Danas zavide kolegama u Dubaiju, a nekad su Holanđanima

Dubai je poslednjih godina, između ostalog, poznat i po skupocenim supersportskim automobilima koje koristi lokalna policija, ali pre pola veka jedan od najegzotičnjih voznih parkova u svetu imali su holandski policajci.

Podeli

Holandija je 1960-tih doživela saobraćajni bum, a sa rastom mreže autoputeva drastično se povećao i broj vozila na njima, kao i potreba da se kontrolišu i sankcionišu oni koji voze prebrzo ili naprave neki drugi prekršaj.

I dok se danas brzina na preko 3.500 km autoputeva u toj zemlji kontroliše pomoću savremenih tehnoloških rešenja, kao što su stacionarne ili pokretne kamere koje snimaju prekršaje, pre više od 50 godina metode su bile drugačije.

Stoga je 60-tih godina prošlog veka holandskoj policiji bio neophodan određen broj odgovarajućih patrolnih vozila koja mogu sa lakoćom da ubrzaju i bezbedno sustignu i zaustave vozače koji naprave prekršaj.

Od jednog takvog automobila očekivalo se da bude mehanički pouzdan, dobro upravljiv pri velikim brzinama i da se brzo zaustavi kad je to potrebno. Osim toga, tražilo se da vozilo ima mogućnost podizanja krova, kako bi policajac u vozilu imao “neposredniju komunikaciju” sa drugim vozačima.

Kada su razmotrene sve opcije, izbor je pao na Porsche, pa je najpre, u periodu 1962-1966, nabavljen veći broj primeraka modela “356”, a kasnije su u vozni park holandske policije počele da pristižu i 911-ice Targa.

Holanđani su u narednih nekoliko decenija nabavili čak 507 Porschea i imali su najveću flotu policijskih vozila sa amblemom ove nemačke marke.

Osim navedenih modela kao patrolna vozila koristili su i Porsche 914, 924 i 964.

Ovih dana, jedno udruženje vlasnika i ljubitelja klasičnih automobila iz Holandije, uz pomoć lokalnog “Porsche Classic” centra, prikupilo je veći broj sačuvanih patrolnih vozila iz raznih perioda, u znak sećanja na vreme kada su holandskim putevima jezdili policijski Porschei.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu