Samoupravljajuća vozila ne bi bila moguća bez njih

Mnogi proizvođači automobila, ali i kompanije iz IT sektora, kao što je Google utrkuju se ko će napraviti što savršeniji robotizovani auto. Međutim, iza ovakvih projekata često stoje firme nepoznate široj javnosti koje proizvode komponente i softver za samoupravljajuća vozila.

Podeli

Kada jednog dana vozila sa autopilotom postanu realnost na ulicama, zasluge za to imaće i kompanije za koje je malo ko danas čuo, kao što je izraelska firma Mobileye.

Mobileye se bavi proizvodnjom mikročipova i softvera koji se već koriste u naprednim bezbednosnim sistemima u savremenim automobilima.

U pitanju su tehnologije poput one koja služi da spreči da se auto sudari sa drugim vozilom, ili sistema koji detektuje prisustvo pešaka ili životinje na putu, kao i brojnih drugih uređaja kao što je onaj za prepoznavanje saobraćajnih znakova i slično.

Mobileye trenutno snabdeva auto-industriju proizvodima koji se ugrađuju u preko 100 modela različitih proizvođača automobila. Procenjuje se da se na putevima već nalazi oko 3,3 miliona vozila sa mikročipovima koji nose potpis Mobileye.

Tajna njihove tehnologije je u posebnom softverskom algoritmu. Ovaj algoritam analizira video snimak kamere koja je instalirana na prednjem delu vozila kako bi se dobili potrebni podaci o putu, vozilima, pešacima i drugim predmetima na njemu, i uopšte o okruženju kojim se automobil kreće.

Mobileye tehnologija drugačija je od sistema koji u svojim prototipovima robotizovanih vozila koristi Google.

Za razliku od Google-a, izraelska kompanija ne upotrebljava bazu podataka sa postojećim mapama, kako bi je uporedili sa putem kojim se vozilo kreće.

Stručnjaci tvrde da je Mobileye tehnologija jeftinija i da, u odnosu na Google, ima veće šanse da bude masovno korišćena u samoupravljajućim automobilima.

Firma Morgan Stanley ranije je procenila da će robotizovana vozila zagospodariti putevima u roku od dve decenije, što bi kompaniji Mobileye moglo da donese veliku zaradu.

Čak i ako se ova predviđanja ne ostvare, Mobileye će svakako zabeležiti rast prodaje svojih proizvoda s obzirom da sve više proizvođača svoje modele opremaju raznim automatskim elektronskim bezbednosnim sistemima.

Trenutno, Mobileye tehnologiju indirektno ili direktno koriste porizvođači kao što su General Motors, BMW, Nissan, Honda, ali i Tesla Motors.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 52 idi na stranu