Gde će se praviti najprodavaniji Nissan nakon Bregzita?

Referendumska odluka građana Ujedinjenog Kraljevstva o napuštanju EU, mogla bi da dovede do toga da Nissan izmesti proizvodnju modela Qashqai iz te zemlje, piše Automotive News Europe.

Podeli

Godinama unazad, krosover Qashqai je naprodavaniji Nissan u Evropi ali i jedini automobil nekog azijskog proizvođača koji se nalazi među 10 najtraženijih modela na Starom kontinentu.

Osim svojih nespornih kvaliteta, Qashqai za ovako dobar rezultat može da zahvali i činjenici da se izrađuje u nekoj od zemalja EU, što mu garantuje oslobađanje od carina prilikom plasmana na tržišta država Evropske unije. Međutim, ako Ujedinjeno Kraljevstvo nakon Bregzita ne uspe da postigne povoljan sporazum o trgovini sa ostatkom EU, Qashqai bi poskupeo i ne bi više bio cenovno konkurentan kao što je to sada slučaj.

Prvi čovek Nissana, Karlos Gosn izjavio je da će odluka o tome gde će se proizvoditi sledeće generacija modela Qashqai, koja će najverovatnije biti predstavljena 2019, biti doneta u novembru.

Qashqai se u fabrici na severu Engleske, izrađuje od svog lansiranja, 2006. godine. U pogonu koji je otvoren 1986. godine, osim ovog kompaktnog krosovera proizvode se i Nissan Note, Juke i električni Leaf, a odnedavno i Infiniti Q30. U 2015. iz fabrike u Sanderlendu sišlo je 475.000 automobila, od čega je 80% izvezeno iz zemlje.

Gosn je u razgovoru sa britanskom premijerkom Terezom Mej izrazio zabrinutost za budućnost ovog pogona nakon Bregzita, strahujući da će, ako UK ne uspe da zadrži dosadašnje beneficije prilikom izvoza u EU, automobili koji se tamo proizvode izgubiti svoju konkurentnost. U tom slučaju, rekao je Gosn, Nissan će morati da zaustavi planirane investicije u tu fabriku.

Ipak, on je rekao da se nada da do toga neće doći.

Ako bi Nissan odlučio da premesti proizvodnju Qashqaija izvan Ujedinjenog Kraljevstva, ovaj model bi se ubuduće gotovo sigurno izrađivao u u Španiji. U tom slučaju, prednost bi najverovatnije dobila Renault fabrika u Palensiji, gde se proizvodi sestrinski Kadjar, u odnosu na Nissanov pogon u Barseloni u kome se sklapaju putnički model Pulsar i nekoliko komercijalnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 36 idi na stranu