Da li biste da autopilot udari pešaka ili drugi auto?

Skoro trećina vozača spremna je da u budućnosti u potpunosti prepusti kontrolu svog automobila računaru, ali ne i kada bi taj "samovozeći" automobil trebalo da vozi dete u školu.

Podeli

Prva anketa sajta insurance.com ovog tipa sprovedena je među 2.000 vozača, a 32 odsto ispitanih je odgovorilo da skoro nikada ne bi uzimali volan u ruke kada bi imali na raspolaganju automobil koji sam upravlja.

Više od polovine ispitanih (53%) bi razmotrilo samovozeće modele kakvi bi mogli uskoro da stignu iz kuhinje IT giganta Googlea, a 22 odsto bi se "vrlo verovatno" i odlučilo za kupovinu.

Ipak, četvrtina vozača kaže da nikada ne bi kupilo takav automobil, iako neke studije navode da bi to značajno unapredilo bezbednost na putevima.

Anketa je uzela u obzir i mogućnost udesa, a na pitanje "kako biste programirali automobil u slučaju udesa: da udari (čeono) drugi automobil ili pešaka", 79 odsto ispitanih se opredelilo za opciju čeonog sudara.

Takođe, 76,2 odsto nikada ne bi prepustilo automobilu vožnju deteta u školu, a većina (72,7%) smatra i da do 2040. godine neće biti više automobila kakve danas poznajemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu