Kineski klon modela Evoque razbesneo šefa Land Rovera

Kada neko bez dozvole do detalja iskopira vaš model, u čiji ste razvoj i proizvodnju uložiili ogromna sredstva, a zatim takvo vozilo ponudi kupcima na najvećem svetskom tržištu po znatno nižoj ceni, prirodno je da ćete biti ljuti.

Pošaljite komentar
  1. Vidim da mnogi ovde brkaju tehnologiju i kvalitet proizvodnje sa dizajnom i amblemom. Plagijat je kad na nesto sto lici na original i ima losiji kvalitet (nekad i bolji) stavis znak poznatog brenda da bi ga brze prodavao po visestruko nizoj ceni. Ako samo lici onda nije kopija i ne mora biti nuzno manje kvalitetna. Turci su dugo prodavali sve moguce poznate brendove u odevanju i mnogi su to zvali "jeftine" kopije, aludirajuci time na kvalitet. Sto je bilo apsolutno netacno. Polo majce su sve iste i stavlja se samo znak brenda na nju. Turska Lakosta (polo,ralf loren, najk...itd) majca je bila u jednom trenutku kvalitetnija duplo od "originalne" i 7 puta jeftinija. I dalje imam nekoliko komada starih 20 godina. Kupaci sorc Najk takodje kupljen pre 20 godina u Turskoj za 5 dem i dalje je u funkciji. "Originali" kupljeni u medjuvremenu su se raspadali posle 2-3 godine. Slicno je bilo sa 501 iz Pazara i originalom. Kad su morali da prestanu da lepe ambleme i prave svoje brendove, nastavio sam dakupujem kod njih. I sad imam Mcgregor majcu staru 15 godina nosenu u svim prilikama, bolje izgleda od originala obucenog nekoliko puta i pranog rucno. Naravno kad prva ima 550gr vrhunski tkanog pamuka, a original 170.Kineski ranac koji prelepo izgleda sa kineskim natpisom placen 500 din. i dalje koristim,posle 6 god. a najk placen 4000(takodje napravljen u Kini) se raspao posle 2 godine, naravno kad se providilo kroz njega!!?? TAKO DA OVAJ AUTO MOZE BITI I KVALITETNIJI OD EVOC-a,iako lici:)
    (Dr House, 24. novembar 2014 17:18)

    # Link komentara

  2. Procitao sam par komentara i dalje nisam mogao... Pa ljudi krenite od sebe, ulozite ogromne pare i trud u nesto i onda neko dodje i to prekopira. Kako bi reagovali? A price da je to realna cena za Land Rover je takva glupost da nemam reci. Da li mislite sa malo lima i plastike koje su Kinezi oblikovali da lici na Evoka cini auto?! Motor, sasija, enterijer, kvalitet izrade, mislim iluzorno je uopste o tome pricati! 75% svih ikada proizvedenih Land Rovera je jos u voznom stanju, a ovoj nakazi ce za dve godine krenuti da otpadaju brave na vratima.. Uostalom kad vam se toliko svidjaju Kinezi sto ne kupujete Cherije, nego kupujete polovne Golfove napravljene pre Hrista!
    (b., 24. novembar 2014 11:01)

    # Link komentara

  3. trziste je slobodno, cena se slobodno formira...
    (miki, 24. novembar 2014 08:46)

    # Link komentara

  4. Znajuci da je proizvodna cena nekog automobila visestruko manja od prodajne,nista me ne cudi sto kinezi nude vozilo po znatno nizoj ceni.Ako se zainteresujete malo i potrazite na netu postoji podatak kalkulacija kostanja za VW Passat za model sa najvisim paketom opreme koja je verovali ili ne nesto ispod 7000€ a do prodajne cene od 37-40 hiljada eura koliko kosta u salonu ugradili su se umovi iz menadzerstva,marketinga i ostali neradnici.Ako nekoga interesuje mogu da dam jednu ponudu za jedan deo koji svaki auto na svetu ima cenu koju sam dao ja i odgovor fabrike pa to je smesna cena ja za to ni polovinu materijala ne mogu da kupim a da ne pricamo o izradi istog i jos moram da dam sve moguce i nemoguce garancije na kvalitet,rokove isporuke,kolicine i obavezan tajming kada deo stize u odeljenje za sklapanje jer oni ne drze na stanju u magacinu nista vise od trodnevne proizvodnje,to je ako nesto zabrljas da te sutne u pedu.
    (Nenad, 24. novembar 2014 06:38)

    # Link komentara

  5. Ma ako su iskopirali, treba sve da kopiraju. I onako kad stavis cenu i kvalitet materijala, ni jedan auto koji kosta milion evra ne vredi ni 20 hiljada evra da uracunate sve najskuplje. Plekurija je to, razne legure gvozdja, gume i plastike... Sve je to relativno a tehnologija godinama ista za isti materijal i obradu. Ovo je pokazatelj da za 3 puta manje para imate isto, mozda cak i bolje. Sve ostalo su marketinski bezobrazluk i pumpanje cene zbog brenda. Iskreno, ja bih kupio Kineza. I ne znam sto se cudite uopste? Postoji lik na internetu koji je lupio samar Ferariju tako sto je za 50 hiljada evra napravio kvalitetniju repliku od samog originala i pristao je da je podvrgne kres testu i maksimalnim ispitivanjima u cilju da je napravio bolji auto. Naravno, nakon sprovedenog testa, replika je imala 30% pozitivniji ishod kres testa, kvalitetniji motor, vesanje, udobnost, brzinu, bolji i izdrzljiviji enterijer i elektroniku od origina. Kada su postavljeni jedno kraj drugog, svi su prisli replici u nadi da stoje pored originala. Ovaj puko od smeha, ne moze da ih razuveri...
    (BlackZ, 24. novembar 2014 03:53)

    # Link komentara

  6. Kompleksaši koji bi hteli da imaju iPhone ili RR Evok (recimo) a nemaju dovoljno keša, okreću se kineskim buvljačkim modelima...koji su što bi rekao naš narod "Spolja gladac, unutra jadac"... nikakva garancija, nikakav kvalitet- NULA u poredjenju sa originalima...

    Normalno ljudsko biće, koje želi da da 18k evra za neki crossover, sigurno neće da kupi ovo djubre i leči komplekse... uvek je tu (recimo) KIA Sorento sa 7 godina garancije... momci iz KIA-e su pravi primer kako se jedna ozbiljna firma probija na tržište i gradi polako tradiciju i reputaciju a i identitet...
    (Koki, 23. novembar 2014 23:10)

    # Link komentara

  7. Mozemo li znati koliku ima platu sef land Rovera?`Mozda bi engleski radnici bili besni na njega?
    (Bingo, 23. novembar 2014 22:41)

    # Link komentara

  8. Pa sta ... Bolji ste, zar ne? Mislim, ako jeste nemate za sta da se brinete, naravno da ce neko pre kupiti LR nego ovo kinesko djubre koje kosta skoro tri puta manje ... Ako je djubre ... Tj ako je ovo vase tri puta bolje ... Ako LR ne krade svoje klijente prodajuci im djubre od 17 za 50 hiljada funti, onda nema razloga da se ljutite ili plasite ...
    (Prle, 23. novembar 2014 22:38)

    # Link komentara

  9. @Mix Cekaj ti hoces da kazes da je 15k evra realno za 500L? Uh, ala me nasmeja! :) Ne podrzavam potez Kineza, ali mi bas i nije zao. Ko hoce dzip treba da kupi UAZ, koji je tata za nepristupacne terene, a ne ovo pozersko smece
    (don, 23. novembar 2014 22:29)

    # Link komentara

  10. Kupite kineski šrafciger na buvljaku i probajte njim da odvrnete bilo koji šraf, recimo na prekidaču za svetlo u sobi, i videćete o čemu se tu radi. Ako uspete da odvrnete i zavrnete više od 2 šrafa odmah trčite i uplatite LOTO listić za naredno izvlačenje.
    (Pera ložač, 23. novembar 2014 20:49)

    # Link komentara

  11. pardon, izaostavio sam jednu 0, u nemackoj advokat 250 evra sat
    (seljadin, 23. novembar 2014 18:50)

    # Link komentara

  12. Spet pre nego sto se obratis Kineskim vlastima raspitaj se u BMW kako su prosli sa X5
    (Drago, 23. novembar 2014 17:44)

    # Link komentara

  13. spustite cenu ili nestanite sa trzista!
    (manitu, 23. novembar 2014 17:34)

    # Link komentara

  14. pa rusi odavno ne prodaju novu tehnologiju kinezima, ali zapad bi da da kinesku platu, a da uzme britansku zaradu. Kontraefekat takvog ponasanja vidimo na slici.
    (pametibez, 23. novembar 2014 16:58)

    # Link komentara

  15. Kopija je zakon. U Aziji govore da su kopije bolje od originala. Neki delovi dolaze iz istih firmi. Lova nikome ne smrdi....8
    (Boris, 23. novembar 2014 16:51)

    # Link komentara

  16. za neupucene,cijela japanska ekonomija i njen boom 70 i 80 ih godina mogu zahvaliti tome sto su kopirali zapadnjake te su kasnije sve sto su skopirali jos unaprijedili..kinezi rade istu stvar,uz jednu razliku..kod njih nema nikakve inovativnosti
    (fer86, 23. novembar 2014 16:25)

    # Link komentara

  17. Moram da primetim da ipak postoje razlike u dizajnu doduse sitne, ali su ipak tu. Tako da ni kolonijalni guverner ne bi mogao tu da pomogne.
    (miro petrovic, 23. novembar 2014 13:11)

    # Link komentara

  18. Da parafraziram jednog našeg velikog,na žalost pokojnog,stručnjaka..."ljudi, pa ovo I nije tako lose.."
    Možda samo ovi žele da pokažu LR da su oni pravi partneri za njega u Kini ,a ne neki Chery.
    (bata, 23. novembar 2014 13:08)

    # Link komentara

  19. šta bih dao da vidim 'crash test' ovog djubreta- ni dugmići ne bi ostali..... to je samo 'kap u moru' razlika koje očigledno, većini prosečnog stanovništva Srbije nisu bitne.... tužno..
    (vlada, 23. novembar 2014 12:21)

    # Link komentara

  20. Jel moguce da bi neko kupio ovog kineza?
    (Cuore, 23. novembar 2014 12:12)

    # Link komentara

  21. Ovde je pitanje za Kineze da li ce ces da kupis Indijski original (land rover je odavno deo TATA grupe i njenom 100% vlanistvu) za 50 000 eura ili ces da kupis kopiju za 1/3 cene a oba se proizvode u istom gradu u KIn..KIna je najveci proizvodjac automobila na svetu..proizvede 3 puta vise od JApana i 5 puta vise od Nemacke.
    Land WInd je relativno mala firma za kineske standarde i uglvanom pravi SUV koji su manje vise kopija drugih dzipova medjutim sanse da ga ih Rover ili TAta tuzi su male jer i ako je Land WInd mnogo manji gazda im je veliki..Land WInd je u vlastnistvu "China South Industries Group Corporation (CSGC)" gigantske drzavne firme.
    Ova kopija u odnosu na original ima i neke prednosti sem cene..ekran na centralnoj konzoli je mnogo veci nego na roveru i ima mnogo vise funkcija a i sedista su bolje smisljena i luksuznija.

    Mada je ovo vise samar ljudima koji aute kupuju radi prestiza ,da se vidi da imaju para a vecina ovakve aute za to i kupuje ..da bi bili glavni u drustvu i bili puni sebe kad ga parkiraju ispred kafica.
    (dzoni, 23. novembar 2014 11:47)

    # Link komentara

  22. ovo bezobrazno iskopirano djubre izgleda kao r.r. evok na fotografiji ..... sto je za obicnu raju kako vidim, jedino merilo 'kvaliteta'... koliko je to tužno...
    (Ljubitelj automobila..., 23. novembar 2014 11:43)

    # Link komentara

  23. niko rangea ne moze da skine,klasa je to
    (juju, 23. novembar 2014 11:26)

    # Link komentara

  24. Cinjenica je da ce kina za par godina ekonomski pojesti celi svet. U EU su vec potpisali za minimalne plate a bice radna snaga i jeftinija. Sefovi uvek cvile da smo skupi radnici a uvek ima budala koji ce raditi za manje od vas. Pa koji ce vol moci iskeshirati 50 hiljada euuuuuuuu.
    (dabar, 23. novembar 2014 11:05)

    # Link komentara

  25. Naravno da je sličnost samo po izgledu. I ne bih se ja složio da je 17k realna vrednost i originala. Niko nije blesav da napravi auto za 17 i prodaje za 50. Propali bi. Ima mnogo ulaganja u tehnologiju , a to ovi koji kopiraju zlopupotrebljavaju. Zato i postoje pavila o zaštiti intelektualne svojine. Ne bi smo daleko dogurali da nemamo ta pravila.
    (bane69, 23. novembar 2014 11:00)

    # Link komentara

  26. Koga li ce kinezi da kopiraju kad propadnu sve firme!
    (zoom, 23. novembar 2014 10:57)

    # Link komentara

  27. Posto je predator feud-kapitalizm pojeo srednju klasu kao skupe radnike, ti siromasniji radnici mogu i moraju kupovati ove fine pristupacne kineske proizvode. Cena i novac odlucuje. Bogati misle samo na novac a isto i siromasniji moraju. Jednostavna jednadzba...
    (Bivsa srednja klasa, 23. novembar 2014 10:53)

    # Link komentara

  28. Sto bi se razbesneo? Vrlo malo ljudi koji imaju pare za Land Rover ce kupiti kinesku kopiju istog.
    (svasta, 23. novembar 2014 10:38)

    # Link komentara

  29. ajd da se ne lazemo, zapadnjaci su navikli sa malo rada na mnogo novca, svabe vise ne rade ni petkom, a o radnoj etici necu ni govoriti, svako zna kakva im je radna etika ko god je saradjivao s njima, ili radio u njihovim firmama.
    Elem, za web sajt koji sam u Srbiji platio 1500 evra, Svabo programer je nudio za 15.000 evra, a da sam angazovao firu sa vise ljudi, cena bi bila od 30 do 60k za web sajt.
    Ili druga stvar, advokat u nemackoj 25 evra sat, i nakarika mi 40 sati za obicnu glupost, tj. 10.000 evra, a covek kaze ne radim petkom, prema tome subota i nedelja takodje slobodni dani. S druge strane, u Budimpesti advokat isti posao 10evra na sat, i naplati mi ukupno 300 evra.
    Zapad je uveo i porez na budalastinu, prema tome, trebaju nove ekonomske sile da smanje to njihovo izivljavanje.
    (seljadin, 23. novembar 2014 10:37)

    # Link komentara

  30. Da Kinezi lepo primene u auto industriji recept Xiaomi-a, Huawei-a, itd...
    Razviti svoj dizajn i prepoznatljiv brend; tehnologija se ionako vec proizvodi u Kini...
    Originalnih novih resenja ionako nema.
    Qoros...?
    (Nebojsa, 23. novembar 2014 10:20)

    # Link komentara

  31. Koja glupost. Prvo svaki automobil u klasi lici jedan na drugi. Desavalo se da mog Opela zamenim za drugi na parkingu, kad ono Suzuki(trenutno sam odvalio proizvodjaca). Ali, kad zagledas detalje, uvidis da je drugaciji.
    (Aleksandar, 23. novembar 2014 09:57)

    # Link komentara

  32. Ajde prost primer - Skoda Citigo i VW Up su indenticni automobili iz iste fabrike , mada je Skoda 2000 evra jeftinija u proseku za isti paket opreme . Skoda ima realnu cenu , a za 2000 evra vise dobijate znacku i druga slova pozadi . Svaka roba ima svog kupca .
    (Mladen, 22. novembar 2014 11:07)

    Ne baš. Za 2.000€ dobija se i galvanizovana i bolje zaštićena karoserija, ugrađeni delovi sa manjim tolerancijama i za nijansu kvalitetniji materijali u unutrašnjosti. Možda se razlikuje i kvalitet kočnica/guma/farova, nisam siguran. U svakom slučaju, i jedan i drugi su loša imitacija automobila.
    (imdr, 23. novembar 2014 09:54)

    # Link komentara

  33. Nabili cijenu ba se bune!
    (Mladen, 23. novembar 2014 09:45)

    # Link komentara

  34. Koliko ljudi malo poznaju proces stvaranja nekog proizvoda od ideje pa do finalnog proizvoda,ali to nije ni cudno u zemlji koja gotovo i da nema ozbiljne industrijske proizvodnje. U ceni jednog automobila najveci udeo ima sam razvoj modela i priprema istog za proizvodnju. Rad na novom modelu traje po par godina pre nego li prvi auto sidje sa trake,a u taj proces se ulozi po nekoliko stotina miliona eura. I onda dodje neko i prekopira to,bez da je dinara ulozio u bilo kakav umni rad,a o troskovima marketinga da i ne govorimo,i onda dodje neko i uporedjuje cenu originala i kopije. A o razlici u tehnologiji primenjenoj u jednom i drugom slucaju da i ne govorimo,ili kvalitetu motora.
    (mali, 23. novembar 2014 09:15)

    # Link komentara

  35. Kopirali su ruske migove,zasto ne i ovo.
    (Dragan, 23. novembar 2014 09:11)

    # Link komentara

  36. Ih koliko ovde ima boraca za svetsku pravdu, protiv
    imperijalizma i antiglobalista na jednom mestu...Sve sama buvlja pijaca.
    (delay, 23. novembar 2014 08:42)

    # Link komentara

  37. Kinezi su jos 95te iskopirali Su27 i avion (J-11) je vise nego funkcionalan i operativan, tako da kopiranje automobila, tehnike itd. vise dodje kao praksa svrsenih studenata tehnickih nauka i priprema za mnogo zahtevnije projekte u buducnosti...
    (RobiSarma, 23. novembar 2014 08:41)

    # Link komentara

  38. Ovi sto lupetaju sa komentarima bolje nek razmisle pre nego li nesto komentarisu. Ako je fabrika placala inzenjere svih profila koji du istrazivali i dizajnirali novi model to kosta naravno mnogo. Nije to kina ili srbija gde deca i studenti rade u podrumuma za mizerne plate bez osnovnih uslova za rad. U tom slucaju je i 17000 eur prevelik cifra. Normalno svako bira sta ce da kupi ali da u srb imamo bolji standard nika ne bi ni uvozili robu takvog sramotnog kvaliteta. Tuzno je sto sve vise kupujemo i kupovacemo takva smeca. Samo se nadam da necemo poceti i hranu njihovu jesti.
    (Vozac, 23. novembar 2014 08:36)

    # Link komentara

  39. Kod nas kupis ovaj i slobodno mu nalepis originalni znak range rovera, ionako to niko ne gleda...i vozis se u "dzipu" od 17k, zavaravajuci sve oko sebe da vozis auto od50k...:)
    (Strasna zabaa, 23. novembar 2014 08:10)

    # Link komentara

  40. To vam je isto kao između iPhone i Android telefona. Jedan je skuplji i kvalitetniji a drugi je jeftiniji i kopija. I sad treba da raspravljamo koji je bolji?
    (The Dude, 22. novembar 2014 17:28)
    Pa da je jeftiniji nwbi reko. Vidi iphon 6 vs samsung s5!!
    Jeftiniji je i zato sto nisu trebali uloziti za dezajn auta.
    (Racer, 23. novembar 2014 06:35)

    # Link komentara

  41. ali bez blama landwind!
    (zigot, 23. novembar 2014 06:08)

    # Link komentara

  42. ovo bolje od original
    (barbosa, 23. novembar 2014 03:37)

    # Link komentara

  43. Bas je idiotski što sve kopiraju A ostale kompanije daju toliko novca za razvoj. Kinezi će uništiti ceo svet. Živim u americi i mogu vam reci da je sve kinesko.
    (rrrr, 23. novembar 2014 03:15)

    # Link komentara

  44. Brend kosta samo 67% cene!? Zato ce i da propadnu - trenutno ih spasava samo to sto je ogromna traznja za automobilima u Kini pa ne mogu da naprave dovoljno za izvoz, ali za 2-3 godine...
    (svasta, 23. novembar 2014 01:37)

    # Link komentara

  45. Rade ljudi bez pauza,kafe,rucka. 4 smene pa ima se. Naprave oni formulu u 5 minuta. Kupio njihov motocikl, mislio smece. Doduse preko kineske veze na jednom sajmu. Kopia kavasakia nindje. vec trecu godinu vozi bez kvara!!!!! Cena 1/5 pa razmisljaj o originalu? ha ha ha Koji finish u izradi.
    (Vera, 23. novembar 2014 01:32)

    # Link komentara

  46. @(Analiticar amater, 22. novembar 2014 18:05)

    Pa evo sam si rekao. Četiri puta su jeftinije a posle tri meseca su ti se odlepile patike i kupićeš još tri komada. Šta ćeš posle godinu dana? Ja te ''4puta skuplje'' kupljene na letnjem sniženju za 30evra nosim već 6 godina bez žuljeva i još uvek traju. Ne mora da znači da što je skupo to je dobro, ali molim te, malo zdravog razuma kad je takva računica u pitanju.
    (-xXx-, 23. novembar 2014 01:24)

    # Link komentara

  47. Kupljeno
    (Igor, 23. novembar 2014 01:15)

    # Link komentara

  48. Ja sam poceo na pijaci da kupujem Nike, iste su ko original ali cetri puta jeftinije.
    Jes, da su pocele da se odlepljuju nakon tri meseca, ali nema veze... Kupicu jos tri komada dok bih ove jedne isplatio...
    Meni u svemu tome samo nije jasno, kako je ovaj dzip tri puta jeftiniji od originala ako mu je verna kopija...
    (Analiticar amater, 22. novembar 2014 18:05
    Pa jel smo mi tako glupi.. Pa šta ti nije jasno? Misliš da je ista tehnologija? Isti motor itd.. To je samo kozmetični klon, ništa više.. Jel se sećate kako je kineski Brilliance prošao u Euro-ncap? Hteli su kinezi da počnu da prodaju u nemačkoj.. Pa se totalno rasturio u sudar probi.. A Brilliance je jedna od "boljih" marka tamo.. Kineska kola su samo na pogled "isti", A moju familiju nikad nebi vozio u takav kineski krš.. Taj auto je svetlenih godina od Evoka..
    (HanSolo, 23. novembar 2014 00:55)

    # Link komentara

  49. ovde se radi o kradji dizajna karoserije a ne celokupnog modela sto bi bilo nemoguce... samo vi to pravite u kini a po evropi milioni nezaposlenih...
    (milutin, 23. novembar 2014 00:53)

    # Link komentara

  50. Na nemojte molim vas...Ako detaljnije pogledate slike prepoznaje se kineski nacin izrade te linije koje dizajnerski nisu profesionalne. Ako nije neki deal za koji mi ne znamo u pitanju je cisti bezobrazluk kineskih idejnih tvoraca za koji ruku na srce nece snositi nikakve posljedice. Manjak truda, ideje, zelje za originalnosti izostao je i kod samog naziva brenda. Apsolutno ih nije briga. Neko je pomenuo Xiaomi i iPhone radi poredjenja. Potpuno neadekvatno poredjenje sa ova dva automobila
    (YttrIUm, 23. novembar 2014 00:48)

    # Link komentara

  51. super je kineska kopija, samo neka dodju u srbiju...siguran sam da bi mnogi kupili taj model umesto raznoraznih suvova ciba vrednost je oko 20000evra
    (marko, 23. novembar 2014 00:32)

    # Link komentara

  52. Za te pare cu da kupim Ford Kugu koja je 100 puta bolja...
    (Aleksandar Bojic, 23. novembar 2014 00:25)

    # Link komentara

  53. u kinezu se air bag otvara mesec dana kasnije...
    (cko, 23. novembar 2014 00:21)

    # Link komentara

  54. Uveren sam da je Land Rover kvalitetniji po pitanju limarije, elektronike i uopste upotrebljenih materijala. Uvek je bilo kolko para tolko muzike. Kada ste kupili nesto jeftino (kopiju necega) a da je bilo jednako dobro kao original? Nikad eto kad. U najmanju ruku ne znam kako smeju da tako ocigledno kopiraju dizajn bez da budu tuzeni...…..
    (Marko, 23. novembar 2014 00:17)

    # Link komentara

  55. "Kineska cena proizvoda" nije ni u snu realna cena. Ta cena je moguca onda kad ne ulazete milijarde u razvoj, arcite maksimalno prirodne resurse, imate radnu snagu koja radi 60 sati nedeljno za par stotina eura mesecno i bez godisnjeg odmora, pri tome nemate troskove penzionog osiguranja, socijalno bog zna kakvo je itd., itd.
    (Swarog, 22. novembar 2014 23:49)

    # Link komentara

  56. Nista vi ljudi ne kapirate. Da li ste vi svesni koliko kosta razvoj modela od ideje do najsitnijeg detalja? Koliko je inzenjera danonocno radilo, koliko je truda i raznih inovacija ulozeno da bi se dobio ovaj automobil, za koji siguran sam svi zudimo. I onda na kraju, dodje kinez pljune na sav taj rad i iskopira kola. I vi se onda pitate zasto original kosta 50 a kopija 17.000 evra?!
    (danda, 22. novembar 2014 23:39)

    # Link komentara

  57. zaposlen sam u eu u jednoj evropskoj auto industriji i neki dan mi na pamet pade, ta auta ne vrede toliki novac. vrede ali za mnogo manje i realnije. zao mi je samo zastave, glupaci na vlasti nisu kadri bili da samo dizajn promene i da sami proizvodimo "normalno"vozilo. verujte da materijal je isti u vecini auta, dizajn i boje su cudo
    (mitar, 22. novembar 2014 23:30)

    # Link komentara

  58. Kineska cena je realna cena proizvoda, a sad sto nam raznorazni prodanu brend to je problem potrosackog drustva a ne kineza.
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (iggi, 22. novembar 2014 11:37)

    Realna plata koju bi ti trebao da primas na svom poslu je 5000 dinara mesecno... E sad, to sto te gazda placa vise od toga, to je problem njegove dobre volje, a ne tvoje stvarne vrednosti...
    (antibot, 22. novembar 2014 23:21)

    # Link komentara

  59. Kako nesto sa trulog Zapada da bude lepse od Kineza i Rusa...jos da ima srp i cekic i da je besplatan...e onda bi bio potaman
    (ni no, 22. novembar 2014 23:13)

    # Link komentara

  60. Fabrike koje su napravile ovaj model saradjuju sa Fordom. Ford je do 2008 bio vlasnik Land Rovera. Očigledno je da krivci nisu kinezi sa svojom "kopijom". Sada se postavlja pitanje ko je u stvari original.
    (Miloš, 22. novembar 2014 23:07)

    # Link komentara

  61. sta to znaci da nas ,, koji pripadamo obicnom svetu'' treba da neko stalno pravi majm...a , pa ovo je klasican dokaz da sve na svetu moze da kosta da i onaj obican covek ako zeli da moze kupiti i ovakav auto , svaka vam cast KINEZI SVAKA VAM CAST , znaci onda bi trebali kopije automobila novih koji kostaju oko 12,000eur treba da budu oko 6,000eur i to da imaju zarade ...
    (dizajner, 22. novembar 2014 22:16)

    # Link komentara

  62. Ne mogu da vjerujem da vecina od komentara podrzava kinesku kradju i kopiranje.Ajde ovako,da li bi isto razmisljali da kinezi naprave kopiju vaseg Fiata 500l i da kosta recimo 5000 umjesto 15000eura.Vjerovatno bi se svi koji imaju bilo kakve veze sa 500l i zaradom od proizvodnje do transporta uhvatili za glavu.Pozdrav iz Crne Gore.
    (mix, 22. novembar 2014 22:15)

    # Link komentara

  63. Ne verujem da je cena 50k $ realna ali ... Land Rover je morao da uposli mnogo ljudi pri dizajnu tog automobila, pri ispitivanjima i pri izradi prototipa sve to uz veliki broj ljudi koji je istraživao tržiste i marketinške kompanije koje su radile na reklami. Sad tu dodate malo i sto je poznata marka i ima neki status u društvu Kinezi su verovatno uzeli precrtali crteže i pustili u proizvodnju. A sad kad imate toliko kineza koji bar svaki 500ti kupi eto njima zarade.
    (procena, 22. novembar 2014 22:10)

    # Link komentara

  64. Pa nisu ga skroz iskopirali, ovaj je bele boje a orginal je crven !!!
    (Alan Ford, 22. novembar 2014 22:04)

    # Link komentara

  65. @Vladan

    Kod razvoja novog modela cene mogu ici i do preko milijarde evra. MILIJARDA EVRA.

    Kinezi kad ukradu tehnologiju ili dizajn oni jednostavno nemaju troskove razvoja a ni blizu taj nivo kvalitete pa tako mogu ponuditi ukraden proizvod o po takoj niskoj ceni.

    Zalosno samo sto na taj nacin poput virusa "ubijaju" onog od koga kradu jer kad bi svet dozvolio da Kinezi prodaju svoje kopije propali bi oni koji rade na razvoju tehnologije i prave nove, inovativne proizvode pa tako za koju deceniju Kinezi jednostavno ne bi vise imali od koga krasti/kopirati kako hoces.

    Posto i sam radim u firmi koja zaposljava hiljade inzinjera da bi razvila i napravila proizvod tako sam absolutno za zabranu Kineskih kopija u celom svetu.
    (Sveta, 22. novembar 2014 21:23)

    # Link komentara

  66. Cekam dan kad ce kinezi imati nekoliko auto brendova slicni tojoti i da ugroze nemce i da oslabe kolonijalnu Evropu.A onda Rusi da imaju daleko veci uticaj u Evropi.
    (mirko nemirko, 22. novembar 2014 21:21)

    # Link komentara

  67. Ako neko ulozi par milijardi evra u stvaranje i razvoj nekog leka protiv teske bolesti, i onda dodje Indijac, Kinez ili Brazilac jednostavno napravi hemijsku analizu leka za 20 evra i pocne ga proizvoditi od losijih i manje vrednih supstanci i prodaje po bagatelnoj ceni - onda je to dobar lek za Srbina, njegovu decu i njegove stare roditelje. Sa automobiliom je isto tako. Ne ulazes ni paru u razvoj i sigurnosne testove, uzmes najjevtinije materijale i das da ga sastavi nekvalifikovana slabo placena i slabo motivisana radna snaga, onda je i taj auto dobar za Srbina i da u njemu voza svoju decu sve dok svi zajedno ne slome vrat. Sada neka mi neko od ljubitelja Kineskog djubreta kaze - ako mu se razboli dete i ima izbor izmedju originalnog leka iz Nemacke, Svajcarske,USA itd. ili onoga falsifikata iz Kine, Indije i sl. Za koji lek ce se odluciti?
    (Nemate vi pojma, 22. novembar 2014 21:13)

    # Link komentara

  68. Da li samo ja imam utisak da Wind bolje izgleda?

    A šta reći o 33000 evra razlike? Porez za budale?
    (Byakuya-sama, 22. novembar 2014 21:10)

    # Link komentara

  69. Kakvo crno kopiranje! Da bi ste bilo sta prodavali na kineskom trzistu neophodno je da prilozite KOMPLETNU tehnicku dokumentaciju ne samo za proizvod nego i za proizvodni proces. Sertifikat mora da ima kako proizvod tako i fabrika koja ga proizvodi. Onda samo po dokumentaciji neko drugi naruci malo modifikovan model i prodaje bez pumpanja cene. Kome se ovo ne svidja moze i dalje da prodaje drugde. Zapad je jednom ponizio Kinu... sada dolazi naplata sa 150 godina zateznih kamata....
    (dulea, 22. novembar 2014 21:07)

    # Link komentara

  70. Чича Гргин виски бољи од оригинала.
    (диско нинџа, 22. novembar 2014 21:01)

    # Link komentara

  71. Za sve one koji ne shvataju zasto originalni auto kosta 50 000€ u par reci:
    Novi auto kad se radi(BMW-M) prvo se naprave sedam rucno izradjenih komada od kojih svaki kosta ca.1 000 000(MILION) € i svaki od njh se slupa na ispitivanjima.
    zamislite samo koliko kosta proizvodna linija u Nemacko a prava koja imaju radnici BMW su nestvarna za poimanje coveka u srbiji u Kini nisam bio al tamo je cini mi se par puta gore.
    Hiljade inzinjera rade na proizvodnji novog modela a posle dve godine izbacivanja sa trake auto donosi profit al onda proizvodnja tog koji izadje iz fabrike kosta ca.30 000 mada se on i dalje prodaje po 110 000€(M5) da bi se nivelisali prethodni rashodi.
    PROIZVESTI JE SKUPO A FALSIFIKOVAT NEUKUSNO
    (Senad Inajetovic, 22. novembar 2014 20:58)

    # Link komentara

  72. Zuti je najlepsi.
    (Goca, 22. novembar 2014 20:42)

    # Link komentara

  73. Zasto je jeftiniji?
    Pa kao prvo pola cene kola je razvoj i testiranje kopija tog troska nema
    kao drugo vanjska kopija je samo deo price drugi deo je oprema, interier, pogon 4WD, motor ....
    a kao trece bas me zanima rezultat NCAP mada ako je strana kopija onda mozda i nije los...mozda
    (Bine, 22. novembar 2014 20:37)

    # Link komentara

  74. @Analiticar amater, za tipicno srpsko razmisljanje nista novo. To se radi ovde sa brendovima vek i pol. Jos posle tvrdimo kako je to nase domace.
    (gradjanin /posteni), 22. novembar 2014 20:34)

    # Link komentara

  75. To je samo prvi pogled.. Ono resto je krš od auta.. Nebi nikad sedeo u kineski auto posle onog u euro-ncap. Kad je Brilliance hteo da uđe u nemačko tržište.. Totalno se raspao se normalnim udarcom.. Kinezi su gonna I bez neke vizije.. Od svega prave kopije.. Pa napravite nešto sami već jednom.. Mnogo bi intresantnije bilo, i za vas A i za nas..
    (HanSolo, 22. novembar 2014 20:32)

    # Link komentara

  76. Vladane, a gde je zarada tih kineza? Znaci jos jeftinija je izrada.
    (KOCZ, 22. novembar 2014 20:28)

    # Link komentara

  77. Sto bi reko' onaj tip u "Crna macka beli macor" kad proba falsifikovani viski: "Bolji od originala!"
    (I japanci su radili isto 60-tih, 22. novembar 2014 20:19)

    # Link komentara

  78. Kolko lupetanja ovde, kao realna cena LandRovera 17000 €?!?
    Sticajem okolnosti imam iskustva sa kineskim kopijama građevinskih mašina.
    Na primer, imam u firmi mašinu koja je kopija renomiranog nemačkog proizvođača skoro do najmanjeg šrafčića; motor Cummins američki, menjač ZF nemački i sve to po ceni 50 % od originala!
    A iskustva iz prakse su katastrofalna, kvari se svaki čas, servisna podrška katastrofa, delovi preskupi i čekaju se mesecima dok stignu iz Kine, sve u svemu kad se podvuče crta tih 50 % uštede pri kupovini u praksi izađe nekoliko puta skuplje i na kraju se svede da je ipak bilo bolje kupiti original !
    Naravoučenije je da u savremenoj industrijskoj proizvodnji ljudski rad najmanje utiče na cenu gotovog proizvoda, a ako nešto hoćeš da napraviš kvalitetno zna se da moraš da koristiš kvalitetne sirovine ( koja koštaju isto i u Evropi i u Kini), moraš da te sirovine obradiš kvalitetnim mašinama i alatima i da ne nabrajam dalje!
    (Zoki Falcon, 22. novembar 2014 20:12)

    # Link komentara

  79. Koji komentari....99% komentara je totalni fijasko naseg propalog drustva.PRVO!!! nije dozvoljeno ni po kom aspektu krasti i otudjivati tudju intelektualnu svojinu.Zato se i nalazimo tu gde jesmo,jer ovde svi smatraju da je sasvim OK da neko 3 godine radi na nekom projektu,i kada dodje vreme da svoj trud i rad naplati,neko mu to ukrade i profitira.Pa onda neka kinezi lepo plate skolovanje i naucne institute,razvojne projekte i ostalo pa da vidimo hoce li kostati 17Ke!Zato i kupujemo racunare sa oznakom INTEL na procesoru koji zvizne za 3 godine a i dok radi preformanse su mu 5-6 puta losije nego kod originala ili navedene u karakteristikama.Kinezi su kancer planete(mislim na njihovo copy-paste)i njihovim bezobzirnim zagadjenjem prirode.Kao drugo,da li je kvalitet materijala kojim je napravljen automobil ist kao kod originala?Mislim,ko god se razume u metalurgiju,zna da materijali od kojih se prave delovi motora,osovina,zglobova i karoserija,sto su kvalitetniji , to su i skuplji.Takodje i elektronika itd...Jednostavno,naravno da se naplacuje i logo i naziv firme(brend),ali i kvalitet se placa.A taj brend je kostao veliko bogatstvo,da bi se na njega sada samo na ime zaradjivalo.Nije lepo krasti!!!
    (???, 22. novembar 2014 19:57)

    # Link komentara

  80. Sta se cudi ovaj pa to svi kinezi rade sta je sad on specijalan
    (BUGGISHA, 22. novembar 2014 19:47)

    # Link komentara

  81. Ovo je ciljana strategija Kineza da Landrover smanji cijenu doticnog modela
    A ovo sto ovaj sef prica o ulaganjima, prica bajke xa malu djecu!
    To su standardna objasnjenja nekome koga hoces da prevedes zednog preko vode!
    (dado, 22. novembar 2014 19:41)

    # Link komentara

  82. @ analitičar amater , vladan

    ne volim lane rover ali zar vi stvarno mislite da on po bilo čemu može uopšte da pridje roveru ??!!! kakav crni kres test, pa oni pola zvezdice ne bi dobili na tom testu !! a što se tiče cene , ne mogu se porediti , jer uopšte nisu konkurenti , isto ko kad bi poredio , što bi rekli naši ljudi , babe i žabe!! i prvi princip koji bi trebao da ima čovek je da nikad ne priča o nečemu što nije probao.
    (rosonero, 22. novembar 2014 19:30)

    # Link komentara

  83. @ analitičar amater
    Pokušaću da ti objasnim kroz primer tvojih patika. naime i sam si konstatovao da se tvoje Nike koje su kopija posle 3 meseca odlepljuju, i da ćeš kupiti još 3 para da kompenzujes cenu jednog para originala. e sada, to znači da ćeš za 1 godinu promeniti 4 kopije i moraćeš da kupiš novu obuću, ako po paru traju 3 meseca. original pak, verujem neće ni posle godinu dana nošenja da se pohaba do odlepljivanja. i tu si u gubitku. isto i za ovaj kineski auto, dizajn su kopirali, ali po pitanju tehnologije i kvaliteta generalno gledano, velika je razlika. kinez se možda raspadne posle 2 godine, dok ce Evoque moći i za 10 god da se vozi. naravno, uzuzimam eventualne fatalne sudare. tako da je verovatno dugoročno gledano Evoque od 50000 eur isplativiji nego li kineska kopija od 17000.
    (analitičar profesionalac, 22. novembar 2014 19:06)

    # Link komentara

  84. Kina
    čudna jedna zemlja čim dozvoli ovakve brljotine, to znači samo jednu stvar da ne mogu ili neće da utiču na to šta se kod njih proizvodi. Pre bih rekao da je nemoć. Jednostavno nemaju intelektualnu sposobnost da naprave nešto orginalno. Mogu biti prva zemlja u svemu ali u obrazovanju, intelektu, zaštiti ličnosti uvek će biti zadnji dno jedno. A što se tiče razlike u ceni niko vas ne sprečava da to kupite kao i mnogi ponosni vlasnici raznih kineskih automobila u Srbiji, pitajte ih šta su dobili za svoje male pare, dobili su jedno ništa.
    (zoran sm, 22. novembar 2014 19:02)

    # Link komentara

  85. Kadu oni i njima slicni iste te automobile proizvodili u Kini i placali 20 radnika kineza na mesto jednog u Evropi nije im smetalo. Sada kada su kinezi normalno skinuli tehnologiju i proizvode za svoje trziste sad smeta. Uvek sam govorio razbice se sve o glavu onima sto misle da prevare kineze. Nije dzabe to civilizacija koja istrajava vec 4500 godina
    (opala, 22. novembar 2014 18:51)

    # Link komentara

  86. "Land Rover je nedavno započeo proizvodnju modela Evoque u Kini."
    Sami ste tražili... otpuštate svoje radnike, a hoćete da naplatite 50,000 za auto napravljen u Kini.
    (blabla, 22. novembar 2014 18:47)

    # Link komentara

  87. Ovo isto rade i u Turskoj sa masinskom opremom i alatima. Odes i pokazes sta hoces iz kataloga. Turcin kaze dodji za deset dana. Ako vec nema, narucuje iz Nemacke original.prema kataloskom broju. Obrnutim inzenjeringom pravi identicnu masinu. Sada da li su legure metala kao nemacke? Nisu sigurno, da li ce trajati kao nemacka, pitanje je. Ali on je proda za 1800 eura, a kataloska cena.iz Nemacke je 12000. Isto su radili i N. pazarci sa farmerkama. I ujednom trenutku dostigli kvalitet sivenja italijanskih brendova. Tako da Go China.
    (unutrasnjost, 22. novembar 2014 18:39)

    # Link komentara

  88. Uvozi li neko LandWind u Srbiju? Još ako počnu da skidaju i Rendža i prodaju za 27 hiljada biće veselo... Ovi što pate od statusa ima da požute :)
    (skyfall, 22. novembar 2014 18:37)

    # Link komentara

  89. A na sledecem sajmu automobila udji u Duster, a onda npr u neki BMW X1 pa ces da vidis zbog cega je i razlika u ceni.
    (Stojko, 22. novembar 2014 11:44)
    Razlika je u luksuzu!
    Mehanicki se verovatno ne razlikuju mnogo ni po resenjima,a jos manje po kvalitetu.Da,Bmw ima jaci motor,ali taj motor ucestvuje u ceni auta ne vise od 10 %.Znaci,sve se svodi na luksuz,cesto nepotreban.
    Mnogi se loze na kozna sedista,koja jesu super jer ne skupljaju prasinu,ali ne znam da li su gora zimi ili leti.Toliko mi je bilo krivo sto sam se zeznuo i uzeo auto sa njima,jer mi smeta jer stalno klizam u njima,tako da sam stavio obicne presvlake preko njih.
    Ako poredis Dustera,veoma jeftinog i Bmw x1 uzmi u obzir da je X1 djubre od auta i da je preskup za ono sto nudi.DA ga nisam imao ziveo bih u zabludi da tak auto vredi toliko.Dustera nisam imao,ali sam ga isprobao u salonu...
    (obavesten, 22. novembar 2014 18:34)

    # Link komentara

  90. Buu-huu! Mozes samo da places, Jaguare.
    Evo obrnuta situacija: americka/evropska kompanija proizvede svoje precenjeno djubre u kineskim sweat-shopovima po beznacajnoj ceni, pa ga onda prodaje visestruko skuplje zahvaljujuci povlascenom polozaju na svetskom trzistu, a razliku zadrzava sebi. I to je, kao, fer? A onda dodje Kinez pa im mazne malo dizajn (koji je ionako proizvod dizajnera koji rade za platu i ne ucestvuju u profitu od prodaje) i to je, kao, bog zna kakav greh. Ako je u ovoj prici neko ostecen, onda su to radnici koji su ucestvovali u razvoju modela, ali njih je ionako prvo opljackao njihov gazda u Land Roveru, koji poslednji ima pravo da se zali.
    (so-flo, 22. novembar 2014 18:29)

    # Link komentara

  91. Ja sam poceo na pijaci da kupujem Nike, iste su ko original ali cetri puta jeftinije.
    Jes, da su pocele da se odlepljuju nakon tri meseca, ali nema veze... Kupicu jos tri komada dok bih ove jedne isplatio...
    Meni u svemu tome samo nije jasno, kako je ovaj dzip tri puta jeftiniji od originala ako mu je verna kopija...
    (Analiticar amater, 22. novembar 2014 18:05)

    # Link komentara

  92. Hahahahaha to kinezi braco!
    (Djordjevic nenad, 22. novembar 2014 17:56)

    # Link komentara

  93. Kopija izgleda lepše , kao restyle , original je sigurno kvalitetniji.
    Ako neko uveze kupujem pre nego Kijin suv, koji izgleda jeftinije i plastičnije od ove kopije Land Rovera.
    (Nikola, 22. novembar 2014 17:56)

    # Link komentara

  94. Iz ovoga se da zakljucuti da cifra od 17.000 pokriva vrednost auta a ostatak do 50.000 placamo ime brenda.
    (Vladan, 22. novembar 2014 17:45)

    # Link komentara

  95. Verovatno i na "crash" testovima ima iste rezultate kao Evoque. Mada, mora da je strašan osećaj da voziš kopiju rendža, imaš kopiju ajfona, na ruci kopija brajtlinga, suvozač ti je lutka na naduvavanje, ludilo...
    (Masterix, 22. novembar 2014 17:41)

    # Link komentara

  96. Ma mogu kinezima da pljunu u šofer-šajbnu.
    (Dimitrije, 22. novembar 2014 17:30)

    # Link komentara

  97. To vam je isto kao između iPhone i Android telefona. Jedan je skuplji i kvalitetniji a drugi je jeftiniji i kopija. I sad treba da raspravljamo koji je bolji?
    (The Dude, 22. novembar 2014 17:28)

    # Link komentara

  98. slican je ali kinez je lepsi i ima neke detalje.
    verovatno je losijeg kvaliteta ali je i cena pristupacnija i nije ime 50 posto cene
    (sasa, 22. novembar 2014 17:21)

    # Link komentara

  99. Prpa a!
    (Dusan, 22. novembar 2014 17:17)

    # Link komentara

  100. “Land Rover je nedavno započeo proizvodnju modela Evoque u Kini“ . Land Rover treba besplatno reklama u kini. To je namerno napravljano da be bilo bezplatno. To je isto kao neka glumica "slucajno" ispale sise.
    (Mike, 22. novembar 2014 17:13)

    # Link komentara

  101. Ala' su ga kopirali svaka im cast..
    (BL, 22. novembar 2014 17:08)

    # Link komentara

  102. hahaah kinez bolji
    (pb, 22. novembar 2014 16:53)

    # Link komentara

  103. Ljudi ulozili milione a onda dodju lopovi i pokradu sve!
    (mujcinovic salih, 22. novembar 2014 16:53)

    # Link komentara

  104. Ljudi ulozili milione a onda dodju lopovi i pokradu sve!
    (mujcinovic salih, 22. novembar 2014 16:53)

    # Link komentara

  105. Za dve tone gvožđurije mnogo je i 17000 €
    (samo vas gledam, 22. novembar 2014 16:52)

    # Link komentara

  106. Najsmešniji automobil kineske proizvodnje viđao sam u Resavskoj, ranije je uvek bio parkiran preko puta Manježa. S preda je BMW a od pozadi Mercedes. Ali doslovno.
    (Super, 22. novembar 2014 16:52)

    # Link komentara

  107. Kopija lepsa od originala ;) kinezi su majstori za kopiranje!
    (Jole, 22. novembar 2014 16:32)

    # Link komentara

  108. Bolje izgleda kopija od originala i to za trecinu cene...Ziveli KINEZI!!!!
    (Mikiveliki, 22. novembar 2014 16:14)

    # Link komentara

  109. Lepsi je Kineski...
    (zuka, 22. novembar 2014 16:12)

    # Link komentara

  110. Tacno Marko, ali se ljudi zale jer im to podriva ekskluzivnost marke. Vecina ljudi kupuje skupa vozila upravo kako bi bili vidjeni u njima. Ovako ce svaki "smrtnik" na prvi pogled imati luks automobil, te ce se privlaciti manje ljubomornih pogleda. Kupi covek Land Rover da impresionira komsije, a oni prokomentarisu: "Da, i mi smo narucili jedan Landwind".
    (Ja, 22. novembar 2014 16:08)

    # Link komentara

  111. Ako ne nabite im sankcije a Kinezi ce sigurno propasti bez vas!
    (s, 22. novembar 2014 16:07)

    # Link komentara

  112. Verujem da su i jedan i drugi slicnog ako ne i istog kvaliteta. Proslo je vreme kada kada su postojali losi i dobri automobili. Sada su svi isti sto se tice kvaliteta, brend diktira cenu....
    (Ivan Zile, 22. novembar 2014 15:54)

    # Link komentara

  113. Pametni su kinezi,ćute i kopiraju.
    (idc, 22. novembar 2014 15:50)

    # Link komentara

  114. Pa ako je u Kini dizvoljeno kopiranje kineskih proizvoda, ne vidim zasto bi bilo zabranjeno isto sa proizvodima koji nisu kineski. Ako hoces da igras na trzistu, prihvati trzisna pravila
    (fc, 22. novembar 2014 15:41)

    # Link komentara

  115. Ako su kinezi uopste procitali izjavu gospodina Speta mislim da se nisu nimalo uzbudili....osim karoserije, sve drugo nije ni priblizno isto tako da nema ni osnove za tuzbu, a valjda se i ne isplati...a i volim kad neko izbaci kopiju tri puta jeftiniju, cisto da znamo koliko nas deru originali
    (realan, 22. novembar 2014 15:37)

    # Link komentara

  116. Ma otkupite ceo kontigent od kineza i nalepite svoj amblem. Ne mogu vam ništa jer oni to rade odavno a vi ćete da zaradite više jer vam je ionako radna snaga skuplja. Samo prestanite da plačete (osim ako to nije zbog reklame).
    (Menadžer, 22. novembar 2014 15:36)

    # Link komentara

  117. @Marko

    Logika ti je potpuno pogresna. Kvalitetni proizvodi nastaju samo onda kada u jednoj drzavi postoji SISTEM VREDNOSTI. Kada bi ta logika na primer zavladala u uredjenim razvijenim zemljama, veruj mi vrlo brzo ti sto kopiraju ne bi imali sta vise da kopiraju.
    (Joca, 22. novembar 2014 15:35)

    # Link komentara

  118. Bravo braco Kinezi
    (Nele, 22. novembar 2014 15:15)

    # Link komentara

  119. Carevi!
    (Dejan, 22. novembar 2014 15:14)

    # Link komentara

  120. kopija lepsa od originala,a tek cena idealno.
    (dejan, 22. novembar 2014 15:13)

    # Link komentara

  121. meni je ovo odvratno. ne mogu da si priustim da kupim Evoque ali potpuni je besmisao kupovina njegove kineske kopije.
    (wacom, 22. novembar 2014 15:13)

    # Link komentara

  122. nije problem u ceni i kvalitetu, jer R.Rover je suvi luksuzni kvlitet i nikakve kopije ne mogu da ga ugroze što se tiče prodaje.... Jednostavno, ovo je samo reakcija na totalni bezobrazluk...iskopirali su dizajn u sitne detalje..... treba ih tužiti i odrati za kradju dizajna i narušavanje ugleda....jer neko je uložio mnogo mnogo vremena i truda da izdizajnira, uklopi i napravi vozilo a onda dodje Kinez koga nikakva tradicija, čast i kvalitet ne zanima već samo da napuni džepove do sledeće kradje.....
    (Ljubitelj automobila..., 22. novembar 2014 14:58)

    # Link komentara

  123. Hoce da prave kola jeftino u Kini, a da ih jos uvek prodaju za >50000 evra.

    A pa tako to ide onda.

    Da im je fabrika jos uvek tamo gde je bila pre 10 godina, a ne u Kini, niko im ne bi kopirao modele.
    (Nije mi ih zao, 22. novembar 2014 14:56)

    # Link komentara

  124. pa nije mu isti motor! a ovo opet znači da ljudi ne kupuju po potrebi auto, vecć po kompleksima! tj. po izgledu... a ako niste znali, svet se vrti oko jedne stvari - va*ne! da nije tako, ljudi ne bi ni pravili ovakve SuperCooInAwesomeHot stvari.. ili jednostavno spusti cenu care..
    (realno,šta nije? ma daaaaj..., 22. novembar 2014 14:53)

    # Link komentara

  125. nekako mi je ovaj land wind lepsi pozadi.. mozda je do svetala ili bele boje ali je izgyledniji :)
    (Ming, 22. novembar 2014 14:48)

    # Link komentara

  126. Ne znam za vas ali ja bih pre kupio 3 kopije nego jedan original. Ovo vam je kao iPhone i Xiaomi. S tim da je Xiaomi poboljšana verzija prvog. Realno, onih 33 hiljade razlike kod auta i 500 kod telefona ide u džep vlasnika kompanije a ne njihovih radnika (koji se ionako nalze u istim zemljama). Zašto bi ja plaćao godišnji odmor bogatašima? Prevelik je to luksuz za običan narod.
    (Oki, 22. novembar 2014 14:46)

    # Link komentara

  127. Ja bih ga vozio bez problema, pogotovu jer ima Micubisijev motor, koji, kakve god da je slabe kontrole kvaliteta u isporuci za ovu kompaniju (a ja verujem da je, naprotiv, sasvim u redu), barem ima dostupne rezervne delove
    (milos, 22. novembar 2014 14:28)

    # Link komentara

  128. Neka iskopiraju i ostale SUVije i posalju na lager kod nas par miliona primjeraka..pa ovakvim cijenama..pa da vidimo kako nece imat utjecaja na ove napumpane balone koliko ih naplacuju originali
    (zg tenis sport fan, 22. novembar 2014 14:25)

    # Link komentara

  129. hahahaha , zavladace svetom . deluju i prave se tupavi i glupavi au stvari su zlo , i to veliko .
    (patuljak, 22. novembar 2014 14:25)

    # Link komentara

  130. Pa kad Kinezi imaju zaradu na cenu od 17.000, koliko onda zaradjuju ovi "originalni"?
    I dalje, mozda i vise nego ikad, stoji da se prodaje ime, a ne kvalitet. Doduse, ne bih ovog puta o kvalitetu kineske robe, ukljucujuci i automobile.
    (Marshall BG, 22. novembar 2014 14:18)

    # Link komentara

  131. Pa hajde, uracunajte to da sad malo i vi vracate Kini dugove za sve one silne godine kad ste je drzali podeljenu i pljackali je beskrupulozno, onako kako samo vi znate, pa cete se manje ljutiti. Posteno?
    (Branko, 22. novembar 2014 14:12)

    # Link komentara

  132. S obzirom koliko se rover često kvari sigurno je kinez bolja opcija.
    (shpitz, 22. novembar 2014 14:09)

    # Link komentara

  133. Ljepse su ga Kinezi uradili :-D
    (forshizzle, 22. novembar 2014 13:43)

    # Link komentara

  134. Nije bas do detalja,ja uocio razlku na prednjem braniku ima dve rupice na donjoj lajsni na kineskom modelu.
    (Milan Nis, 22. novembar 2014 13:43)

    # Link komentara

  135. Samo neka kopiraju,aovi iz Land Rovera mogu da kukaju koliko god hoce.Niko ko je spreman da da lovu za njihov model nece kupiti ovu kopiju,tako da oni u sustini nista ne gube,vec im ovo dodje kao besplatna reklama.
    Ako se budu zalili kineskim vlastima,odgovor sigurno dobiti nece,a spor na kineskom sudu ne mogu dobiti nikada,iasto kao sto kineska firma ne bi dobila u Britaniji.
    Ima odredjene pravde u svemu sto kineske firme rade,zato sto su britanci,Francuzi,Belgijanci i sl... vekovima muzli kolonije i otimali sve sto je vredelo i to sto kukaju jer jednoj Kini ne mogu nista je neprocenjivo,bas kao i to sto Amerika cuti kao zalivena,posto je nemocna.
    (obavesten, 22. novembar 2014 13:42)

    # Link komentara

  136. nas je bolji nego originalni .... pa tehnologija gazda.... :) ... (film: crna macka beli macor)
    (moj ugao, 22. novembar 2014 13:38)

    # Link komentara

  137. Land Rover je mnogo vise pogodila cinjenica da je ocigleeno da takav auto vredi tri puta manje, nego sto lici na Evoc-a. Sve u svetu je danas prenaduvano, od cena na pijaci do luksuznih stvari, zato i jesmo u krizi. Ljudska vrastamce nestati najvise zbog pohlepe.
    (sasa jokic, 22. novembar 2014 13:31)

    # Link komentara

  138. Meni u opšte ne liče :-) A pored toga, uvek možete da spustite cenu i budete konkurentni zar ne? Razvoj koji vi sprovodite sprovode i oni, nisu vam ukrali alate za proizvodnu, nisu vam ukrali tehničke crteže i modele, sve su morali da urade isto kao i vi. Jedino što su imali je model. Znači, brži su, efikasniji i OK manje kvalitetni, ali ne TRI puta manje kvalitetni, jer i njihov auto ima motor, točkove, stakla farove, menjač, klimu, sedišta... aj ćao.
    (Darko, 22. novembar 2014 13:31)

    # Link komentara

  139. Ako je iskopiran do detalja, kako onda moze da bude toliko jeftiniji? Tu se nesto ne uklapa. Ili kopije nije totalna kopija ili je cena originala preterana.
    (Langus, 22. novembar 2014 13:14)

    # Link komentara

  140. ali ono bez zezancije ja bih kupio ovaj auto kad bi se ponudio kod nas ovdje u HR,zanima me jel valja sta jer recimo kineski mobiteli koje sam poceo kupovati pred nekih godinu i pol dana vise uopce ne kaskaju za fensi smensi proizvodjacima,sad tko zna mozda je auto dobar i naravno prije nego pocnete sad o kojekakvim crash testovima kako je sigurnost cista nula,ja racunam na to da mi smrt ne gine tako i onako ako se skucam u nekoga pa zato vozim oprezno bio to bentley ili ovaj kinez
    (fer86, 22. novembar 2014 13:09)

    # Link komentara

  141. Novi iPhone kosta 800$, a u Kini koja ga proizvodi ostane oko 8$. Doslo vreme da mudri Kinezi naplate svoj potcenjeni rad, a vi Englezi ulazite proteste do mile volje, jer dok ste pljackali pola sveta, vama nije imao ko da ulozi protest.
    (MunzeLjux, 22. novembar 2014 13:08)

    # Link komentara

  142. Pa gospodo englezi kopirajte i vi njih!
    (milan, 22. novembar 2014 13:02)

    # Link komentara

  143. (mikan, 22. novembar 2014 10:23)
    Pa originalu je u VB minimalna cena 37.000€ tako da je u Kini bas naduvano.
    (Future, 22. novembar 2014 12:52)

    # Link komentara

  144. Ne.... Ne lice uopste...
    (mr NS, 22. novembar 2014 12:52)

    # Link komentara

  145. Oni koji imaju para za original sigurno nece izabrati jeftinu kopiju. Ne verujem da ce zbog kopije LR imati manju prodaju. I Nike patike se masovno kopiraju, a oni sve jaci i jaci. Oni koji kupuju Nike kopiju na pijaci, svejedno bi kupili nesto na pijaci, a oni koji imaju za original nece ici na pijacu da kupe kopiju sumnjivog kvaliteta.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 22. novembar 2014 10:24)
    Auto kosta 17000 evra. Jeste da je mnogo manje od originalnog, ali za te pare moze da se uzme pouzdaniji auto (da bude isto SUV, moze DACIA). Ovo je ipak kopija, koja po igledu je identicna, a sve ostalo ne, kao kvalitet materijala i sigurnost koju pruza.
    Ja bi pre kupio DACIU, ili neki drugi poznati auto koji nije kopija.
    Ove marke imaju uspeha samo u Kinu.
    (error404, 22. novembar 2014 12:49)

    # Link komentara

  146. A vi kao ne kopirate neke druge? Pa to je u auto industriji uobičajno, poslednjih 70 godina. Čemu drama. Napravite vi auto koji je 5x jeftiniji a izgleda isto, i ima iste performanse. Ne možete i ne umete. Prema tome- bravo Kinezi!
    (Smuleco, 22. novembar 2014 12:49)

    # Link komentara

  147. po mom misljenju,kinezi bi trebali ovo da rade u siromasnijim zemljama(medju njima i Srbiju),ali da prave kopije i za jeftinije modele..to bi pomoglo u smanjenju krseva na putevima,a samim tim povecalo bi bezbednost u saobracaju...
    (alfa romeo, 22. novembar 2014 12:48)

    # Link komentara

  148. Jednom mi je trgovac u Singaporeu rekao da neke kopije proizvoda mogu biti bolje od originala. Meni je kineski finiji i sigurno novcano pristupacniji. Voila
    danas svi otimlju i kradu so what? Nice price is king!
    Kad dolazi kineski u evropu
    (Singapore, 22. novembar 2014 12:40)

    # Link komentara

  149. Bolja kopija od originala (po izgledu)
    (Delez, 22. novembar 2014 12:29)

    # Link komentara

  150. Ladnrover je odavno u vlasnistvu Tata motorsa iz Indije tako da ne verujem da ce nesto kineska vlast da se uzbudi
    (.., 22. novembar 2014 12:28)

    # Link komentara

  151. Kinezi kradu sve sto vide-zalosno ali je tako!
    (mujcinovic salih, 22. novembar 2014 12:19)

    # Link komentara

  152. Znaci ovi kinezi nisu normalni, upropastise pola sveta svojom masivnom nekvalitetnom proizvodnjom ukradenih I prekopiranih proizvoda svake vrste
    (n6, 22. novembar 2014 12:10)

    # Link komentara

  153. Pa imate one spijunske avione sto stalno lete oko Kine, mogli ste na vreme da ih provalite i reagujete
    (Bee-Zon, 22. novembar 2014 12:08)

    # Link komentara

  154. Ma samo sreca i zdravlje, sve ostalo kod kinezi.
    (N.N., 22. novembar 2014 12:06)

    # Link komentara

  155. eee kod Slobe bi ti i c4 i fiat bili san snova, sad su ti oni za obicne smrtnike. Mnogo smo se iskvarili
    (milan, 22. novembar 2014 12:04)

    # Link komentara

  156. Lepsi klon od orginala!
    (M S C, 22. novembar 2014 11:59)

    # Link komentara

  157. Ne daj boze da u toj kopiji dozivis udes.
    (Mario, 22. novembar 2014 11:56)

    # Link komentara

  158. Zasta bre 50.000?! Kinezi im lepo porucili da to moze i za 17.000.
    (Kancelarija za brze odgovore., 22. novembar 2014 11:51)

    # Link komentara

  159. I ne liče baš.
    (popovicvl, 22. novembar 2014 11:49)

    # Link komentara

  160. @mikan za vas obicne uvek je tu Dacia Duster.
    A na sledecem sajmu automobila udji u Duster, a onda npr u neki BMW X1 pa ces da vidis zbog cega je i razlika u ceni.
    (Stojko, 22. novembar 2014 11:44)

    # Link komentara

  161. Sada bar znamo koliko zaista kosta Evoque - 17000eur.
    Sve ostalo preko toga je placanje brenda, reklame i zarada proizvodjaca.
    (Kobaja Grande, 22. novembar 2014 11:40)

    # Link komentara

  162. Da, da, prekopirali su kada bi se kezili na mesečini.

    Dobili su kompletnu svu dokumentaciju i alate za proizvodnju.
    Svakoj fabrici je bitno da prodaja njene robe (fizičke ili intelektualne) ide na sve moguće načine-od krađe auta u bogatim državama i preprodaje ukradenih u siromašnim kako bi se povećala prodaja novih i povećao broj novih korisnika za rezervne delove koje se prave u fabrici ili garaži na crno.
    Da li zaista mislite da neko ima para da napravi preserajski alat za auto, koji košta od 1 milion $ za najmanji deo pa do 15 mil. $ za najveće, sa identičnim detaljima u dlaku, ako nije dobio originalni alat ili dokumentaciju.
    A onda šef fabrike "pravi scene u medijima", kao naše "starlete" - silovao me otac kada sam imala 8 godina, itd,itd.
    Fabrika,kompanija je uvek na početku i na kraju lanca proizvodnje i prodaje, ona je ta koja diktira uslove.
    (Radovan, 22. novembar 2014 11:40)

    # Link komentara

  163. Kineska cena je realna cena proizvoda, a sad sto nam raznorazni prodanu brend to je problem potrosackog drustva a ne kineza.
    (iggi, 22. novembar 2014 11:37)

    # Link komentara

  164. kulturološke razlike između Kine i "zapada" su i dalje ogromne.
    Kopiranje nekoga ili nečega se u Kini doživljava kao pozitivna stvar. To je Kinu vodilo napretku poslednjih 5000 godina (to se posmatra u Kini kao pozitivan uzor, ugledanje na nešto što je dobro....)
    Onaj koji je kopirao neće naići na osudu veećine, već pihvalu. onaj koji kupuje kopiju se ne naziva pezoraticnim imenima....
    (malo širi pogled, 22. novembar 2014 11:30)

    # Link komentara

  165. Bolji je kinez od RR, bar po odnosu cena/kvalitet.....ali to onima koji kupuju RR nije važno.
    (mr.real, 22. novembar 2014 11:28)

    # Link komentara

  166. Polako ali sigurno stize kazna za vekovno pljackanje.
    (CityWatch, 22. novembar 2014 11:18)

    # Link komentara

  167. Znaci cena auta je 17000, a za nalepnicu Land Rover treba dodati jos 33000. Ispada isto kao sa mobilnim gde kinezi od 200e rade sve isto sto i Samsung/iPhone od 600e.
    (brendoman, 22. novembar 2014 11:16)

    # Link komentara

  168. Ma ko vas sisa, to ti je trzisna utakmica, kad vama odgovara onda je ok, ali kad vam ne odgovara onda cmizdrite, zalicemo se kineskim vlastima, ma ne moj, ukakili su se. Kina je toliko ojacala da ce polako poceti da se ponasaju kao amerikanci, kad im odgovara da se prekrajaju granice, bombarduje, ubijaju civili, baca osiromaseni uranijum onda je to u cilju demokratije, ali kad im ne odgovara onda je to terorizam. Sad ce tako i kinezi, a vi placite nista im ne mozete. Kazete naj vece trziste na svetu, jel? Epa onda ima jos i rep da podvijete da vas puste da tamo mozete da prodajete.
    (Vatra, 22. novembar 2014 11:16)

    # Link komentara

  169. Onda bi i BMW i Merc i Audi i Mini i .... trebali da tuze ...ali ipak nece :)
    (Mc, 22. novembar 2014 11:10)

    # Link komentara

  170. Ajde prost primer - Skoda Citigo i VW Up su indenticni automobili iz iste fabrike , mada je Skoda 2000 evra jeftinija u proseku za isti paket opreme . Skoda ima realnu cenu , a za 2000 evra vise dobijate znacku i druga slova pozadi . Svaka roba ima svog kupca .
    (Mladen, 22. novembar 2014 11:07)

    # Link komentara

  171. Neka Ralfi spusti cenu Rovera pa nek on naljuti Kineze.
    (Gile, 22. novembar 2014 11:05)

    # Link komentara

  172. Pokazali su izmedju ostalog za koliko para moze da se napravi slican auto. Mada za te pare bi pre kupio neku polovnu mecku ili audi...

    A da, sad sam se setio jednog vica. Kaze:

    Koje dve stvari se vide sa meseca?
    Kineski zid i parking NE prodatih ROVER automobila :)))
    (Hladan, 22. novembar 2014 11:05)

    # Link komentara

  173. Ima i drugih kopija koje su mnogo blize originalnom modelu, ovo nije bas do detalja prekopiran model. A da nemate u tekstu sliku originalnog Evoque modela, vecina bi rekla da je prednji deo auta ista Kia, najvise mi vuce na Sorento ili Sportage (pogotovo svetla).
    (Ja, 22. novembar 2014 11:00)

    # Link komentara

  174. Kineski model mi deluje vise kao restilizovani i unapredjeni dizajn postojeceg Evoque modela, prema tome ovakve automobile ce Land Rover izbaciti tek za 5-6 godina.
    U svakom slucaju, koliko je Land Rover bezobrazan jer nabija cene, toliko su i Kinezi bezobrazni jer kopiraju i spustaju cene, meni je to isto, u svakom slucaju dobro je da neko pokaze da se slican automobil moze proizvoditi i prodavati za daleko manje novca, i to je ono sto najvise boli Engleze, a ne kopiranje, jer samo kopiranje nece ugroziti original, zato sto su namenjeni razlicitim kupcima, bas kao i Fiat u odnosu na Mercedes, stvari su sada jasne.
    (seljadin, 22. novembar 2014 10:57)

    # Link komentara

  175. Lepsi kinez plus ima realnu cenu.
    (todos, 22. novembar 2014 10:56)

    # Link komentara

  176. Da li je ovde problem jeftina loša kopija ili su, možda, Kinezi napravili jako kvalitetnu kopiju? Bilo bi interesantno videti rezultate uporednog testa, nacp merenja i slicno. Za 17000 može da se napravi jako dobra kopija.
    (Vladimir, 22. novembar 2014 10:55)

    # Link komentara

  177. Pa nek demonstrativno napusti kinesko trziste! Ili, recimo, primora vladu da zapocnu treci opijumski rat....
    (dulea, 22. novembar 2014 10:47)

    # Link komentara

  178. ovo im je super reklama
    (pita od detlića, 22. novembar 2014 10:43)

    # Link komentara

  179. Dajte mi jedan Land Wind. Kupujem odmah bez obzira na borj zvezdica na testu sigurnosti.
    (Dragan, 22. novembar 2014 10:34)

    # Link komentara

  180. Oni koji imaju para za original sigurno nece izabrati jeftinu kopiju. Ne verujem da ce zbog kopije LR imati manju prodaju. I Nike patike se masovno kopiraju, a oni sve jaci i jaci. Oni koji kupuju Nike kopiju na pijaci, svejedno bi kupili nesto na pijaci, a oni koji imaju za original nece ici na pijacu da kupe kopiju sumnjivog kvaliteta.
    (Marko, 22. novembar 2014 10:24)

    # Link komentara

  181. Bas lepo izkopiran SUV.I realna cena za nas smrtnike.Znamo mi da se cene naduvavaju za aristokratiju da bi se samo oni vozili a mi obicni smrtnici,za nas je plafon i c4 ili fiat isl...
    (mikan, 22. novembar 2014 10:23)

    # Link komentara