Peugeot: Nove boje u kojima uživa i čulo dodira

Napredak u tehnologiji farbanja automobila omogućio je proizvođačima da u ponudu uključe nove, specijalne vrste boja po pristupačnim cenama. Tako je Peugeot razvio mat boje sa teksturom koje osim estetskih prednosti donose poboljšanja u pogledu otpornosti na habanje i trajnosti.

Podeli

Kupci restilizovanog modela Peugeot 208 od leta će prilikom nabavke automobila moći da poruče dve nijanse specijalne mat boje, "Ice Grey" i "Ice Silver", po kojima će se izdvajati od ostalih vozila na ulicama.

Reč je o novoj tehnologiji farbanja koja za razliku od standardnih mat boja, ili jeftinijih opcija - mat folija, ima teksturu, reflektuje svetlost i ne prikriva krivine i zaobljenja na spoljašnjosti automobila, već ih naglašava poput klasičnih boja.

Peugeot ističe da su nove boje otpornije na habanje i lakše za održavanje od kovencionalne mat farbe.

Osim toga, tako ofarban automobil bolje podnosi česta pranja pod visokim pritiskom vode kao i mašinsko pranje "na četkama".

Prilikom postupka nanošenja boje na automobil, antikorozivna zaštita i osnovna boja nanose se kao i kod metalik farbe, a inovacije su primenjene u završnom sloju.

Specijalnom tehnikom lakiranja, sa posebnim lakom koji sadrži čestice silike, formiraju se mikro balončići poliamida.

Na taj način dobija se mat efekat koji je otporniji na spoljne uticaje i mnogo je lakši za održavanje od tradicionalne mat boje.

Inženjerima su radili skoro 4 godine na novoj tehnologiji pre nego što je ona postala dostupna na jednom produkcijskom modelu.

Kada se u junu 2015. restilizovani Peugeot 208 nađe u prodajnim salonima, kupci će novu mat boju moći da naruče uz doplatu koja je ista kao i za takozvane "perl" boje - ispod 800 evra, odnosno platiće 180-200 evra više nego što bi morali da izdvoje za metalik boju.

Peugeot tvrdi da će nove mat boje trajati onoliko koliko iznosi vek automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu