Ljubitelji Mazde, ovaj muzej morate posetiti / FOTO

U Nemačkoj je otvoren prvi muzej klasičnih Mazdinih automobila u Evropi, koji je ujedno i prvi takav muzej izvan Japana.

Podeli

Kompanija Mazda postoji već gotovo čitav vek, a od 60-tih godina 20. veka proizvela brojne modele koji su ostavili trag u automobilskoj istoriji.

Mnogi od automobila koji su izašili iz fabrika ovog japanskog proizvođača od sada se mogu videti u novom Mazdinom muzeju u Augsburgu, u Nemačkoj.

Muzej je otvoren u saradnji između Mazdinog nemačkog predstavništva i lokalnog prodavca Auto Frey. Izloženo je ukupno 45 modela, od kojih je većina bila dostupna u Evropi, a mogu se videti i neke Mezde koje se nikada nisu prodavale na Starom kontinentu.

Među eksponatima su i veoma značajni modeli u Mazdinoj istoriji, kao što je Cosmo Sport iz 1967, zatim Luce RX87 iz 1969, a najnoviji izloženi automobil je čuveni RX-7 iz 1992, koji je ujedno i najprodavanija Mazda sa rotacionim motorom.

Tu je i prvi serijski putnički automobil japanske kompanije, Mazda R360 iz 1960.

U muzeju su izloženi i lako komercijalno vozilo na tri točka - K360 iz 1962, kao i Familia 1000 Coupe iz 1966.

Zaljubljenici u Mazdine automobile u Augsburgu mogu da vide i sportski model sa centralno postavljenim motorm, AZ-1 iz 1992, ali i Mazdu 616 kao prvi model ovog japanskog proizvođača koji se od 1973. zvanično prodavao na nemačkom tržištu.

Iako je u muzeju trenutno izloženo 45 vozila, kolekcija ukupno broji preko 120 Mazdnih automobila, koji će pre ili kasnije biti predstavljeni javnosti u okviru novih postavki.

.

.

.

.

.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu