Citroen C3 je "najzeleniji" auto 2017. u Srbiji

Za EKO automobil godine u našoj zemlji proglašen je novi Citroen C3 1.6 HDi.

Podeli

Pobednik je proglašen na aktuelnom 53. međunarodnom sajmu automobila u Beogradu, a odluku je doneo stručni žiri uz podršku Privredne komore Srbije, Agencije za zaštitu životne sredine, Agencije za bezbednost saobraćaja i AMSS – Centra za motorna vozila.

Prilikom odlučivanja, ključni kriterijumi u pogledu životne sredine, zajedno sa težinskim koeficijentima, bili su: potrošnja (30 odsto), emisija štetnih materija (30 odsto), mogućnost reciklaže (20 odsto), buka (10 odsto), zapremina motora (5 odsto) i snaga motora (5 odsto).

Drugo mesto u izboru za EKO automobil 2017. pripalo je modelu Mercedesu E350e, dok je treći novi Renault Megan sedan (Grancdoupe) dCi 110.

U konkurenciji za nagradu za "najzeleniji" putnički automobil u Srbiji u 2017. bilo je 18 novih ili restilizovanih automobila koji su se pojavili u poslednjih godinu dana. Pored tri pomenuta modela, učestvovali su još: Audi Q2, Dacia Sandero, FIAT Tipo, Ford Ka+, Honda Civic, Hyundai i30, Jaguar F-Pace, Kia Rio, Nissan Micra, Opel Zafira, Peugeot 2008, Škoda Kodiaq, Suzuki Baleno, Toyota Corolla i Volkswagen Up!.

Kako kažu organizatori, namera je da se izborom “najzelenijeg” modela automobila i dodeljivanjem priznanja sa aspekta zaštite životne sredine, afirmiše ovaj trend i da se ukaže u kom pravcu treba da razmišljaju potencijalni kupci, ali i uvoznici automobila.

Značaj sektora zaštite životne sredine postaje sve veći i vidljiviji, posebno uzimajući strateško opredeljenje države Srbije da se pridruži EU.

Do sada, titulu EKO automobil godine, poneli su: Honda Civic 5D I-DTEC (2012), Peugeot 208 1.4 e-HDI (2013), Dacia Logan MCV 1.5 dCi (2014), Mazda 2 1.5d (2015) i Mercedes GLC 350e 4Matic (2016).

Inače, osim ove nagrade, novi Citroen C3 je i osvajač "Automobilskog Oskara" kao najbolji automobil 2017. godine u Srbiji. Ovogodišnji izbor za "Automobil godine" Automobilskog foruma održao se 26 put kao zvanična sajamska manifestacija, a žiri sastavljen od profesionalaca iz različitih oblasti koje se bave auto-industrijom bio je jednoglasan.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 35 idi na stranu