Vazdušni jastuci sa rokom trajanja?

Japanski proizvođači automobila razmatraju ideju da uvedu rok trajanja za vazdušne jastuke koji se koriste u vozilima, nakon što je nekoliko auto-kompanija imalo probleme zbog kojih su povučeni milioni automobila širom sveta.

Podeli

"Mislim da treba pokrenuti debatu o tome da li je potrebno da se vazdušni jastuci obavezno zamene nakon nekoliko godina", izjavio je predsednik Asocijacije japanskih proizvođača automobila, Fumihiko Ike.

"Nezvanični razgovori o tome između proizvođača automobila već su u toku", rekao je Ike, koji je takođe i predsednik Honda Motorsa.

Milioni vozila japanskih, ali i drugih svetskih proizvođača automobila, među kojima su Honda, Toyota i General Motors, povučeni su zbog rizika od bespotrebnog aktiviranja vazdušnih jastuka koji mogu da ozlede vozača i putnike.

Usled zabrinutosti da vodeći prozivođač vazdušnih jastuka, japanska kompanija Takata, ne može da otkrije uzrok serijskog kvara, sve više se sumnja da je problem u postepenom propadanje jastuka tokom vremena, a ne u grešci u proizvodnji.

Zbog neispravnosti, u SAD i Maleziji zabeleženo je najmanje pet aktivacija vazdušnih jastuka sa smrtnim ishodom.

Izvor: B92, Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu