70 godina automobila koji je preteča modernog Volvoa

Volvo je nedavno predstavio svoj najnoviji model, XC90, ali pitanje kako bi izgledali savremeni automobili ovog proizvođača da nije bilo modela PV444.

Podeli

Prvog septembra navršava se 70 godina otkako je Volvo publici u Stokholmu prikazao prototip novog automobila, PV444, koji danas predstavlja simbol posleratnog razvoja kompanije i preteču savremenih Volvo modela.

Volvo PV444, ili "mali Volvo" kako su ga još nazivali, ima značajnu ulogu u istoriji kompanije. To je prvi novi model koji je počeo da se proizvodi posle Drugog svetskog rata, ali i prvi Volvo koji je stigao na tržište SAD.

PV444 predstavljen je javnosti 1. septembra 1944. u okviru izložbe koju je kompanija organizovala u Stokholmu.

Ideja je bila da se domaća publika upozna sa svim onim što je Volvo napravio za prethodnih 18 godina, ali i da se najave budući novi modeli, čija će proizvodnja početi kada se okonča rat.

Zvezda izložbe bio je upravo prototip modela PV444. Preciznije, bila je to maketa budućeg automobila u razmeri 1:1.

Vozilo je bilo izrađeno od drveta i obojeno u crnu boju, dok su delovi na kojima su bili predviđeni prozori ofarbani u sivo.

Volvo je na novom modelu radio već par godina i mada automobil još uvek nije bio dovršen, čelnici kompanije želeli su da iskoriste priliku da ga predstave publici i nagoveste kako će vozilo izgledati kada bude spremno za proizvodnju.

Ispostavilo se da su doneli pravu odluku.

Čak i takva maketa vozila ostavila je snažan utisak na posetioce, pa je tokom trajanja izložbe i neposredno nakon njenog završetka 2.300 kupaca naručilo svoj primerak budućeg automobila, iako je bilo neizvesno kada će PV444 početi da se izrađuje.

Proizvodnja je najzad počela u martu 1947. godine.

PV444 bio je prvi Volvo koji je umesto klasične šasije imao samonoseću karoseriju. Pogonio ga je 1.4 litarski četvorocilindrični motor koji je razvijao 40 ks.

Volvo PV444 bio je prvi automobil švedskog proizvođača koji je stigao na veoma bitno američko tržište, čime je utro put budućim modelima ove kompanije.

U početku, Volvo je prognozirao da bi proizvodnja mogla da dostigne 8.000 jedinica, što je bio prilično ambiciozan cilj s obzirom da do tada ni jedan model kompanije nije bio izrađen u više od 2.000 primeraka.

Na kraju, "mali Volvo" je iznenadio sve i nadmašio čak i najluđe prognoze.

Do 1958. sa proizvodnih traka sišlo je 200.000 automobila. Uključujući i unapređeni Volvo PV544, zaključno sa 1965. godinom izrađeno je 440.000 vozila.

Pročitajte o jubileju najpoznatijeg Volvo modela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu