Upoznajte Mercedes GLE - restilizovanu M klasu

Mercedes je objavio fotografije i tehničke detalje osvežene M klase, koja će od 2015. nositi novu ozaku - GLE. Pored kozmetičkih promena, najvažnije novine odnose se na paletu motora koja je bogatija za "Plug-In" hibridni pogonski sistem.

Podeli

Nemački proizvođač unapredio je svoj SUV, kako u vizuelnom, tako i tehnološkom pogledu, a nova nomenklatura diktirala je i izmenu oznake vozila.

U odnosu na aktuelnu M klasu, Mercedes GLE preuzima stilske elemente sa modela GLE Coupe (rivala BMW-a X6), pre svega na pednjem delu automobila.

Farovi, maska hladnjaka i prednji branik preoblikovani su po ugledu na Coupe verziju, dok je silueta ostala neizmenjena.

Promene su znatno diskretnije pozadi, gde su blago redizajnirana stop svetla i branik, a restilizaciju spoljašnjosti zaokružuju nove alu felne.

Mercedes je uneo novine i u enterijer, što je najuočljivije na centralnoj konzoli. Tu je sada potpuno novi sedmoinčni ekran multimedijalnog sistema, delimično izdvojen na vrhu konzole, a redizajnirane su i brojne komande na kontrolnoj tabli.

Kupcima su na raspolaganju i nove nijanse boja tapacirunga i sedišta.

Najznačajnije promene dogodile su se ispod poklopca motora. Po prvi put u jednom SUV modelu, Mercedes je uvrstio u ponudu "Plug-In" hibrdnu verziju, GLE 500e 4MATIC.

Hibridni pogonski sistem sastoji se od 3.0 litarskog bi-turbo V6 benzinca sa 333 ks i elektromotora koji proizvodi 116 ks. Ukupna kombinovana snaga dostiže 442 "konja", a najveći obrtni moment - 650 Nm.

Za prenos snage na sva 4 točka upotrebljen je automatski sedmobrzinski 7G-tronic, a vozaču su dostupna četiri moda: "Hybrid", "E-Mode", "E-Save" i "Charge".

U čisto električnom načinu vožnje ("E-Mode"), Mercedes GLE 500e može da pređe do 30 km, pri brzinama do 130 km/h.

Prema fabričkim podacima, prosečna potrošnja može da se spusti na 3 l/100 km.

Uvođenjem "Plug-In" hibrida u SUV, Mercedes hvata korak sa drugim premijum proizvođačima, koji su to učinili pre njega, kao što su Volvo (XC90 T8), Audi (Q7 e-tron quattro) i BMW (X5 xDrive40e).

Osim hibrida, u ponudi su i dizelaši, GLE 250d sa 2.0 litarskim četvorocilindrašem sa 204 ks, GLE 300d sa V6 dizel motorom koji proizvodi 258 ks, kao i benzinci, GLE 400 kojeg pogoni pomenuti V6 motor sa 333 ks i GLE 500 koji ispod haube ima moćni bi-turbo V8 sa 435 ks.

Kao i do sada, u samom vrhu game nalazi se AMG verzija. Mercedes GLE 63 AMG razvija 557 ks, a najsnažniji GLE 63 AMG S proizvodi 585 ks.

Mercedes GLE imaće svetsku premijeru na predstojećem auto-salonu u Njujorku, 1. aprila.

Pogledajte galeriju fotografija - Mercedes GLE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu