FIAT Stilo 1,6 16V TNG

Dizel automobili su primamljiv izbor za polovnjake zato što u startu obezbeđuju mali trošak za gorivo. Međutim, tokom eksploatacije morate računati na velike troškove servisa, tako da je najbolji izbor ipak benzinac sa TNG sistemom.

Podeli

Piše: Ivan Katunac, Izvor: Auto magazin

FIAT Stilo jedan je od najprodavanijih polovnih automobila u Srbiji u poslednjih neokoliko godina. Čini se kao da ih uvoze brodovima i kao da se nalaze svuda oko nas.

Koriste ih porodični ljudi, a omiljeni su i među taksistima. U oglasima se najviše nude dizel verzije i svi su prešli "magičnu" kilometražu između 130 i 140 hiljada.

Mnogi su u lošem stanju, a nađu se i odlični primerci.

Dosta ljudi se posle određenog vremena eksploatacije žali na velike troškove servisiranja.

Kod dizelaša su osetljivi turbo punjač, brizgaljke, pumpa visokog pritiska i plivajući zamajac.Svaka od ovih stavki je vrlo skupa i kad otkaže može da parališe vaš auto.

Upravo zbog toga je logična alternativa benzinska verzija čije je servisiranje bitno jeftinije.

Naravno, da bi mogla da parira dizelima po ceni pređenog kilometra, a to naše ljude najviše interesuje, treba mu ugraditi TNG uređaj, kao što je uradio vlasnik automobila koji vam prikazujemo.

U pitanju je BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa pod nazivom "plag end drajv" (Plug and Drive).

Verovatno vam je već poznato da moderni plinski sitem funkcioniše po sličnom principu kao moderni "komonrejl" dizel motori.

Naftni gas se nalazi u bocama pod pritiskom od oko deset bara u tečnom stanju. U isparivaču se on smanjuje na radni pritisak, prelazi u gasovito stanje i doprema se u zajednički vod (dakle "komonrejl") u kojem su smeštene elektronski kontrolisane brizgaljke.

Računar BRC-a funkcioniše na principu otvorene petlje, odnosno proračunava potrebe motora za gorivom u odnosu na njegovo opterećenje.

Međutim, kao korektivni faktor, on u obzir uzima i signale benzinskog motora koji preko lambda sondi ima precizan uvid u trenutno sagorevanje.

Na taj način se precizno dozira gorivo, što uzrokuje smanjenje potrošnje.

Motori sa "plag end drajv" sistemom, koji je inače najmoderniji BRC-ov uređaj, praktično troše jednaku količinu gasa i benzina.

Pored bolje i preciznije kontrole rada motora, kao što mu ime i kaže, uređaj je vrlo lak za podešavanje nakon instalacije, ugradi se i uključi ("plug and drive").

Specijalni novi softver potom automatski vrši kalibraciju svake brizgaljke ponaosob. Sledi automatsko mapiranje, nakon čega je automobil spreman za vožnju.

Uređaj tokom eksploatacije beleži sve greške u radu, pa je prilikom redovnog servisa moguće uočiti i korigovati manje nepravilnosti u radu.

Naravno, fabrika je novim softverom obuhvatila i starije generacije BRC uređaja, tako da postoji potpuna kompatibilnost među generacijama sistema.

Ugradnja uređaja je izvršena na najvišem nivou, pa se na prvi pogled ne vidi da je Stilo konvertovan za upotrebu alternativnog goriva.

Rejl, zajednički vod koji dovodi gas do brizgaljki, smešten je na glavu motora, odmah iza hladnjaka. I ostale komponente gasnog sistema su raspoređene tako da budu pristupačne za servisiranje, a da su pri tom bezbedne i ne ometaju standardne servise automobila.

Prilikom rada u mestu, jedino što će odati da benzinac koristi TNG je tiho zveckanje elektronski kontrolisanih brizgaljki.

Motor se u vožnji ponaša potpuno isto kao i kad se koristi benzin.

Cena ugradnje ovakvog gasnog uređaja iznosi 800 evra.

Otplata posle 13.000 km

Cenu eksploatacije benzinskog Stila, uporedili smo sa popularnom "jtd" varijantom, i to "na štetu" benzinca.

U računicu smo uključili da benzinac potroši 10 litara gasa na 100 kilometara po gradu, iako u praksi troši nešto menje i da dizelaš troši 7,5 litara, a u realnosti troši i do litar više.

Izračunali smo da pređeni kilometar na dizel košta 8,5 dinara, a na TNG 5,5 dinara, odnosno 35 posto manje!

Kilometar prevezen benzinom košta 11,7 dinara. Vožnjom na TNG, uređaj koji košta 800 evra "otplatićete" posle samo 13 hiljada pređenih kilometara!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.