Može li "bregzit" da ubije Rolls Royce?

Neočekivani ishod britanskog referenduma uplašio je deo auto-industrije, iako je Rolls Royce, dok je berza tonula, trljao ruke jer mu ide na ruku slabljenje funte.

Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

"Što se kratkoročnih efekata tiče, odluka Britanije da izađe iz EU neće uticati na naš svakodnevni posao. Kako će to uticati na srednji ili dugi rok, znaćemo kada vidimo kakve će odnose Ujedinjeno Kraljevstvo, EU i ostatak sveta uspostaviti u narednim danima", rečeno je u kompaniji za Rojters.

Rolls Royce sa svojim poslovima u avio industriji i nautici, uz auto-industriju, većinu prihoda, tačnije dve trećine, generiše van Evropske unije.

Legenda će svakako preživeti sve turbulencije, ali izlazak Velike Britanije iz Evropske unije i mooguće promene u zoni koja predstavlja zajedničko tržište bi mogao da žestoko udari po onom delu auto-industrije koji stanuje na Ostrvu.

Britanija je u toj sferi poslednjih godina doživela veliko buđenje, iako većina kompanija koje posluju tamo iz inostranstva. Zato se ne brinu samo u Londonu i industrijskim centrima, već i u Japanu - Tojota, Nisan i Honda imaju svoja postrojenja u Britaniji odakle izvoze vozila na tržište EU.

Problem bi mogli da imaju i Nemci, jer je Britanija najveći uvoznik njihovih vozila - 810.000 komada svake godine. Takođe, nemačke kompanije na tlu VB imaju više od 100 fabrika za najrazličitije auto-delove.

Posledice "bregzita" će se tek meriti, ali je sasvim moguće da će nam on promeniti i situaciju na tržištu automobila.

Ne računajući Rolls Royce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu