Kraj jedne ere: Ferdinand Pih odlazi sa čela VW grupe

Tenzije u vrhu Volkswagena kulminirale su pomalo iznenađujućom ostavkom dugogodišnjeg predsednika Upravnog odbora nemačkog automobilskog koncerna, Ferdinanda Piha (Ferdinand Piëch).

Podeli

Odlazak Piha sa mesta predsednika Volkswagena usledio je nakon njegove nedavne izjave da je "na distanci" sa izvršnim direktorom, Martinom Vinterkornom, što je bio jasan znak da u vrhu grupacije postoji sukub .

Iako se nakon sastanka Upravnog odbora, koji je pružio punu podršku Vinerkornu, činilo da su razmirice izgleđene, Pih je u subotu podeno ostavku koja je odmah stupila na snagu. Njegova žena Ursula takođe napustila poziciju člana Upravnog odbora.

Volkswagen je objavio da su ostavke bile neophodne s obzirom da u rukovodstvu "više nije postojalo uzajamno poverenje potrebno za uspešnu saradnju". Iako u saopštenju to nije precizirano, ostavke su očigledno bile iznuđene kao reakcija na neuspešno podrivanje pozicije Martina Vinterkorna.

Do izbora novog predsednika Upravnog odbora tu funkciju obavljaće dosadašnji zamenik predsednika, Bertold Huber.

Ferdinand Pih, inače unuk Ferdinanda Poršea, nalazo se na najvišim pozicijama grupacije Volkswagen od 1993. kada je izabran za izvršnog direktora, a porodica Porše-Pih i dalje je jedan od najvećih akcionara Volkswagena.

Pihu se pripisuju zasluge za uvođenje tehnoloških inovacija, poput lansiranja Audija Quattro i Bugattija Veyron, zatim dovođenje kompanija Lamborghini i Bentley pod okrilje Volkswagena, kao i ambciozni plan da ta grupacija prestigne komapniju Toyota i postane najveći proizvođač automobila na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu