Etiketa "najjeftiniji auto na svetu" pogubna po prodaju

Indijski Tata Motors najavio je proizvodnju unapređene druge generacije modela Nano, kako bi privukao veći broj kupaca. Iako će izmene na vozilu uticati na rast cene ovog modela, u kompaniji smatraju da će Nano biti traženiji jer će izgubiti epitet najjeftinijeg automobila na svetu.

Podeli

Kada je predstavljen 2009. godine u Indiji, Tata Nano imao je početnu cenu od oko 100.000 rupija, što je tada iznosilo nešto manje od 2.000 dolara.

Model je namerno reklamiran kao "najjeftiniji auto na svetu", a kompanija je očekivala prodajni bum, do koga međutim nije došlo.

Automobil je u međuvremenu pretrpeo određene promene i unapređen je za 2014. godinu a cena je povećana na 2.555 dolara, ali je rezultati prodaje i dalje daleko ispod očekivanih.

Kako tvrdi bivši predsednik kompanije, Ratan Tata, prodaji je najviše naškodila reklamna strategija koja je model Nano predstavljala kao najjeftiniji na svetu.

On veruje da je upravo to odbilo mnoge kupce, jer "nisu želeli da budu viđeni kako se voze u najjeftinijem automobilu".

Zbog toga će druge generacije imati niz poboljšanja ali i višu cenu. Automobil će biti opremljen većim i snažnijim motorom nego što je to sada slučaj, kada se za pogon koristi dvocilindarski benzinac od 624 ccm koji proizvodi 38 ks i 51 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Tata planira da novi Nano predstavi potencijalnim kupcima kao "pravi automobil", koji će imati dodatne sadržaje u poređenju sa aktuelnom verzijom, ali će i dalje biti "jedinstven na tržištu".

Kada je projektovan, Nano je bio zamišljen kao vozilo koje će siromašnijim Indijcima omogućiti bezbedniji prevoz i alternativu postojećim mopedima i sličnim jeftinim vozilima na dva i tri točka, kojima su preplavljene ulice gradova ove mnogoljudne zemlje.

U kompaniji Tata Motors kažu da će se postojeća verzija i dalje prodavati paralelno sa novim, poboljšanim modelom Nano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 51 idi na stranu