"Dizelaši nisu skrojeni po meri Amerikanaca”

Jedan od šefova Audija izneo je mišljenje da kupci u Sjedinjenim Državama nisu spremni da prihvate automobile sa dizel pogonom i da su evropski proizvođači možda pogrešili što su im uopšte i nudili ovu vrstu vozila.

Podeli

Volkswagenov dizel skandal iz 2015. verovatno je zadao konačni udarac inače slabašnim pokušajima da se američki kupac ubedi da je nabavka automobila sa dizel motorom dobar izbor za njega.

Par godina pre toga, Audi je, uz par drugih brendova koji su u vlasništvu grupe Volkswagen, pokrenuo “ofanzivu dizelaša” na američko tržište. Teren je pripremljen odgovarajućom marketinškom kampanjom, i prodaja je krenula. A onda je usledila pomenuta afera u vezi sa lažiranjem merenja štetnih gasova Volkswagenovih TDI dizelaša, koja naravno nije zaobišla ni Audi.

Sporna vozila su povučena sa tržišta, a prodaja je zaustavljena dok se na postojećim dizel motorima ne izvrše modifikacije koje bi omogućila da agregati zadovolje propisane standardre u pogledu emisije izduvnih gasova.

Nakon toga, trebalo je da se modeli Audija sa TDI jedinicama ponovo nađu u prodajnim salonima širom severnoameričkog kontinenta. Ipak, prema najnovijim vestima koje je objavio Car & Driver, do toga neće doći. U razgovoru za ovaj magazin, šef Audija zadužen za tehnički razvoj, Peter Mertens, rekao je smatra kako Amerikancima generelno nije stalo do dizelaša.

“Mislim da američki kupci iskreno ne veruju u dizel automobile, jer njihova vozačka kultura ne može da prihvati takvu vrstu vozila”, objašnjava Mertens.

"Mnogi su želeli da im nametnu automobile na dizel, mi Evropljani smo se takođe trudili, ali smatram da smo sve vreme pokušavali da im prodamo proizvod za koji jednostavno nisu zainteresovani. Drugim rečima, dali smo im odgovor na pitanje koje nisu ni postavili.”

On dodaje da je sada otežavajući faktor i loša reputacija dizelaša iz prethodnih par godina.

“Ljudi su uvereni da su dizelaši nešto što je loše samo po sebi, nešto od čega nemaju koristi a što je ujedno loše za životnu okolinu”, kaže šef Audija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu