brzinom, pa se domet značajno skraćuje.

BMW i3 sa jednim punjenjem baterije može da pređe između 130 i 160 km. U slučaju da vozač ima potrebe da dnevno pređe veće razdaljine od maksimalnog projektovanog radijusa kretanja, kupcima se nudi i verzija sa produženim dometom. Dodatni dvocilindrični benzinski motor služi samo kao generator električne energije i u stanju je da omogući maksimalni domet u vožnji od oko 300 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu