Proizvodač vazdušnih jastuka žali zbog nastradalih

Japanski proizvođač delova za automobile, Takata, objavio je otvoreno pismo u američkim i nemačkim medijima, obećavši da će podići nivo bezbednosti, nakon što su nesreće sa vazdušnim jastucima ugrozile reputaciju kompanije.

Podeli

Predsednik upravnog odbora Takate, Šigehisa Takada, poručio je da u njegovoj kompaniji razumeju zabrinutost i da im je žao zbog smrti najmanje pet vozača u SAD i Maleziji, za koje se sumnja da su nastradali zbog defekta na vazdušnim jastucima koji su se aktivirali greškom.

"Od osnivanja kompanije, bezbednost putnika nam je prioritet broj jedan. Čak i jedan kvar je neprihvatlhiv i iskreno nam je žao što se pet smrti pripisuje nesrećama u koje su uključeni Takatini neispravni vazdušni jastuci. Razumemo zabrinutost javnosti i uzimamo je ozbiljno", navodi se u pismu.

Takata će početkom januara ubrzati proizvodnju jastuka koji treba da zamene potencijalno nesipravne jedinice u povučenim vozilima, najpre u pogonu u Meksiku, a zatim tokom 2015. i u fabrikama u Nemačkoj i Kini.

Do sada je preko 20 miliona vozila nekih od najvećih svetskih proizvođača automobila, uključujući Toyotu, General Motors i Hondu, povučeno zbog rizika od bespotrebnog otvaranja vazdušnih jastuka sa mogućim fatalnim posledicama.

Akcije Takate su od izbijanja skandala izgubile čak 56 odsto vrednosti u 2014.

Izvor: B92, Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu