Stigao je - novi Audi R8

Nakon što je na internet dospela prva fotografija, Audi je objavio tehničke detalje i zvanične fotografije druge generaciji superautomobila R8.

Podeli

Audi ni ovog puta nije odstupio od svoje "evolutivne" dizajnerske filozofije, tako da novi R8 predstavlja logičan nastavak priče započete 2006. kada je na salonu u Parizu prikazana prva generacija ovog automobila.

Sportski top model nemačkog proizvođača zadržao je prepoznatljivu siluetu i proporcije, uz više oštrih ugaonih formi na prednjem delu.

Zahvaljujući novim LED dnevnim svetlima nestala je blaga zaobljenost farova, a maska sa rešetkom u obliku pčelinjeg saća ima naglašenu šestougaonu formu. Kao opcija dostupni su i Audijevi laserski farovi koji "dobacuju" i do 600 m ispred automobila.

Promenjen je i izgled prednjeg branika, a horizontalne lajsne na otvorima za vazduh ispod farova zamenjene su vertikalnim usmerivačima, pa je automobil vizuelno dobio na dinamici.

Bočni delovi karoserije imaju više skulpturalni dizajn nego ranije, a panel koji maskira otvore vazduha ispred zadnjih točkova i koji se ističe zahvaljujući drugačijoj boji, podeljen je na dve komponente.

Zadnji deo Audija R8 takođe je pretrepeo značajne stilske promene, i verovatno će izazvati podeljena mišljenja fanova ovog modela.

Stop svetla su opremljena LED tehnologijom i za nijansu su tanja nego kod aktuelne verzije, a reklo bi se da su otvori za vazduh, koji se nalaze ispod zadnjih svetlosnih grupa, i pozicija za registarsku tablicu manje skladni, u poređenju sa Audijem R8 prve generacije.

Umesto kružnih izduvnih cevi Audi se odlučio za trapezodini oblik, a ukupni utisak donekle popravlja masivni difuzor.

Kao što je i najavljeno, za pogon je upotrebljen 5.2 litarski atmosferski V10 motor, koji će biti dostupan u dve verzije.

Slabija varijanta u baznom modelu proizvodi 540 ks (397 kW) i raspolaže sa 540 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Za one kojima je to malo, dostupan je motor sa 610 ks (449 kW) i 560 Nm, koji pokreće Audi R8 Plus.

U osnovnoj verziji, R8 do stotke ubrzava za 3,5 s, pre nego što dostigne maksimalnih 320 km/h, dok Audi R8 Plus od 0 do 100 km/h stiže za 3,2 s, uz nešto veću najveću brzinu - 330 km/h.

Bez obzira koji od dva motora pokreće automobil, novi R8 za prenos snage koristi unapređeni sedmostepeni S tronic menjač, sa tri moda automatske kontrole i jednim za manuelnu promenu brzina.

Snaga se prenosi na sve točkove pomoću quattro sistema. U zavisnosti od trenutnih zahteva u vožnji i stanja na putu, elektronika određuje koji procenat obrtnog momenta šalje na zadnje a koji na prednje točkove.

Bazna verzija opremljena je 19 inčnim alu felnama na koje su montirane gume dimenzija 245/35 na prednjim i 295/35 na zadnjim točkovima, dok su kao opcija dostupne i 20 inčne felne. Kod modela R8 Plus, standardni su točkovi od 20 inča, kao i ugljenično-keramičke kočnice.

Konstrukcija automobila napravljena je od aluminijuma i plastičnih materijala ojačanim ugljeničnim vlaknima, tako da novi R8 teži između 1.454 i 1.555 kg, u zavisnosti od verzije, što je 50-ak kg manje u poređenju sa prvom generacijom.

Dizajn unutrašnjosti automobila značajno je promenjen, pa je tako umesto klasičnih instrumenata ugrađen multifunkcionalni 12,3 inčni displej kao kod novog Audija TT.

Sa centralne konzole nestale su mnoge komande, kao i displej multimedijalnog sistema. Umesto da skreće pogled, vozač sada može da usmeri pažnju direktno ispred sebe, a svi podaci i sadržaji koji ga interesuju, uključujući i navigaciju, dostupni su na multifunkcionalnlnom ekranu sa instrumentima.

Kupci mogu da biraju između sedišta u kombinaciji Alcantara/Nappa koža, ili čiste Nappa kože. Među doplatnim opcijama je i premijum audio sistem firme Bang & Olufsen snage 500 W.

Novi Audi R8 imaće svetsku premijeru na sajmu u Ženevi a na tržište stiže u leto 2015.

Bazni model prodavaće se po ceni od 165.000 evra, dok za R8 Plus treba izdvojiti 187.400 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 51 idi na stranu