Volvo sa italijanskim šmekom slavi 40. rođendan / FOTO

Sedamdesetih godina 20. veka Volvo automobili bili su perpoznatljivi na putevima po svom karakterističnom "kockastom" obliku. Među modelima iz čuvene serije 200 izdvajao se jedan kupe čiji kutijasti izgled je ublažen intervencijom italijanskih dizajnera.

Izvor:

Tradicionalni švedski kvalitet i vrhunski italijanski dizajn susreli su se 1977. u jednom automobilu - Volvou 262C.

Prvi luksuzni kupe švedske auto-kompanija debitovao je pre tačno 40 godina na sajmu automobila u Ženevi .

Volvo 262C nastao je iz želje proizvođača da ponudu svojih modela upotpuni jednim premijum kupeom, kako bi pre svega privukao nove kupce u Sjedinjenim Državama, gde su klasični modeli serije 200 već bili prilično popularni.

Naime, Volvo je u SAD bio prepoznatljiv isključivo po pomenutim limuzinama i karavanima, a ideja je bila da se takav imidž donekle promeni uvođenjem automobila atraktivnijeg dizajna.

Nacrt novog automobila napravio je tadašnji šef dizajna kompanije Volvo, Jan Wilsgaard, a projekat je zatim razradio Italijan Sergio Coggiola i njegova dizajnerska kuća iz Torina.

Klasična Volvo limuzina sa 4 vrata preuređena je u kupe sa 2 vrata i nešto nižim krovom.

Prototip ovog modela danas se nalazi u Volvo muzeju u Geteborgu

Serijska verzija dobila je 2.7 litarski V6 sa 140 ks.

Taj motor je švedski proizvođač razvio u saradnji sa kompanijama Peugeot i Renault, a izrađivao se u Francuskoj.

Volvo 262C je imao za to vreme impresivnu standardnu opremu.

Svaki automobil bio je opremljen kožnim sedištima, električnim podizačima stakala i elektropomičnim spoljnim retrovizorima, centralnom bravom, alu felnama i radio-antenom koja se izvlačila pomoću električne komande.

Automobil je ručno proizvodio italijanski Bertone, a Volvo je nameravao da "preotme" kupce konkurentskih modela na američkom tržištu, kao što su bili Cadillac Eldorado ili Mercedes-Benz 280CE.

To mu je donekle i pošlo za rukom, pa je u periodu od 1977. do 1981. izrađeno i prodato 6.622 primerka modela 262C.

.

.

.

Razno

Naleteo na rupu na putu, tužio grad, dobio 10.000 funti

Sigurno ste bar jedanput čuli priču vlasnika automobila koji se požalio da je njegovo vozilo pretrpelo oštećenje nakon što je naišao na rupu u asfaltu. Sličan peh dogodio se jednom vozaču Ferrarija iz Engleske, koji je odlučio da presavije tabak i tuži nadležne u gradu u kome se desila nezgoda.

Razno četvrtak 30.03. 11:25 Komentara: 13

Novi semafori spasavaju neoprezne pešake

Sa ubrzanim razvojem savremenih tehnologija dobili smo i pešake koji ne mogu da odvoje pogled od ekrana smartfona čak ni onda kada prelaze ulicu. U Holandiji su došli na ideju kako da svetlosnu signalizaciju na pešačkom prelazu prilagode vremenu u kome živimo i zaštite ovu grupaciju ljudi u saobraćaju.

Razno sreda 29.03. 09:33 Komentara: 22

Akcija "Kad pijem, ne vozim" na sajmu automobila

U okviru kampanje "Kad pijem, ne vozim", a u saradnji sa Asocijacijom automobilskih novinara Srbije, Apatinska pivara je za sve posetioce 53. međunarodnog sajma automobila pripremila aktivnosti koje imaju za cilj da doprinesu podizanju svesti vozača i ostalih učesnika u saobraćaju o važnosti odgovorne konzumacije alkohola i rizicima vožnje pod dejstvom alkohola.

Razno utorak 28.03. 09:37 Komentara: 1
strana 1 od 253 idi na stranu