Ford tvrdi jedno, vaga pokazuje nešto sasvim drugo

Švedski auto-magazin Teknikens Värld otkrio je da je novi Ford Mondeo čak 279 kg teži nego što kompanija navodi u specifikacijama ovog modela.

Podeli

Šveđani su testirali Ford Mondeo karavan 2.0 TDCi sa 150 ks i paketom opreme Titanium, čija je fabrički deklarisana masa 1.601 kg.

Prema švedskim propisima, ovaj broj predstavlja zbir masa praznog vozila sa punim rezervoarom goriva i vozača od 70 kg.

Međutm, kada je ekipa magazina izmerila testni automobil, vaga je pokazivala 1.880 kg ili 279 kg više nego što tvrdi Ford:

Iako je u pitanju zaista velika razlika, to samo po sebi nije problem - sve dok vlasnik ne odluči da natovari svoj automobil do maksimuma (dozvoljeno opterećanje je 729 kg), što bi dovelo do značajnog prekoračenja maksimalne dozvoljene težine vozila.

U tom slučaju, ne samo da bi bio prekršen zakon, jer je Mondeo preopterećen, već bi automobil imao smanjene manevarske sposobnosti.

Teknikens Värld kod nas je najpoznatiji po takozvanom "testu severnog jelena", kada vozač pri brzini od 70 km/h izvodi manevar nagle promene pravca, simulirajući izbegavanje prepreke na putu. Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbedan u datim okolnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu