Mahindra kupuje Pininfarinu?

Čuveni italijanski dizajnerski studio i dugogodišnji partner Ferrarija, Maseratija, Alfa Romea i drugih proizvođača automobila, mogao bi uskoro da pređe u vlasništvo indijske Mahindra grupacije, prenosi Rojters.

Podeli

Mahindra je i ranije bila zainteresovana da preuzme studio Pininfarina, a ako se razgovori između dve kompanije, koji su u toku, okončaju dogovorom, indijska automobilska grupacija postaće većinski vlasnik Pininfarine.

Dovođenjem kompanije sa ugledom i tradicijom koju Pininfarina donosi sa sobom, Mahindra bi ojačala svoju reputaciju i potencijal da ponudi modele i na zahtevnim svetskim tržištima.

U tom cilju, Mahindra je 2014. godine pokazala interes da se preko partnerstva u konzorcijumu NEVS uključi u kontrolu brenda Saab, dok preko korejskog SsangYonga, koji je takođe u vlasništvu indijske grupacije želi da uđe na tržište SAD.

Kompanije Pininfarina izašla je oslabljena iz najnovije ekonomske krize, pa je u poslednjih nekoliko godina morala da prepolovi broj zaposlenih u odnosu na 2006.

Italijanski dizajnerski studio osnovan je 1930. U svojoj istoriji oblikovali su, između ostalih, automobile za FIAT, Alfa Romeo, Cadillac, Peugeot i Volvo.

Ipak, najpoznatija je saradnja sa Ferrarijem čiji brojni modeli od 1950-ih do danas nose znak Pininfarina.

Jedan od najuspešnijih novih automobila sa potpisom dizajnera ovog studija je BMW Gran Lusso Coupé iz 2013, nastao u saradnji sa bavarskim premijum proizvođačem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu