Legendarni filmski automobili Rodžera Mura / VIDEO

Za mnoge ljubitelje filmova o tajnom agentu 007, Rodžer Mur je omiljeni Bond, a zaljubljenici u automobile pamte brojne vratolomne akcione scene u kojima britanski glumac vešto upravlja najraznovrsnijim vozilima – od “spačeka” do Lotusa.

Podeli

Svet je početkom ove sedmice ostao bez glumca Rodžera Mura, najdugovečnijeg Džejmsa Bonda, koji je lik čuvenog britanskog tajnog agenta tumačio u čak sedam filmova, od 1973. do 1985, godine.

Međutim, pre nego što je postao tajni agent 007, Mur se proslavio u TV seriji “Svetac” (The Saint) koja se originalno emitovala 1960-tih.

U ulozi Sajmona Templara, Mura u ovom serijalu zatičemo za volanom prelepog Volvoa P1800:

Kao Džejms Bond, Rodžer Mur je na filmskom platnu nasledio Šona Konerija, koji je preferirao Aston Martin. Producenti su za Mura odabrali takođe britansku automobilsku marku, ali u njegovom slučaju bio je to Lotus.

Jedna od najupečatljivijih scena je ona iz filma “Špijun koji me je voleo” (1976.), kada se Bondov Lotus Esprit S1 tokom automobilske jurnjave pretvara u podmornicu i pronalazi spas od negativaca ispod morske površine:

Kada u filmu “Samo za tvoje oči” (1981.) ostane bez svog vernog Lotusa nakon eksplozije automobila, nemajući kud, Bond (Mur) uskače u Citroen 2CV - popularni “spaček”.

Usledila je jedna od najspektakularnijih filmskih scena vožnje po serpentinama:

Još jedan francuski model imao je zapaženo mesto u filmovima o Džejmsu Bondu iz tog perioda.

U filmu “Pogled na ubistvo” (1985.), poslednjem u kome se u ulozi britanskog agenta pojavljuje Rodžer Mur, u sceni jurnjave kroz Pariz, Bond “pozajmljuje” od taksiste Renault 11, koji na kraju potere završava neslavno:

U svojoj karijeri, Mur je kao Džejms Bond koristio i mnoge druge automobile, a jedan od zanimljivijih bio je američki AMC Hornet, u filmu “Čovek sa zlatnim pištoljem” (1974.):

Koji je vaš omiljeni automobil od onih koje je Rodžer Mur vozio u filmovima ili TV serijama?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu