1. Kada zure kuci,idu na burek nasi pake rotaciju i prolaze kroz crveno.
    (Sic58, 26. maj 2015 06:20)

    # Link komentara

  2. 90% ljudi ovde ne zna da policija i vatrogasci i hitna pomoć ne smeju da prodju na crveno svetlo, osim ako se ne nalazi saobraćajac na raskrsnici pa ih pusti, žalosno je što ni ti vozači u policiji hitnoj i vatrogasnoj jednog dana mogu tako nekog da ubiju i da ne odgovaraju! Uzmite zakon i pročitajte ga ima ga i na netu, ne pravite se pametni!
    (GSPvozac, 25. maj 2015 19:08)

    # Link komentara

  3. Pa mogao je kamion da obidje ovog "pravednika" preko ivicnjaka i biciklisticke staze, imam dovoljno mjesta. Msm, ako vec gori...
    (Aiii, 25. maj 2015 10:50)

    # Link komentara

  4. Kada sam polagao vozački ispit u SAD, imao sam jedan netačan odgovor na teoretskom delu. Pitanje je bilo: "Kada začuje zvuk sirene vozila sa prventstvom prolaza, vozač je dužan:
    A) Da odmah pomeri svoje vozilo sa puta i zaustavi se kako bi omogućio nesmetan prolaz vozilu sa prvenstvom prolaza, i da nastavi kretanje tek po njegovom prolasku ili kada se uveri da se to vozilo ne kreće putem na kome se on nalazi.
    B) Da obrati pažnju gde se nalazi vozilo sa prventsvom prolaza i odmah pomeri svoje vozilo i zaustavi se čim uoči da se kreće njegovim putem."
    Bilo je još par očigledno pogrešnih odgovora, ali ja sam se dvoumio izmedju ova dva. Na kraju mi je logičniji bio odgovor pod "B", koji se ispostavio kao pogrešan.
    (Siki, 25. maj 2015 10:03)

    # Link komentara

  5. ovi komentatori sto pricaju da po zakonu (starom ili novom nebitno) vozila sa rotacijom mogu prolaziti kroz crveno su očigledno vozački ispit polagali na durmitoru !!!!
    (toma, 25. maj 2015 07:56)

    # Link komentara

  6. U auto skoli su me ucili da se ovakva vozila raspoznaju uz odgovarajuce rotaciono svetlo i zvuk upozorenja(zajedno), rotaciono svetlo i ukljuce al zvuk retko.Znam da je taj zvuk iritirajuci i smeta(hitna pomoc), ali mislim da je jako bitan.Jer vozaci ne mogu da gledaju sve vreme u retrovizor vec moraju i napred.Dosta puta mi se desilo da ga primetim tek kad je tik iza mene.Mislim da bi svetlo i zvuk trebalo koristiti zajedno ne samo zbog vozaca, vec i pesaka (prelazak na pesackom, hodanje ulicom bez trotoara i sl.)I naravno ne zloupotrebljavati isto!
    (Milan, 24. maj 2015 23:29)

    # Link komentara

  7. Postupio bih po savesti, a ne po zakonu. Ne zanima me šta kaže zakon, prošao bih kroz crveno ako je nephodno da prodju. Ne želim da se na taj način uplićem u tudje sudbine.
    (Joda Junior, 22. maj 2015 14:56)

    i po svom nahodjenju budes kriv za udes u kojem pogine jos ljudi

    Bravo !
    Samo bahato i tvrdoglavom
    Bezobrazlukom protiv neznanja
    (qwq, 23. maj 2015 02:28)

    Zasto lupas? Covek kaze da bi postupio po savesti, a to je bezbedno se sklonio da vozilo pod rotacijom bezbedno prodje, da se spasi neciji zivot.
    (oggy, 24. maj 2015 22:43)

    # Link komentara

  8. mojeime;
    a da li tvoj rodjak ISKLJUČIVO ukljucči rotaciju kada za to postoji potreba?!
    (vladimir, 24. maj 2015 22:36)

    # Link komentara

  9. U Nemackoj vatrogasci, hitna i ostali smeju kroz crveno i stalno prolaze. Cim cujem sirenu gasim radio da bi skontao odakle dolaze i ako treba da se sklonim vozim preko ivicnjaka koliko mogu. Ova skoda morala je da se pomeri. Kaznit ce vozaca sigurno. Ako ste na raskrsnici a cuje se hitna ostaje se na semaforu i ne ulazi se u raskrsnicu. Prednost uvek imaju vozila pod rotacijom i mislim da je to i normalno. Nekom zivot visi o koncu i svaki je sekund dragocen.
    (sinisa, 24. maj 2015 21:30)

    # Link komentara

  10. Ма наши возачи су на нивоу туркменистанских. 90% њих никада не гледа десно кад скреће у десно па тако секу прелаз пешацима и бициклистима који имају предност зеленог светла и предност преласка када нема семафора. Условно зелено је њима исто што и зелено!
    (мире, 24. maj 2015 16:11)

    # Link komentara

  11. Vozila sa pravom prvenstva prolaza nisu smela da prodju na crveno ni po starom zakoni a ni po novom. Gospodo vozaci vozite u zabludi. Prvo naucite propise pa onda se hvatajte za volan. Sramota je koliko je veliki procenat nepismenih vozaca u Srbiji. Dzaba i seminari i sve te gluposti kad neko nezeli da se opismeni to ti je.
    (djoka, 24. maj 2015 15:32)

    # Link komentara

  12. Svuda u EU vozilo sa prvenstvom prolaza MORA uporedo sa rotacijom da uključi i ZVUČNI SIGNAL da bi imao prednost i ide svuda bez pardona, ako samo ima uključenu rotaciju bez zvuka - onda je kao i svako drugo vozilo u saobraćaju pa na semaforu mora da sačeka zeleno, s tim da ostalim učesnicima u saobraćaju daje do znanja da budu oprezni i da se ne lepe se uz dotično, jer bi svakog trenutka mogao da uključi sirenu i "poleti".
    (Gianni, 24. maj 2015 13:59)

    # Link komentara

  13. Bahato ponasanje vozaca vozila hitne pomoci, vatrogasaca, policije, ne moze se vise trpeti. Ako su kupili burek, a naisli na guzvu, upale rotaciju i sirenu i cim iz guzve izadju...nema ni rotacije ni sirene.
    Promenite zakon i...sve je u redu. Ali na crveno svetlo na semaforu, po vazecem zakonu...NIKO ne moze proci.
    U istu to bahatu grupu vozaca mogu se svrstati i vozaci GSP-a. Od njih 10, 8 telefonira dok vozi. Zuto svetlo na semaforu, za njih je zeleno, a crveno...zuto! Ustvari, vise ne mogu da shvatim ljude koji se voze u GSP-u, vide da vozac vozi jednom rukom i telefonira vec 5-6 stanica, ali nikom ne pada na pamet da ga opomene. Vise se trude da cuju, sta on to prica!
    Ali, to je Srbija i to se skoro nece promeniti!!!
    (Zoran, 24. maj 2015 13:27)

    # Link komentara

  14. Trebao je se samo pomeriti malo napred da vatrogasno vozio bude prvo na semaforu. Ljudski da posupi,ali izgleda da nema osnovnu kulturu u saobracaju.
    (Nikola, 24. maj 2015 13:12)

    # Link komentara

  15. Ovde u Ceskoj policija ladno pali rotaciona i sirene pred semafor kad je guzva da ne bi cekali....
    (DaLanik, 24. maj 2015 11:29)

    # Link komentara

  16. Po starom ZOBSU je vozilo pod rotacijopm i vozilo pod pratnjom moglo da prodje kroz crveno na raskrsnici, i ti ako dolaziš iz ulice gde ti je zeleno morao si da propustiš vozilo pod pratnjopm ili vozilo pod rotacijom. Ja sam tako učio i to znam jedan kroz jedan. Zašto je to promenjeno po novom ZOBSU nije mi najjasnije ali u svakom slučaju kod nas vozila pod rotacijom poštuju stari ZOBS i prolaze kroz crveno ako postoji potreba, i to po meni i treba tako da rade. Šta sad hitna pomoć na novom BG treba da staje na svakom semaforu kad ima ugrentan slučaj??? Pa umro bi im svaki pacijent u sanitetu kada bi stajali na crveno svetlo!
    (vlada, 23. maj 2015 22:18)

    # Link komentara

  17. Ako vozila sa prvenstvom prolaza moraju da postuju crveno svetlo onda ce policiji pobeci svaki kriminalac. Bolje i da ne krecu u poteru.
    (Dragan, 23. maj 2015 17:38)

    # Link komentara

  18. Odlicno. E, sada jedan clanak o uslovnom zelenom, zmigavcima, ostavljanju kola na traci-samo da se trkne po burek, ispred prodavnice sa napanjenom muzikom...Ima materijala za kvalitetne clanke. I vozacka se dobija kao diploma vise skole u Srbiji.
    (iskustvo uci, 23. maj 2015 17:18)

    # Link komentara

  19. Ja sam siguran da je vozac u skodi popio lepu kaznu sto nije propustio vatograsni kamion.
    (trip, 23. maj 2015 16:38)

    # Link komentara

  20. Moj rodjak vozi vozilo hitne pomoci. On kaze da kada upali rotaciju, iako nije po zakonu, moze da prodje kroz crveno, ali drugi vozaci nisu duzni da mu dozvole prolaz i oni prolaze kroz crveno na sopstvenu odgovornost. Tacnije sve cine na sopstvenu odgovornost. Jos jedna situacija koja nije definisana zakonom, jeste sta ciniti kada dodje do nezgode. Po zakonu, duzni su sacekati da policija izvrsi uvidjaj, i ne smeju napustiti mesto nezgode. Sa druge strane, odgovorni su za pacijenta, i rizikuju odgovornost sa te strane. Ni pravna sluzba bolnice nema odgovor na to pitanje.
    (mojeime, 23. maj 2015 14:11)

    # Link komentara

  21. ja sam vozac vatrogasnog kamiona i ovakvih slucajeva sam imao ne brojeno puta,zakon kaze ne mozes,a mozes proci na crveno,to konkretno znaci da morate da se zaustavite na crveno,ali i da mozete da prodjete u slucaju da nikog ne ugrozavate sto u prevodu znaci da prolazak kroz crveno iskljucivo zavisi od vozaca vozila sa prvenstvom prolaza i niko apsolutno niko ne moze da mu naredi da prodje na crveno.Bilo sta da se desi u rasksnici posle ovoga odgovornost je na vozacu hitnih sluzbi,placas kaznu,uzimaju ti bodove i dozvolu i jos te kazne na poslu zato sto si glup i nisi pazio...apsolutno niko ne stoji iza tebe u ovakvim i slicnim slucajevima,zato sledeci put razmislite malo kada naidje vozilo sa prvenstvom dali se bahate ili ih pritiskaju da stignu sto pre na lice mesta..ja sam jedno 10 000 puta prosao na crveno za 15 ak godina staza,desavalo mi se da prodjem kroz crveno i sa 80 km/h ali u tri nocu kad nema nikog i kada je raskrsnica dovoljno siroka da imam preglednost i levo i desno,niko nije lud da prodje i pobije nedaj boze nevine ljude da bi spasio druge.....
    (vatrogasac, 23. maj 2015 12:19)

    # Link komentara

  22. Kada su u pitanju hitna pomoć, ambulantna kola i vatrogasci, sklanjam im se momentalno i .ebe mi se za odredbe ZOBS i druge propise, samo da je bezbedno. Drugačije se ponašam za pandure i ostale pod pratnjom, oni nek razmisle zašto je tako.

    Uostalom panduri i političari voze brza kola, pa nek pretiču. Prvima u kombijima i kamionima nije tako jednostavno.
    (nisam bot, 23. maj 2015 11:52)

    # Link komentara

  23. U novom testovima za polaganje stoji da može da prodje na crveno :)
    (Mile, 23. maj 2015 10:27)

    # Link komentara

  24. Kod nas nemaju prednost. Mi im ne damo.
    (Nikola, 23. maj 2015 09:04)

    # Link komentara

  25. Svet iz perspektive Srbije.
    (Najnovija serija, 23. maj 2015 08:27)

    # Link komentara

  26. Glasu razuma, ako ima otvoren put ka raskrsnici, ne mora da se zaleti u istu, pa ko prezivi... ne moras ti da njemu procenjujes rizik! Ako je moguce oslobodis prostor, tako i ovaj u traci pored, a vatrogasac dodje do linije preglednosti i kad vidi prostor da moze da se ukljuci uz asistenciju drugog vozila ,on bezbedno prodje! Kad se postavi neki tunjavko koji ne sme da se ukljuci u saobracaj bez semafora, dok god postoji neki auto na tom putu, taj je velika prepreka svima... samo strpljenja i hladna glava...i nesto u njoj...
    (Zex1, 23. maj 2015 08:19)

    # Link komentara

  27. Ima još jedna kategorija vozila koja nije spomenuta - vojna vozila. Vojska ne odgovara civilnim zakonima te ni za štetu koju napravi na putevima. Kategorija iznad domaće vojske je strana vojska. Prolazak strane vojske koroz neku zemlju uglavnom se prati ugovorima o potpunom izuzeću i apslolutnoj aboliciji od domaćeg zakonodavstva. Tako na primjer u BiH kada vozač vozila SFORA napravi težak saobraćajni prekršaj nikom ništa. Više je slučajeva bilo u BiH sa smrtnim ishodima gdje svu krivicu treba da snosi strani vojnik a nije odgovarao niko i to sasvim legalno. To obični vozači treba da znaju zbog sopstvene bezbjednosti. Da je u ovom slučaju bilo vojno vozilo koje želi da prođe vjerovatno bi se desilo izguravanje.
    (ping-pong, 23. maj 2015 06:05)

    # Link komentara

  28. Postupio bih po savesti, a ne po zakonu. Ne zanima me šta kaže zakon, prošao bih kroz crveno ako je nephodno da prodju. Ne želim da se na taj način uplićem u tudje sudbine.
    (Joda Junior, 22. maj 2015 14:56)

    i po svom nahodjenju budes kriv za udes u kojem pogine jos ljudi

    Bravo !
    Samo bahato i tvrdoglavom
    Bezobrazlukom protiv neznanja
    (qwq, 23. maj 2015 02:28)

    # Link komentara

  29. U Briselu policija prolazi na crveno pod rotacijom bez pardona, voze u suprotnom smeru, vicu preko megafona da se sklone svakodnevno. nije moguce preci 5 km radnim danom da se ne zadesi neko "sluzbeno" vizilo u zurbi. Zatvorenici se prevoze pod rotacijom. Svaki drugi diplomata ima rotaciju kao i kontrolori javnog prevoza. Isto kao u Beogradu, svaka kurta zvoni po gradu a vas obicne ko sisa. Gusite se u guzvi i buci.
    (libertx, 23. maj 2015 02:17)

    # Link komentara

  30. Po pravilu ne sme da uđe u raskrsnicu ako ima crveno svetlo!
    (nn, 23. maj 2015 00:44)

    # Link komentara

  31. Neznam,pitajte vozache iz raznih vladinih agencija,sekretarijata,sluzzbi,inspektorata,kao i vozache nekih "bizmisnena"!...
    (brazoria, 22. maj 2015 23:31)

    # Link komentara

  32. Ako sam dobro razumela član zakona i za vozila sa prvenstvom prolaza važi semafor, ali ne bi bilo loše da ih ipak pustite da prođu na crveno. Ako naprave karambol u raskrsnici šta da se radi. I što neko reče ovde - setite se samo bebe iz N.Pazara. Dobra volja uz nepoštovanje propisa i ostadosmo i bez bebe i bez vrhunske posade.
    (Ivana, 22. maj 2015 23:29)

    # Link komentara

  33. Sto se tice vatrogasaca i vozila hitne pomoci do sada nisam vidio neko krsenje pravila pogotovo kada voze BEZ rotacije sto se ne moze reci za policiju. Nebrojeno puta su upalili rotaciju par metara prije semafora jer je bilo crveno ili narandzasto da bi nakon prolaska par metara kasnije ugasili rotaciju. Takodje skretanje i prestrojavanje bez zmigavca kada vozilo NIJE pod rotacijom, paljenje samo svjetlosnih signala koji se bas ne vide u toku danajer gospodi ocigledno smeta sirena pa je ne pale. Ne rade im stop svijetla ili im radi samo jedno, jedan far im ne radi, auta u takvon stanju da nema sanse da mogu da prodju valjan tehnicki pregled, vozila sa propalim amortizerima koja su maltebe "pala" za nekoliko desetina centimetara, parkiranje na kolovozu ili na zelenim povrsinama, zaustavljanje vozila na nebezbjednim mjestima ili iskakanje ispred vozila iz zasjede (neiskusniji vozaci mogu od straha da skrenu volan i izgube kontrolu nad vozilom) Vatrogascima i hitnoj pomoci svaka cast ali policajce treba da je sramota svog ponasanja
    (pomorac, 22. maj 2015 22:53)

    # Link komentara

  34. Svaki dan u Srbiji,sve vise vozila sa prvenstvom prolaza.Gledajte malo u Nemanjinoj ulici sta rade vozila vlade Srbije.Ispred Skupstine Srbije,Poslanici prave HAOS,Policija bez rotacije,vozi bez svetla,nevezani,pricaju mobilnim,parkiraju se ispred kladionica na pesackom prelazu i idu da se klade.Ma raj na zemlji.
    (Gradjanin, 22. maj 2015 22:30)

    # Link komentara

  35. Moram da priznam da ima odličnih ali i loših komentara. Neću se na njih osvrtati već na to da ima zloupotrebe rotacionih svetala i zvučnih znakova a najviše od hitne pomoći i policije manje od vatrogasnih službi. Da li sanitetsko hitne pomoći koji prevozi pacijenta na dijalizu treba da ide pod rotacijama i sirenama. Najgore u svemu tome je što je vozač saniteta sleteo sa kolovoza a bolesnik kojeg je prevozio na dijalizu je zadobio prelom noge i karlice. Ovo je samo jedan od primer a toga ima koliko hoćete. Što se tiče vozila pod pratnjom o tome drugi put.
    (MRKI, 22. maj 2015 21:42)

    # Link komentara

  36. Kod nas cim propustis vozilo pod rotacijom mamlaz iza tebe pokusa da se progura. Da ne verujes. Pa posle vidis 5 njih kako prati hitnu, jer to je bas fazon, snasao se covek.

    Odlican clanak, bilo bi korisno kad bi povremeno u ovoj rubrici osvanuli ovakvi clanci da nas podsete na pravila (ili nauce), a da opet nisu suvoparni.
    (hiavata, 22. maj 2015 21:32)

    # Link komentara

  37. vatrogasci, hitna pomoć i policija pod rotacijom u Nemačkoj prolaze kroz crveno samo tako.
    (disko nindža, 22. maj 2015 21:31)

    # Link komentara

  38. Sve ste rekli samo ono osnovno niste, a to je, kad je crveno na semaforu, crveno je za sve, kola pod rotacijom to moraju da sacekaju, kod nas to nije slucaj, ali u propisima tako pise. dok se ceka zeleno, vozila koja su ispred kola sa rotacijom moraju omoguciti prolaz vozilu pod rotacijom, ali isto ne prelazi crveno i ne ulazi u raskrsnicu, jer u tom slucaju moze da napravi jos veci karambol, tj. ugrozi bezbednos onih kome je zeleno.
    (alek, 22. maj 2015 21:11)

    # Link komentara

  39. Hitna pomoc pod rotacijom, npr. IMA PRAVO PROCI KROZ CRVENO jer se u prekrsajnom pravu preuzimaju odredjene odredbe i instituti drugih zakona kao sto je KRIVICNI gdje postoji INSTITUT KRAJNJE NUZDE koji podrazumijeva da se manje pravno dobro moze povrijediti ako se stiti vece pravno dobro. Zivot je vece pravno dobro od saobracajnog pravila. Autor clanka naprosto pise o cemu pojma nema. A i citatelji
    (Adnan, 22. maj 2015 20:55)

    # Link komentara

  40. Odlicno sto ste ovo napisali, mogli bi ste nedeljno barem dva put da obradite neku temu, poput pravila desne strane, ili znakova koji se koriste na raskrsnicama (i sta oni znace) ili pravila u kruznom toku, jer ovde ima puno onih koji su kupili dozvolu, dobili preko veze, polagali u vreme u koje su svi polagali osim onih zdravstveno nesposobnih ili ne pamte kada su seli za volan a pametuju, sto ovde na sajtu sto na ulici.
    Pozdrav!
    (Mercury rising, 22. maj 2015 19:52)

    # Link komentara

  41. Vatrogasac je očito želeo da uđe u raskrsnicu ali nije mogao da se provuče. To možda i nije smeo da uradi ali svakako nije na zelenom da ga ometa. Imao je sasvim dovoljno prostora, po metar desno i napred, da ga propusti.
    (Marko, 22. maj 2015 19:44)

    # Link komentara

  42. Vatrogascima i Hitnjacima uvek se sklanjammbez obzira na saobracajne znake i guzvu, ali vozilima pod pratnjom i policiji NIKAD!!!!! Odnosno sklanjacu se tek onda kada promene pristup i ponasanje prema gradjanima ove zemlje
    (Hadzitomic, 22. maj 2015 19:27)

    # Link komentara

  43. bitno da vozila pod pratnjom imaju prednost u odnosu na hitnu pomoc i vatrogasce, valjda je najbitnije da politicari stignu na vreme a neko nek izgori nema veze to je ionako obican narod...
    (novosadjanin, 22. maj 2015 19:18)

    # Link komentara

  44. A koja su pravila za vozila pod pratnjom, najbahatiju skupinu u saobracaju?
    (Mishko, 22. maj 2015 19:03)

    # Link komentara

  45. U Novom Sadu, na keju, redovno prolazi policijska skoda yeti i pali rotaciju na svako crveno svetlo... Vozaca ocigledno mrzi da stane i saceka zeleno kao normalan svet.
    (Mica, 22. maj 2015 18:51)

    # Link komentara

  46. Evo kako to izgleda u Budimpesti. Odlican vozac hitne pomoci i savesni vozaci u saobracaju! [link]
    poljak, 22. maj 2015 15:12)

    Odlicna ilustracija uz odlican tekst. Prosto sam zadivljen kako ljudi na snimku reaguju. Vozac saniteta je majstor svog posla.
    (Zuki, 22. maj 2015 18:48)

    # Link komentara

  47. Hvala sto ste poslusali savet da objavite clanak :).
    (Igor, 22. maj 2015 17:52)

    # Link komentara

  48. Nisam siguran da se ZOBS primenjuje u Nemackoj pa su se ljudi toliko raspisali u komentarima ko ima prednost i slicno. Aj sad proucite nemacki zakon, pa da vidimo po koliko osnova ce Nemci da kazne vozaca Skode i koja je konacna cifra! Jedno je sigurno, odrace mu kozu sa ledja novcano!
    (Hehe, 22. maj 2015 17:38)

    # Link komentara

  49. "Prema ZOBS-u, vozila sa prvenstvom prolaza nemaju prvenstvo "u odnosu na vozila pod pratnjom..."

    Dakle, vozila pod pratnjom (čitaj: uglavnom političari na visokim funkcijama, ali poneki i bez državničke funkcije, kao i npr. zaštićeni svedoci) imaju prednost u odnosu na vatrogasnu brigadu (koja spasava ljude i imovinu od vatrene stihije) i hitnu pomoć (koja spasava živote pacijenata). Nažalost, nije ovo (za mene) ništa novo, gotovo identična odredba bila je i u starom ZOBS. Želim samo da konstatujem koliko smo (ne)humano društvo.

    Jer, istini za volju, u 99,9% slučajeva vozila pod pratnjom koriste prednost u odnosu na sve ostale učesnike u saobraćaju samo da bi brže stigli na odredišete, a ne da bi zbog te svoje prednosti u saobraćaju korisnici ove zakonske povlastice bili, na bilo koj način, bezbedniji. Osim toga, klasično pravilo saobraćaja na putevima glasi - što se brže krećeš, to si više ugrožen i više ugrožavaš druge.
    (Zaslužni građani, pa onda oni drugi, 22. maj 2015 17:13)

    # Link komentara

  50. Po meni covek nije kreten i nije pogresio. Mozda je vidjao pre zloupotrebe sirena da bi stigli na vruc burger... Nije prekrsio pravila
    (xxxzy, 22. maj 2015 17:05)

    # Link komentara

  51. Nije po zakonu, ali sklanjam se samo vatrogascima, i NIKAD i NIKOM drugom. Pogotovo ne crnim vozilima. Svi drugi pale sirene kada im se zuri na pauzu. I nije mi ni malo krivo.
    (Dali bocek, 22. maj 2015 17:03)

    # Link komentara

  52. Vrlo zanimljiv clanak- citira se ZOBS za situaciju u Nemackoj. Ne znam Nemacki pa ne mogu da pogledam njihov zakonik ali ovde gde sam ja, sva vozila sa plavim rotacionim svetlima imaju prednost nad svim ucesnicima u saobracaju. Sto se tice raskrsnica ukoliko je iza vas vozilo sa upaljenim svetlima iza vas, OBAVEZNI ste da se uklonite s puta - sto znaci da prodjete kroz crveno svetlo i da se zaustavite u momentu kada ste napravili dovoljno prostora da vozilo policije, hitne pomoci ili vatrogasno vozilo prodje. Sta vise, vozila koja su tako parkirana da ometaju prolaz ovim vozilima, vlasnici imaju 2 minuta da sklone vozilo inace se tada vozilo uklanja nasilnim merama ( bilo je i slucajeva da su kola zavrsavala u kanalu). Prava zalbe i nadoknade stete - nemate.
    (EU, 22. maj 2015 17:01)

    # Link komentara

  53. recimo da skoda nije imala prostora da se pomeri u desno i napred, sta onda, ne sme da prodje na crveno a duzan je da se pomeri?
    drugo, vatrogasci nemaju pravo da prodju kroz crveno? ali posto prolaze duzni su da paze na ostale, tako?
    (ivica dacicc, 22. maj 2015 16:43)

    # Link komentara

  54. Bas se cudim kako su neki polozili testove.
    Zato bih zamolio ljude (da se ne izrazim pravilnije) da ne sedaju za volan, kada ne umeju da voze, niti da prepoznaju i daju signale. Danas debil od cilangera ne ume da prepozna sva 4 upaljena i kretanje u rikverc, radi parkiranja. Morao sam da se parkiram spreda, jer je drugi debil paralelno parkirao pored drugih kola i napravio nikakav prostor za parkiranje u rikverc. To kod one osnovne skole ispod studenjska. Elem, krecem u rikvetc trubi on meni k'o poslednji majmun, umesto i on da krene u rikverc i da oslobodi prostor da bi se parkirao. Posto sam popizdeo tu, odlucim da parkiram ukoso, ali zakacim plastiku ispod branika i to dobrano. Tu pukoh, izadjoh napolje i pocnem da urlam na matorog, koji blene k'o tele na sarena vrata. Urlah da je corava budaletina koja ne vidi sva 4 upaljena (2 odzada), kretanje u rikverc (svetla za rikverc i samo kretanje)i da je mogla da se povuce u rikverc. A on blentavi u mene kao da je bez mozga. Pre neki dan pijandura krezava, mene kao pesaka i druge, zamalo da ugazi na pesackom. Ne staje covek. A pritom vozi unuku.
    Na Adi pokusavam da se uparkiram lik mi se nabija, otvaram prozor da mu kazem da se povuce unazad, on meni "sta gledas", misleci u njega. Da mi nije devojka bila tu, posto ne voli nasilje, a vec pocela da pizdi i ne shvata situaciju, ubio bi lika na mestu i jedno govno manje na planeti.
    Da ne pricam o onima koji pale migavac za sketanje, a parkiraju se ili ne pale. Parkirani su bez upaljene signalizacije za parkiranje. Skrecu, pa tek daju migavac...i ostalo. Posebno taksisti.
    Prepoznajte se ovde i molim vas da budete pazljiviji u voznji, jer ce nekome puci film. A to nece izaci na dobro.
    (Aleksandar, 22. maj 2015 16:20)

    # Link komentara

  55. Po ZOBS-u vozač kola sa pravom prvenstva pod rotacijom nema pravo prvenstva prolaza kad mu to ne dozvoljava crveno svetlo ali ima pravo da udje u raskrsnicu tj. nije mu zabranjeno. Vozila koja imaju prednost u odnosu na njega ga mogu ali ne moraju propustiti jer po istom zakonu su dužni da takvom vozilu omoguće nesmetan prolaz, kolizija dva člana istog zakona ali ovo je Srbija. Za Nemačku ne znam ali znam za USA i Kanadu pošto sam i tamo polagao vozački da vatrogasci, policija i hitna imaju apsolutnu prednost, vozači su dužni da se sklone sa strane i zaustave vozilo ( da stanu što je za prosečnog Srbina koji sve zna neshvatljivo). Vozači kola pod rotacijom čak imaju daljinske upravljače za semafore da gase i pale sebi prolaz, ekstremno organizovane države i veliko poštovanje službenih lica. Kazne za nepoštovanje ovih propisa su drakonske, velike novčane i negativni poeni plus što prekršitelj rizikuje da ga recimo vatrogasci pregaze i izguraju sa puta.
    (zemljoposednik, 22. maj 2015 16:20)

    # Link komentara

  56. Iako juče nisam komentarisao, moram da se uključim i ja kao "expert" u raspravu... Elem, juče je 90% njih komentarisalo kako vozila pod rotacijama (svi u kompletu: hitna pomoć, policija, vatrogasci, premijer vlade, itd.) imaju pravo da prođu kroz crveno svetlo. U našem zakonu jasno piše da nemaju. Takođe, ovde novinar na osnovu snimka koji nije kompletan komentariše situaciju tamo - iako nemamo kompletnu sliku šta se na toj samoj raskrsnici dešava i da li Škoda može (sme) da pođe malo napred ili ne, da li Kamion može bez problema može da uđe u samu raskrsnicu...? To mi svi na osnovu ovoga ne znamo. Ko zna? Samo ovi koji su bili na samoj raskrsnici - na licu mesta. Ja ovog vozača Škode nikako ne bih smeo da osudim na bilo koji način (možda se uplašio, blokirao od straha, možda na samoj raskrsnici svojim stajanjem i "blokadom" vozila u pokretu je "sprečio" kamion da uđe u još goru situaciju i da pogine još neko,itd.)... Ni jedan promil. Takođe, za sve koji komentarišu "moglo je ili ne" - zamislite da je vozilo pod rotacijom "ušlo" u raskrsnicu i da je tu izazvalo incident sa još više mrtvih i stradalih? Šta biste tada komentarisali...? Ili da još više pojednostavim - zarad bebe u Novom Pazaru - poslali smo Helikopter sa vrhunskom posadom po neregularnim uslovima i rezultat je preminula beba + komplet profesionalna posada. Šta tu sada komentarišete...? Morate da znate - da u životu morate nekada da donosite i teške odluke - da nešto žrtvujete, zarad opšteg dobrog.
    Pozdrav svima
    (Glas razuma, 22. maj 2015 16:13)

    # Link komentara

  57. Naravno da mora da saceka zeleno po psopisima, ali je normalno tolerisati praksu da vozac vatrogasaca ili hitne pomoci pazljivo prodje na crveno ako je 174% siguran da nema nikoga ko se zaleteo na zeleno
    (vlada adamovic ub, 22. maj 2015 16:03)

    # Link komentara

  58. Ako vozite Q7 ili tako nesto, kod nas ne morate da stajete na crveno. A ako ste nervozni mozete i da zgazite nekog...
    (Bokio, 22. maj 2015 15:57)

    # Link komentara

  59. Uštrojene švabe... Ne znam zašto očekujete od naroda kog pritišću 60 godina da razmišlja svojom glavom...
    (Beton, 22. maj 2015 15:55)

    # Link komentara

  60. Odlican tekst. Treba nam vise ovakvih, obrazovnih, tekstova.
    (Nemanja, 22. maj 2015 15:35)

    # Link komentara

  61. Zaboravili ste dodatak zakona kad je rec o semaforu.

    Vozaci motornih vozila: Zika Guska, Mica Budala, Vlada Pacov i Gagi Mafija imaju prioritet nad svima, bilo crveno ili ne.

    Vozaci motornih vozila sa vise od 4000 kubika ako prodju na crveno, mogu biti zaustavljeni, ali im se ne pise kazna.

    Za vozace "kantrimena" postoji posebna klauzula u zakonu ali je ona drzavna tajna.
    (Pera, 22. maj 2015 15:24)

    # Link komentara

  62. Evo kako to izgleda u Budimpesti. Odlican vozac hitne pomoci i savesni vozaci u saobracaju! [link]
    (poljak, 22. maj 2015 15:12)

    # Link komentara

  63. Jednom sam se zateko u Kopenhagenu kada je naisla kolona od 4-5 policiskih vozila sa upaljenim rotacijama i sirenama. Vozili su trotoarima, jahali ivicnjake i vozili u kontra smeru jer je bila velika guzva. Svi su se sklanjali kolko su mogli i vozaci i biciklisti i pesaci, i nikom to nije smetalo. Svima je to bilo normalno!
    (poljak, 22. maj 2015 15:09)

    # Link komentara

  64. Mogu reci nevezano samo za ova tekst. Imao sam tu srecu da sam vozio skoro po celome svetu kola. I nisam video bahatije bezobraznije i samozivije vozace od "Beogradjana". Toliko nekulture sam samo jos doziveo u Instanbulu.
    (Specialist, 22. maj 2015 15:08)

    # Link komentara

  65. Postupio bih po savesti, a ne po zakonu. Ne zanima me šta kaže zakon, prošao bih kroz crveno ako je nephodno da prodju. Ne želim da se na taj način uplićem u tudje sudbine.
    (Joda Junior, 22. maj 2015 14:56)

    # Link komentara

  66. Niste trebali da objasnjavate, bas nam je lepo krenulo. Kao kad ti neko na pola filma kaze ko je ubica. Ubili ste draz rasprave, a bas sam hteo stosta da im skresem u lice. Nista onda, drugi put, pozdrav, Zoki.
    (zoki, 22. maj 2015 14:46)

    # Link komentara