Mask: Povećaćemo autonomiju elektromobila na 800 km

Osnivač i izvršni direktor Tesla Motorsa, Ilon Mask, izjavio je da će automobili ovog proizvođača vrlo brzo biti u mogućnosti da sa jednim punjenjem baterija pređu i do 800 km, ali da će to povećati cenu vozila.

Pošaljite komentar
  1. 800 km i zamena baterije za 3 minuta su odlicna kombinacija . To znaci da mozete da odete u Grcku na struju i ako punite kod kuce na jeftinu tarifu izadje oko 100 din. Ja sam morao da sipam gorivo jer na autoputu ja sa rezervoarom ne prelazim vise od 600km .
     (Mladen, 23. jul 2014 13:53)

    # Link komentara

  2. Ja ipak mislim da su buducnost automobila na vodonik
     (Drogon, 23. jul 2014 09:36)

    # Link komentara

  3. Da je kojim slucajem Vucic pare od Beograda na vodi (gde ce vajde imati uzak krug prebogatih ljudi) ulozio u fabriku elektricnih kola ito jeftinih bilo bi daleko isplativije
    (Bojan, 23. jul 2014 07:56)

    # Link komentara

  4. (DarkoB, 22. jul 2014 13:50)

    Iz Vaseg komentara se savrseno moze razumeti zbog cega ste nezaposleni elektronicar. Samo nezaposleni elektronicari mogu tvrditi da je toliko prosto napraviti elektricni automobil "uradi sam" principom. Znaci kompanije koje ulazu stotine miliona dolara u razvoj, bacaju pare jer sve ima na youtube? Kako se samo nisu setili da pogledaju :)
    (zaposleni elektronicar, 23. jul 2014 04:34)

    # Link komentara

  5. Kad izadje kupujem...mozda do tada nagrebem lovu!
     (Gigi, 23. jul 2014 02:00)

    # Link komentara

  6. @Joca Iako se slazem sa 99% ovoga sto si napisao, moram da postavim samo jedno pitanje: Kako to da je proizvodnja elektricne energije u hidroelekrtanama blizu idealo ekoloske? U redu ako si mislio na emisiju stetnih gasova u atmosferu, ali ta ista hidroeletrana cesto mijenja cijeli ekosistem jer nam je vrlo dobro poznato da brane i vjestacka jezera dovode do, recimo, smanjenja ili potpunog nestajanja pojedinih vrsta riba i vodenih organizama uopste. Ako cemo tom logikom, onda su nuklearne elektrane 100% ekoloske, osim ako ne dodje do neke havarije...
     (Neko, 23. jul 2014 01:12)

    # Link komentara

  7. @DarkoB
    Sve kako si sad napiso i opisi koliko ti treba odprilike novca i konkretno zasto i objavi na jednom od portala crowfoundig-a. Verujem da ce te svet nagraditi i etuzijasti iz tog istog sveta. Od ovih guzonja kod nas nema nista, a glume svetovljane.
     (mihajlo, 22. jul 2014 19:56)

    # Link komentara

  8. malo kasne, dobili su opasnu konkurenciju iz AMSS-a, napravili su i oni el-auto...
    (lozac, 22. jul 2014 17:39)

    # Link komentara

  9. Osnovni problem električnih automobila nije autonomija, nego količina vremena potrebna da se ta autonomija obnovi, punjenjem ili zamenom baterija. Ukoliko se dužina te operacije svede na 10-15 minuta, problema više neće biti. Za to su potrebne baterije koje se puno brže pune, ili konstrukcija autobomila koja će omogućiti brzu i jednostavnu promenu baterija.
    (Zoki, 22. jul 2014 17:11)

    # Link komentara

  10. @Joca011
    Da ali morate uračunati gubitke u proizvodnji el. energije. Elektrane na ugalj imaju efikasnost oko 30-40% i mnogo veću emisiju C02 od nafte a cine vecinu proizvodnje el.energije.
    Pomoglo bi ako bi se elektroautomobili punili u toku dana tj. po dolasku na posao. Tada bi mogla vecinom da se koristi energija iz solarnih celija.
    (Futurama, 22. jul 2014 16:32)

    # Link komentara

  11. Meni baš nije jasna "autonomija"?
    Šta, koliko, u kojim uslovima, ...??
    Elektromobil, grad tipa Njujorka, Čikaga, Toronto: ..., hladna zima, špic nakon radnog vremena, -15 C, kolone, semafori, saobraćajni čep, mraz, ....
    Koliko elektromobil može da radi u tim uslovima???
    Ili da premestimo elektromobil u tropske uslove megalopolisa na +45C ??


    A još neotvarane rezerve ugljenih hidrata su vekovima na raspolaganju!
    (Agronom iz Bačke, 22. jul 2014 16:12)

    # Link komentara

  12. @DarkoB Pa da izgleda otprilike kao 'Geoff' kog su napravili Clarkson, Hammond i May? :D

    Ruku na srce, vise volim osecaj voznje SUS automobila, ali rado bih posedovao jednog Teslu, da zivimo u zemlji sa normalnim platama i gde elektromobil moze da se zapravo registruje!
     (www, 22. jul 2014 15:43)

    # Link komentara

  13. 8oo km na struju!
    Zvuci odlicno i rado bih probao takav auto.
    Dopada mi se koncept elektricnih vozila jer se njima resavaju dosta problema koje moderna vozila imaju,kao sto je efikasnost i buka,ali se ne resava pitanje potrosnje fosilnih goriva,koja su i dalje primarni izvor elektricne energije koja se dobija njihovim sagorevanjem.Jedan od problema vidim i u baterijama,koje su teske ,glomazne , zapaljive,veoma otrovne i za sada dosta malog kapaciteta.Verujem da ce sve to da se resi za koju deceniju,ali prava revoucija ce biti kada pronadjemo nacin da proizvodimo struju bez fosilnih goriva i nuklearne energije u dovoljnoj meri da moze da podmiri potrebe covecanstva.
    Da je nuzda,verujem da bi davno nesto takvo bilo izmisljeno,ali nije posto fosilnih goriva imamo jos dosta,industrija koja se bavi preradom istih odlicno zaradjuje,od nje zive milioni i svima je lepo,tako da bi neki novi nacin za dobijanje energije sve to ugrozio ,a to njima nije u interesu.
    Sva ova istrazivanja se svode na individualne kompanije,a kada bi se neka drzava kao sto je Amerika odlucila da protera naftu i ugalj,resenje bi se vec naslo.Primer za to je projekat "Menheten"koji je doveo do prve A bombe...
    (obavesten, 22. jul 2014 15:29)

    # Link komentara

  14. @(DarkoB, 22. jul 2014 13:50)

    Vidi se Darko da nisi nikad nisi proizvodio cim mozes ovako nesto da napises.

    Napraviti elektro automobil koji je pouzdan, koji ima svoju sasiju, kocnice i sve ono sto mora da ima jedan automobil je NOCNA MORA.

    To nije posao koji jedan covek moze da uradi.

    Svi znamo da ako na akumulator nakacimo el. motor on ce da se okrece, ali napraviti ceo sklop je mnogo kompleksnije od toga.

    Tu ne treba samo elektronicar, tu treba armija ljudi.

    Inace te kitove sto gledas po netu, te baterije ne mogu da se porede sa onim sto pravi Tesla. LiFePO4 koje prodaju Kinezi su djubre koje nudi 90% kapacitivnosti do recimo 500tog punjenja, nakon toga kapacitivnost drasticno opada.

    Narodski receno, ako bi punio auto svaki dan i uspeo da predjesh recimo 100 km taj dan nakon godinu ipo dana kad bi napunio auto presao bi 150km, nakon 3 godine 100km itd.

    A Tesla ima svoje hemichare koji razvojaju baterije. Kao sto ima i BMW i Mercedes i Nissan koji je prvi napravio el auto itd.
    (Sin Bludimir, 22. jul 2014 15:23)

    # Link komentara

  15. Na njegovom mestu, napravio bih podsistem sa baterijama modularno izmenjiv, a automobil bih prodavao ispod ili makar ne iznad cene proizvodnje.

    Jer, pošto je njegova kompanija na čelu istraživanja tehnologije baterija za pogon automobila, nije mnogo verovatno da bi bilo ko ko bi kupio takav automobil mogao da izbegne da ne kupi baterije od njega. To je kao biznis model "Gillete" brijača iz vremena kada su oni bili jedini proizvođači. Svako ko kupi taj automobil, verovatno će tokom vremena štedeti za apgrejd baterije i biće dugoročna mušterija koja će tokom veka automobila doneti dodatni profit kompaniji.

    Kako se tehnologija bude usavršavala, čak i oni koji su prethodno kupili maksimum autonomije (tj. kapaciteta baterije) će nanovo otvarati svoje novčanike da kupe još.
    (sale, 22. jul 2014 14:15)

    # Link komentara

  16. Ljudi, 5-6 hiljada evra samo i par dobrih elektronicara mogu da naprave auto na elektricni pogon sa autonomijom preko 300km! Tehnologija je jako prosta. Pogledajte na youtube, pa ljudi to u svojoj garazi prave za 5 dana... Nemoj da ste toliko konzervativni. Sve je to covek izmislio a internet je prepun forumima sa patentima i shemama za "Uradi sam". Na stotine opisa, delova, komponenti, nacin vezivanja, sheme za regulatore, drajvere, punjace! Sve je tu... Ako imate para, napravite ga sami... Svako od vas ima nekog prijatelja koji je elektronicar. Ja sam sam elektronicar, ali nezaposlen i bez para da napravim takav podvig a gorim od zelje da ga napravim. Cini mi se da bih ga pojeo od uzbudjenja da napravim to kvalitetno. Hleba nebih jeo dok ga ne zavrsim. Pitanje je sada, kada ce nasi debeloguzi da dozvole atest i registraciju za elektricni! Kucu cu prodati i nataknucu im jedan prototip elektricnog na nos, da im pokazem kako to treba da izgleda i da radi!
     (DarkoB, 22. jul 2014 13:50)

    # Link komentara

  17. Naftna industrija trosi puno struje . Kolicina struje koju potrose da se preradi 7l goriva (prosek za 100 km) je dovoljna da se elektricni automobil napuni da predje oko 150-200km . Tako da ako bi naftna industrija stala , imalo bi dovoljno struje za elektrincna vozila .
    (Mladen, 22. jul 2014 13:23)

    # Link komentara

  18. Najveća prepreka omasovljenu vozila na električni pogon je potreba proizvodnje značajno više el. energije. Kad cene vozila bitno padnu cena struje će morati da raste zbog povećane potražnje. Znači fuzija ili SUS :-)
    (brmbrmzzz, 22. jul 2014 11:54)

    # Link komentara

  19. Ovaj covek je zaduzio covecanstvo. Toliko dobrih projekata! Tesla se cak odrice svih patenata kako bi i ostali sto pre poceli da proizvode ovakve automobile.
     (newman, 22. jul 2014 11:46)

    # Link komentara

  20. Raduje me ova vest
    a sa druge strane u našem zakonu nema stavka vozilo na električni pogon tako da i onaj ko bi ga kupio ne može da ga uveze i registruje.
    Promenite to doktore
     (Role, 22. jul 2014 10:39)

    # Link komentara

  21. Totalno je neisplativo kupovati elektromobil.Naftna mafija nece dozvoliti da oni manje kostaju.I jos nesto,struja nije dzabe.Za 50 god. ce mozda biti isplativije kupovati elektromobile.
     (Dragan, 22. jul 2014 10:37)

    # Link komentara

  22. Pravo tehno-ekonomsko razmišljanje. Može veća autonomija ali za veće novce. To je logika s kojom je Tesla uspeo, jer su se do tada proizvođači stideli da ugrađuju moćene ali skupocene baterije.
    * *
    I još bih ovde nešto rekao o ekologiji, iako nije tema, izvinjavam se.

    1. Količina energije iz nafte koju treba zameniti električnom je oko tri puta veća. Npr. ako za neko putovanje klasičnim autom sa SUS motorom (npr. Dizelom), potrošimo 100 kWh energije, za isto putovanje elektromobil bi potrošio oko 33kWh. Ovo je posledica lošeg iskorišćenja goriva u Dizel motoru, opisanog stepenom iskorišćenja od 35% max, naprema stepenu iskorišćenja el.motora od oko 95%.
    2. Proizvodnja el.energije u hidroelektanama je blizu idealno ekološkog, bez zagađenja. Nasuprot proizvodnje energije iz nafte u Dizel motorima, sa 66kWh (iz gornjeg primera) odbačene toplote i puno gareži i hemikalija.
    3. U termoelektranama je stepen iskorišćenja uglja visok, oko 75%. Zagađenje se supresuje centralizovano, u vrlo efikasnim filterima.
    4. Iz tih filtera se, kao čvrsti ostatak, može dobiti, uz mala ulaganja, kvalitetno veštačko đubrivo, tako da se ne baca. (Kod nas se ovo, očekivano, ne radi.)
    5. Nasuprot ovakvom centralizovanom filtriranju sagorevanja uglja, stoji decentralizovano filtriranje produkata sagorevanja u svakom pojedinačnom dizel motoru, sa skupocenim katalizatorima.

    Zaključak je da je pogon elektromobila ekološkiji od klasičnog naftaškog pogona.
    .
    (Joca 011, 22. jul 2014 10:00)

    # Link komentara