Povratak legende: Kako bi danas izgledala Škoda 130 RS?

Nostalgija za prošlim vremenima nije zaobišla ni češke ljubitelje automobila koji su povodom 40 godina od nastanka čuvene trkačke Škode 130 RS napravili njenu savremenu verziju - uz "malu" pomoć Audija.

Podeli

Škoda 130 RS iz sedamdesetih bila je jedan od najuspešnijih trkačkih automobila češke kompanije.

Grupa entuzjasta iz te zemlje odlučila je da obeleži četiri decenije od nastanka originalnog modela tako što će napraviti njegovu modernu verziju.

Kao osnova za ovu super-Škodu poslužio je Audi R8 prve generacije, a za dizajn spoljašnjosti zaslužan je Petr Novak. Automobil je dobio oznaku Škoda R200 Non-Fiction.

Fanovi stare Škode 130 RS mogu da ga vide u DOX centru za modernu umetnost u Pragu i uporede ga sa originalom.

Prilikom oblikovanja karoserije, dizajner je iskoristio prepoznatljive stilske detalje modela 130 RS, kao što su prednja maska, okrugli farovi ili prorezi za vazduh na zadnjem krilu.

Za konačan izgled Škode R200 pobrinula se kompanija Metal Hoffmann, koja je aluminijumsku karoseriju sastavila sa mehaničkom platformom Audija R8. Ova firma inače je poznata po saradnji sa poznatim automobilskim markama kao što su Bentley, Volkswagen i Volvo.

Super-Škodu pogoni centralno postavljeni 4.2 litarski V8 sa 420 ks i 430 Nm maksimalnog obrtnog momenta a snaga se prenosi na zadnje točkove preko šestbrzinskog manuelnog menjača.

Iz kompanije Metal Hoffmann obećavaju da će tržištu ponuditi veoma ograničenu seriju Škode R200 Non-Fiction.

S obzirom da se vozila sklapaju ručno, planirano je da iz njihovog pogona izađu samo po dva primerka svakog meseca. Početna cena iznosiće oko 225.000 evra.

Ako se ovih dana zateknete u Pragu, Škodu R200 Non-Fiction možete videti uživo u DOX-u do 11. maja.

Više fotografija ovog automobila možete pogledati u Galeriji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu