Tesla pomaže vlasnicima Modela S i X da pobegnu od Irme

Američki proizvođač luksuznih električnih automobila povećao je autonomiju nekih svojih modela vanrednim softverskim apdejtom, kako bi njihovi vlasnici mogli lakše da se evakuišu ispred uragana koji je pogodio Floridu.

Podeli

Tokom masovne evakuacije pred naletom uragana, najbitnije je da se vozači što pre i što dalje odvezu iz ugroženog područja.

Kada je reč o električnim automobilima, zaustavljanje na usputnim brzim punjačima radi dopune pogonskih baterija, ma koliko kratko trajalo, u ovakvim kritičnim situacijama predstavlja gubitak daragocenog vremena.

Kako bi pomogao vlasnicima Modela S i Modela X, u verzijama 60 i 60D sa najmanjom autonomijom u vožnji, da se što brže evakuišu, Tesla je softverski, putem Interneta, privremeno povećao kapacitet baterije sa 60 na 75 kWh.

Na taj način, radijus ovih automobila u vožnji – sa punim baterijama - produžen je za 64 km, u odnosu na postojeću autonomiju.

Tesla inače više ne nudi, nekada najjeftinije, Modele S i X u verzijama 60 i 60 D, ali automobili koji su ranije isporučivani u navedenim konfiguracijama imaju paket baterija kapaciteta 75 kWh, koji je softverski limitiran na 60 kWh. Ovim vanrednim apdejtom "otključano" je još 15 kWh.

Kompanija je odluku o povećanju autonomije u vožnji donela nakon što ih je kontaktirao jedan vlasnik automobila iz ugroženog područja i zatražio da mu softverski povećaju radijus kretanja za 50-km, kako bi se brže evakuisao.

U Tesli su tada odlučili da vanredno apdejtuju kompjutere na svim modelima iz oblasti ugrožene uraganom, na kojima je to moguće izvesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu