Zaštitna kaciga inspirisana voćem

Radnici u pogonima BMW-a uskoro bi na poslu mogli početi da nose zaštitnu opremu čiji su dizajn i struktura nastali po uzoru na primere iz prirode.

Podeli

Bio-Inspired Safety Systems (BISS) je tehnologija koju od 2014. zajednički razvijaju BMW, sedam kompanija - uključujući proizvođača sportske opreme Adidas – i nekoliko fakulteta iz Nemačke.

Inspiraciju za nove proizvode dobijaju od rešenja do kojih je došla sama priroda, a među njima je i zaštitni šlem/kaciga nastao po ugledu na pomelo, plod iz porodice citrusa, koji nakon pada sa drveta velike visine ili ostaje potpuno čitav, ili barem njegova unutrašnjost nije mnogo oštećena.

Proizvodi koji se razvijaju u okviru projekta BISS mogu naći primenu i u izradi zaštitnih kaciga koje se koriste u sportskim aktivnostima, kao što su biciklizam ili skijanje.

Imitirajući prirodu, naučnici i inženjeri koji rade na BISS projektima razvili su brojne prototipove zaštitne opreme, uključujući i ovaj šlem, koji je za 20% lakši a ujedno je čvršći i izdržljiviji od postojećih konvencionalnih materijala.

Prototipi drugih zaštitnih materijala razvijeni su po ugledu na oklop-kožu aligatora, a BMW smatra da bi oni mogli da se iskoriste u fabrikama ovog proizvođača, gde bi pomogli u zaštiti izloženih delova tela radnika na proizvodnim trakama i sprečavali povrede koje mogu da nanesu oštri delovi automobila prilikom montaže vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu