I britanski vozači "neobavešteni"

Da Srbija nije jedina zemlja u kojoj vozači nisu na vreme upoznati s rokovima za zamenu dokumenata, kao što je nedavno bilo s biometrijskim vozačkim dozvolama, pokazuje najnoviji primer iz Britanije.

Podeli

Britanski vozači od oktobra više neće biti u obavezi da koriste nalepnice na vetrobranskom staklu automobila, nalik našim registracionim nalepnicama, koje služe kao dokaz o plaćenom porezu i validnoj registraciji.

Umesto njih, vlasti će pomoću automatskih kamera koje očitavaju brojeve s tablica i iz elektronske baze podataka proveravati da li je vlasnik vozila ispunio svoju finansijsku obavezu.

Iako će do promene sistema evidentiranja vozača koji su platili dug državi doći za samo nekoliko nedelja, anketa je pokazala da čak 50 odsto ispitanika nema pojma o tome.

Trećina ispitanih vozača izjavila je da se čak neće ni potruditi da sazna kakva su nova pravila, dok trećina očekuje da ih o tome obavesti Agencija za izdavanje vozačkih i saobraćajnih dozvola.

S druge strane, pomenuta agencija još nije počela da obaveštava vozače o novoj proceduri. A mislili smo da su u ovakvim slučajevima razvijene države organizovanije od naše.

Nalepnice koje su se do sada koristile ukidaju se nakon 93 godine upotrebe, a nov sistem treba da omogući vozačima fleksibilnije opcije plaćanja, kao i da oteža izbegavanje plaćanja poreza na automobil. S obzirom na to da je u 2013. godini izdato više od 42 miliona nalepnica, očekuje se i ušteda od oko 10 miliona funti godišnje (12,5 miliona evra).

Nov sistem evidencije podrazumeva i da vlasnik mora odmah da obavesti Agenciju ako proda svoj automobil, inače mu preti kazna od 1.000 funti (1.250 evra)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 52 idi na stranu