Peugeot 308 R HYbrid sa 500 ks

Umesto očekivanog produkcijskog "hot hatch" modela 308 R, Peugeot je automobilskoj javnosti predstavio još jedan hibridni koncept čiji pogonski sistem isporučuje čak 500 ks.

Podeli

Peugeot 308 R HYbrid razvijen je u radionici odeljenja Peugeot Sport i označava dalju razradu koncepta 308 R iz 2013. Automobil je postavljen na 19 inčne alu felne i pneumatike dimenzija 235/35, zahvaljujući kojima je trag točkova proširen za 80 mm.

Sa spuštenim sportskim oslanjanjem, izmenjenim dizajnom maske hladnjaka, otvorima za vazduh na prednjem braniku i haubi, 308 R HYbrid ostavlja utisak snažnog i dinamičnog hečbeka.

Kao i na prethodnom sportskom konceptu i ovde je zadnji deo vozila, na kome se ističu specijalno dizajniran branik i krovni spojler, ofarban u mat crnu boju.

Otvori koji se nalaze na krajevima zadnjeg branika služe za brže odvođenje zagrejanog vazduha i bolje hlađenje pogonskih baterija.

Najinteresantnij deo automobila je njegov hibridni pogonski sistem koji se sastoji od 1.6 litarskog THP benzinca sa 270 ks i dva elektromotora, od kojih svaki ima 115 ks (85 kW).

Benzinski i jedan od elekromotora pokreću prednje točkove pomoću šestobrzinskog menjača, dok se snaga druge električne jedinice šalje na zadnju osovinu. Na taj način, postiže se efekat pogona na sva 4 točka.

Ukupna snaga sistema dostiže 500 ks (368 kW) a obrtni moment maksimalnih 730 Nm, što automobilu omogućava da od 0 do 100 km/h ubrza za 4 s.

Sa startom iz stanja mirovanja, 308 R HYbrid prelazi rastojanje od 1 km za 22 sekunde, dok je maksimalna brzina elektronski limitirana na 250 km/h.

Peugeot tvrdi da je raspored mase 60:40 u korist prednje osovine, a odnos mase i snage 3,1 kg/ks.

Vozaču su na raspolaganju 4 načina vožnje. "Hot Lap" mode oslobađa pun potencijal pogonskog sistema i svih 500 konja, dok "Track" mod isporučuje 400 ks, koje uglavnom obezbeđuje benzinac, uz delimičnu aktivaciju elektromotora.

Oba su namenjena vožnji po trkačkoj stazi.

"Road" mod predviđen je za vožnju po putu, a na raspolaganju je 300 ks. Konačno, "ZEV" kao ekološki mod ima za cilj što veću upotrebu električnih motora, pre svega zadnjeg, dok se prednji uključuje po potrebi.

Koncept Peugeot 308 R HYbrid imaće premijeru na auto-salonu u Šangaju, krajem aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu