1. Umesto multi medija ugradite glasovne komande.tipa :navigacija kreni Beograd;
    telefon-pozovi Peru;radio TDI;
    (G, 22. februar 2019 14:12)

    # Link komentara

  2. Zarada je prioritet a ne bezbednost. Ekrani u koje je moguce ugraditi bilo koji program su daleko jeftiniji od inzenjeringa kvalitetnih prekidaca dugmica.
    (Beba, 12. oktobar 2017 02:39)

    # Link komentara

  3. Posto se ovde genijalci vrlo razumeju u touch screen komande na automobilu, ocigledno nemate pojma sto se tice kontrole.

    Ovako:

    1. GPS - podesis u startu, pre kretanja.
    2. Muzika - podsesis u startu, a ako se menjaju stanice, vec postoje predefinisane na tabli, ako je memorisano. Druga varijanta, kontrola na volanu.
    3. Muzika sa USB/CD, ista stvar. I opet - kontrola na volanu.
    4. Volume je generalan za sve i te iste komande su na volanu.
    5. Ako je uparen telefon sa automobilom, tj. sistemom, muzika se gasi prilikom javljanja i vraca nazad po zavrsenom razgovoru. (opet kontrole na volanu).
    6. Mute - takodje.
    7. Prebacivanje izvora zvuka - jedno jedino home dugme koje postoji pod svim stavkama koje se koriste i nalazi se na istom mestu. (i opet na volanu)

    Uglavnom, sve operacije pocinju pre voznje. I najmanje se kontrolisu u toku voznje.
    Ali, objasniti ovo ljudima je isto kao sto niko od njih blage veze nema u voznji dok koristi mobilni telefon. Ili mutavci ne znaju da upare telefon ili ne znaju da ukljuce spikerfon na istom.

    A sto je najgrdje, ovde se prica o tome kako je sve to tesko kontrolisati, a nije tesko da se zivuce mobilni iz dzepa, skrene pogled, javi i da se trtlja nabijenim uz glavu.
    (NoName, 10. oktobar 2017 15:02)

    # Link komentara

  4. "jeste čuli za voice command opcije :)"

    Jesi li ih ti probao? Da jesi, znao bi da je interfejs prilicno spor, da komande moras da izgovoris na engleskom, i to ne bilo kakvom nego prilicno preciznom i sa preciznim izgovorom, da na nekim modelima moras da izdas TACNU KOMANDU (npr samo "Take me home" postavlja destinaciju na kucu) itd. Postavljanje adrese na srpskom glasovnom komandom je misaona imenica. Pogledaj za pocetak koliko ugradjenih navigacija ima glasovno navodjenje na srpskom, iznenadices se.
    (P, 10. oktobar 2017 10:23)

    # Link komentara

  5. jeste čuli za voice command opcije :)
     (Miki, 9. oktobar 2017 21:29)

    # Link komentara

  6. @Bojan
    Upravo tako!

    Opel je pretrpeo užasne kritike tzv. "autonovinara" zbog "prenatrpane konzole", a zapravo je daleko bezbedniji i lepši ugođaj kada tastera ima za svaku funkciju. Kome smeta, ne mora da koristi/kupuje toliko opreme, a za sve ostale je to mnogo bolje rešenje.

    Moj sadašnji auto ima "multimedijalni" sistem koji integriše sve funkcije i malo je reći da je to jedini deo ovog auta koji istinski mrzim. Ne postoji apsolutno nijedna stvar koja se prosto radi, osim paljenja i gašenja auta. Užas živi!
    (hoheluftbrucke, 9. oktobar 2017 20:20)

    # Link komentara

  7. Kada sam kupio nov auto pita me moj Uzicanin (kum) kako vozim i gledam film jer njemu to tesko ide ??????
    (Valjevac, 9. oktobar 2017 14:28)

    # Link komentara

  8. Klik

    [link]
    (BMW, 9. oktobar 2017 13:38)

    # Link komentara

  9. Osim za ekrane, jer oni uvek mogu da prikazuju neku drugu komandu/informaciju,
    pa ako uradis zapamceni pokret, on moze da proizvede potpuno drugi rezultat od ocekivanog.
    (@NoName, 9. oktobar 2017 11:19)

    # Link komentara

  10. @Mozda sam old school,ali bih izbacio i abs i vdc iz moje Alfe.
    (alfista, 08. oktobar 2017 20:03)

    Neke stvari su tu s razlogom. Više puta me u vožnji spasio i ABS, a i VDC, baš na Alfi. To su tehnička rješenja koja vozač ne može oponašati niti nadomjestiti svojim vozačkim kvalitetima. Ako ti baš smeta, imaju osigurači koje možeš pretvoriti u prekidače. VDC ni ne radi ako optika trapa nije dobra ili kada trap nije sinhronizovan sa uglom volana. Ipak, za bezbrižnu vožnju, ja bih sisteme sigurnosti držao ispravne. Još nešto, VDC na Alfama je podešen tako da ima baš veliku toleranciju pa, ako nekome smeta, putničko vozilo nije za njega. Ali nije ni javni put, već isključivo staza za trkanje.
     (Banjalučanin, 9. oktobar 2017 10:03)

    # Link komentara

  11. @D

    Za sve postoji misicna memorija. Inace ne bi mogao da funkcionises.
     (NoName, 9. oktobar 2017 09:40)

    # Link komentara

  12. najbolji su oldtajmeri imaju taman dugmića da ti vožnja zaista prija.
    Danas kada bih i seo u neki auto zadnje generacije treba da razmislim sta da preduzmem pre nego što pritisnem dugme start/stop. A knjigetina upustvo za rukovanje deblja nego lektira u školama.
    I nije mi jasno kako ovi nepismeni voze ove automobile.
    (pop, 9. oktobar 2017 09:34)

    # Link komentara

  13. Svi automobili koji imaju ekrane multimedije osetljive na dodir imaju mogucnost upravljanja osnovnim i najcesce koriscenim komandama preko tastera na volanu. Zato nemojte kukati kako nije bezbedno nego koristite audio komande na volanu i uzivajte. Komande Volume, Mode, Seek, Play/Pause su doatupne na volanu pa pokusajte bez spustanja pogleda da promenite stanicu pesmu pa cak i izvor sa kog slusate muziku i videcete da nema potrebe u voznji pipati ekran. Za neka druga slozenija podesavanja ste morali gledati u uredjaj i na starim sistemima.
    (auris ts hybrid, 9. oktobar 2017 08:25)

    # Link komentara

  14. Misicna memorija ne postoji kod touchscreenova,
    to je problem.

    Jesu lepsi nego gomila dugmadi,
    ali su dugmad mnogo funkcionalniji metod kontrole u automobilu.
    (D, 9. oktobar 2017 07:35)

    # Link komentara

  15. Како не,све се прави да ти одвлачи пажњу,стисни овде,стисни онде,поглед свуда...а да не спомињем ауто возача,седи опустисе или дремни, ја те возим,нека хвала.
     (..., 9. oktobar 2017 03:15)

    # Link komentara

  16. I da samo dodam da su sve funkcije nalaze i na volanu,te nema potrebe da se ruke pomeraju sa volana,samo se pipaju sa palcem leve ili desne ruke.
     (alienware, 9. oktobar 2017 01:53)

    # Link komentara

  17. Koji retard trebas da budes da umesto ispred sebe,gledas u ekran,bitnija vam je muzika nego svoj i tudj zivot !
     (ćutim a govorim, 9. oktobar 2017 00:59)

    # Link komentara

  18. imao sam tu srecu da sam bio u Ferarijevoj fabrici i muzeju. pogledajte sta ti automobili imaju u sebi i koliko dugmica. . F40 ima sa klimom 4 dugmeta vise od zastave. . radio je obican seriski nista ekran veliki sa tacskrinom.0. govorim o autu od milion ipo evra. .
    (MALI PERICA, 8. oktobar 2017 23:50)

    # Link komentara

  19. Prosle godine kupim auto sa raznim dzidza bidzama izmedju ostalog touch screen. E pa namestao sam sediste i ventilaciju dobrih pola sata na parkingu auto kuce. I onda kad sam konacno krenuo ajd da pustim radio.....i uletim u radar. I dobro da sam uleteo. Kad sam castio organe reda za nov auto onda sam ostao tamo jos 10 tak minuta i sve namestio pa cak i radio i nekako stigao kuci. Trebalo mi je mesec dana da prestanem da gledam u sve te ekrane dok vozim. Stvarno lobotomija ko je sve to smislio i prodao pricu kako nam treba.
    (Su, 8. oktobar 2017 22:20)

    # Link komentara

  20. Kada se samo setim koliko je kritika popio Opel zbog gomile tastera na konzoli (a pola od njih su bile komande za radio i memorija za stanice), a ljudi u stvari napravili sasvim funkcionalan kokpit koji možeš da koristiš bez gledanja.
     (Bojan, 8. oktobar 2017 22:15)

    # Link komentara

  21. Masa vozača na tim svojim medija centrima pušta muzičke spotove umesto prostog MP3 koji su do sada slušali. Sad, suvozačima to zaista zanimljivo deluje.
     (Pera, 8. oktobar 2017 21:55)

    # Link komentara

  22. (Zlatko, 08. oktobar 2017 11:55)

    Keramicki diskovi ne rade najbolje dok se ne zagreju te nisu bas primenjivi u normalnim automobilima.
     (rog, 8. oktobar 2017 21:04)

    # Link komentara

  23. Za popularizaciju ovih gluposti u automobilima u velikoj meri su krivi auto novinari.Gledam i citam testove automobila,i kao zamerku navode los(ili losiji u odnosu na konkurenciju),multimedijalni sistem.Nije bitan inzenjering,resenja,ponasanje i stabilnost u voznji ako ne radi touch dovoljno brzo,ili ne mozes da pojacas radio mahanjem ruke ispred konzole.Mozda sam old school,ali bih izbacio i abs i vdc iz moje Alfe.
    (alfista, 8. oktobar 2017 20:03)

    # Link komentara

  24. Proizvođači su primetili da mladi sve manje vole automobile, pa ih privlače ovakvim glupostima, jer ove debilizovane generacije sve posmatraju kroz ekran multimedijalnih uređaja. Za njih je ovo luk i voda i oni će lako da se prilagode, a stariji će da izginu i biće manja gužva.
    (mup, 8. oktobar 2017 18:38)

    # Link komentara

  25. ukinuti touchscreen ekrane! užas od novotarije!
     (deki, 8. oktobar 2017 18:18)

    # Link komentara

  26. Ja bih to poredio sa mobilnim telefonom, verujte da u gradu i te kako moze da vam napravi problem. Seticere me se kada udarite pesaka i biciklistu. Na zalost nije najbolje resenje.
     (voša, 8. oktobar 2017 18:08)

    # Link komentara

  27. Za gospodu strucnajke jedan veoma konstruktivni savet: Kada budete konfigurisali auto lepo izbacite ifotainment i to je to svaki proizvodjac nudi ili monohromski kako ga nazvaste mini displaj ili 2-din poklopac+policu.

    Da imam novaca kao sto nemam za benza narucio bih ne dva 12 incna nego tri komada 12 incna displaja.
     (Ma Sta Ja Znam, 8. oktobar 2017 17:34)

    # Link komentara

  28. Po meni je suvisno...Odvlaci se paznja vozacima sa najbitnije stvari a to je voznja,simbioza masine i coveka...Putnici pored tolike multimedije nece gledati kroz prozor i uzivati u razgovoru vec ce blenuti u te druge sadrzaje i onda to nije to,svi gube...
     (petrolhead, 8. oktobar 2017 17:05)

    # Link komentara

  29. Posle ovoga nasa Agencija za bezbednost saobracaja ce predloziti policiji da izmeni Zakon o bezbednosti saobracaja da se naplacuju kazne svima koji imaju ovakve uredjaje u kolima, a ministarstvo finansija obavezno da poveca poreze i carine za takva vozila. Registracija bar duplo. Pa nije bezbednost valjda presudna, moraju i kazne da se placaju. Da zaradjuje policija i puni budzet iz dzepova gradjana, kad drugacije drzava i sranacki tajkuni i funkcioneri ne mogu da se bogate!
    (Milance, 8. oktobar 2017 16:55)

    # Link komentara

  30. zato mi eventualno ugradimo upaljac i prekidac za zadnji brisac.zavisi od doplate.i svi srecni.
     (stanko, 8. oktobar 2017 16:52)

    # Link komentara

  31. novije nije uvek bolje..npr nije mi jasno to sto za klimu stavljaju na touch screen ..dok kod mene samo okrenem potenciometar da podesim temperaturu tj bez gledanja sa tren oka kod druga on da bi promenio temparaturu mora da udje u meni pa onda pritiska plus minus na ekranu ..znaci bar 3-4 sekundi gledanja van puta ..dok ja da promenim stanicu na radiju samo okrecem potenciometar na volanu tj nikad nisam ni pogledao radio dok vozim kod njega to citava procedura samo stanicu da promenis
    (dzoni, 8. oktobar 2017 16:33)

    # Link komentara

  32. Vozio sam auto sa ovakvim sistemom upravljanja funkcijama i nije mi se dopalo nimalo. Vise volim klasicne prekidace koje je lakse, brze i bezbednije koristiti.
     (Miki, 8. oktobar 2017 16:16)

    # Link komentara

  33. Sve ove novotarije vode do toga da ti je potreban obuceni suvozac koji ce koristiti ove uredjaje umesto vozaca ...
     (mika, 8. oktobar 2017 16:12)

    # Link komentara

  34. Ja stvarno ne kapiram čemu tač skrin radio. Jesmo postali toliko glupi da ne možemo da pritisnemo dugme? U svakom slučaju, jednako su krivi i potrošači koji dozvoljavaju sve ove gluposti.
     (Car, 8. oktobar 2017 16:09)

    # Link komentara

  35. Neko polu resenje je najbolja opcija, da ima ekran navigaciju i sve sto ide uz to ali da ostanu i tasteri ipak i to treba jer preglednije je ponekad raditi sa tasterima nego touch screen-om!
     (Kol, 8. oktobar 2017 15:30)

    # Link komentara

  36. Nista nije opasno, ako ljudi sami shvate gde je opasnost. Ako ne shvate i radio kasetas moze biti opasan. Cigara mog druga zamalo nas nije kostala glave. Sagao se da otrese cigaru u pepeljaru, a lik ispred je zakocio. Usli smo mu u gepek do zadnjeg sedista, srecom svi nepovredjeni.
    Gledamo pre neki dan, Golf 2 ide preko Gazele, vozac levom rukom drzi telefon, a desnom cigaru i njom je zagrlio suvozacevo sediste. Pretpostavljamo da je kolenima drzao volan. Jeste pravo, ali sta god da se dogodi, njemu treba bar pola sekunde da uhvati volan, a to je nekad razlika izmedju zivota i smrti. To je problem u razmisljanju, ne u tehnologiji. Odgovoran vozac ne dozvoljava da mu tehnologija odvuce paznju, a neodgovoran ce da gleda u zensku pored puta i da se zabije u nekoga.
    (Nikola, 8. oktobar 2017 15:19)

    # Link komentara

  37. Imam ovakvo nekakvo s..nje u kolima, i jednostavno ga je nemoguce koristiti tokom voznje, sto je ok. Medjutim, navigaciju na stranu, ono sto zaista (bar mene) enormno zabrinjava je jedan potpuno nerazumljiv (ne)kulturoloski fenomen komparacije opasnosti telefoniranja u vozilu sa trkeljisanjem navigacije, u smislu opravdavanja telefoniranja, jer je ono "mnogo bezbednije" od navigacije.. Ljudi.. nije vise stvar u tome sto je telefoniranje zakonom zabranjeno, vec je ovo od samog starta primarno stvar kulture. Pored toga sto je ekstremno nebezbedno, telefoniranje u toku voznje je vrlo, vrlo nekulturno, i verujte, niti ste smekeri, niti je uopste neophodno da bas morate telefonirate dok vozite (bez handsfree), a svakako vas uopste nije lepo gledati dok to radite u voznji. Znam ja da ste svi vi teski mangupi, i da nijedan komentar nece promeniti vasu "cool" naviku, al ako samo imate u vidu da izazivate nepodeljeni prezir i zgrazavanje kod nekih od vozaca, ovaj komentar je postigao svoju svrhu. U zdravlje, i zelim svima koji se prepoznaju sto skoriju autonomnu voznju..
    (Dikh tu kava, 8. oktobar 2017 15:15)

    # Link komentara

  38. Prvo i pre svega jasno je cemu automobil sluzi i tehnicka pomagala imaju smisla do neke mere, međutim u poslednje vreme je ta mera uveliko prevaziđena...Gomila funkcija od kojih se koristi 30%, ako i toliko...
     (Neko iz mase, 8. oktobar 2017 15:05)

    # Link komentara

  39. Zato vozim Daciu,i ne treba mi bolje.
     (tačno, 8. oktobar 2017 14:57)

    # Link komentara

  40. Ford confusion.
    (KKn, 8. oktobar 2017 14:53)

    # Link komentara

  41. Једино ми смета контрола климе на екрану. Боље је кад осетиш дугмиће на које навикнеш па можеш без гледања да контролишеш климу. Све ово остало може да се контролише преко мултифункционих волана. Навигацију подешавајте пре поласка или станите негде на минут, два.
     (мики, 8. oktobar 2017 14:23)

    # Link komentara

  42. Niste čuli za glasovno komandovanje?
    (Euler, 8. oktobar 2017 14:19)

    # Link komentara

  43. @(Aleksandar, 8. oktobar 2017 11:49) # Link komentara

    Godinama se usavrsavaju sateliti, gps, softver, multimedijalne tehnologije i sve to da bi nam prodali senzore za automobile, ma bravo, sve si ukapirao!!!
    (loko, 8. oktobar 2017 13:46)

    # Link komentara

  44. Sve je stvar navike. Uvek sporije vozis, kada koristis novo-rasporedjene stvari, a kada postane misicna memorija, onda uopste ti ne treba da "bacis pogled".
     (NoName, 8. oktobar 2017 13:31)

    # Link komentara

  45. (@ A svim komplikovanijim dopustiti rukovanje, samo dok auto nije u pokretu.) Nije baš tako jednostavno. Npr. Na autoputu treba podesiti kllimu, pronaći novu deonicu... Gde stati??
    (samo da kazem..., 8. oktobar 2017 13:25)

    # Link komentara

  46. mnogo je bolja varijanta fabricka navigacija nego ona koja se zakaci za sofersajbnu pa otpadne, ili joj nestane struje u toku puta, isto je i sa mobilnim i stalnim skretanjem pogleda.
    Preporucujem svima ako su u mogucnosti da kupe automobil sa sat-nav.
    (seljadin, 8. oktobar 2017 13:05)

    # Link komentara

  47. Sto se mene tice ova sema je totalna glupost. Navigacija meni manje smeta nego muzika, tako da bi navigaciju trebalo staviti skroz levo na skali. Naravno ne treba je koristiti ukoliko grad poznajete odlicno, ali u drugim slucajevima navigacija je korisna. Ostalo je u redu, kucanje poruka na smart uredjajima je apsolutno najopasnije. Zato ja i dalje koristim Nokiu 6131 sa ogromnim tipkama i poruku mogu da posaljem bej ijednog gledanja na ekran. Naravno, i to radim veoma retko.
    (Slavisa V., 8. oktobar 2017 13:00)

    # Link komentara

  48. multimedija...cigareta...sminkanje..mobilni..sve je ovo katastrofa sa tacke bezbednosti
     (miroslav, 8. oktobar 2017 12:51)

    # Link komentara

  49. ovo nema nikakvog smisla. Navigacija u velikim gradovima sasvim sigurno poboljšava bezbednost, pošto mi omogućava da se na vreme prestrojim i da samo pratim glasovno navođenje umesto da zveram unaokolo tražeši putokaze.
    Ono što je problem je neodgovorno korišćenje novih tehnologija, pošto stvarno treba biti majmun pa ukucavati odredište u navigaciju dok voziš ili dozvoliti sebi da ti u gužvi pažnju odvlači podešavanje klime ili radio stanice. Što se tiče takvih, njima ne trebaju moderne tehnologije da bi bili opasnost na putu - to su oni koji su, i kada su kola imala samo brzinomer, pokazivač broja obrtaja, pokazivač nivoa goriva i pokazivač temperature, svejedno nalazili načina da se "zabave" baveći se razgledanjem okoline dok voze.
    (nevrmajnd, 8. oktobar 2017 12:48)

    # Link komentara

  50. Realno, vise paznje uzima navigacija, cak i listanje radio stranica nego pricanje telefonom
    (lol, 8. oktobar 2017 10:55)
    Stanice se "listaju" preko volana, navigacija se slusa (gleda samo pri davanju adrese/odabira puta), ventilacija/klima se valjda podesava par puta dnevno a ne non-stop, displej se iskljuci da ne sljasti, itd.
    Za opsesivno-kompulsivne koji cim imaju sta, moraju to i da cackaju, jeste, odvlace im "paznju" (ako uopste imaju istu), ostalim jok.
    (OCD, 8. oktobar 2017 12:41)

    # Link komentara

  51. "Navigare necesse est, vivere non est necesse."

    Međutim, izgleda da je prosešan čovek za "kormilom" savremenog automobila prilično ispod obrazovnog minimuma iole kvalitene gimnazije bilo gde u svetu, u vreme kada u automobilima nije uopšte bilo elektronike, osim npr. zamene za platinsku dugmad.

    Plovidba, odnosno navigacija nema intrinzičku draž ukoliko je servirana "na tacni", ukoliko se lično makar malo ne pomučiš i "promućkaš glavom" da bi saznao kuda se krećeš. Savremeni gadžeti kao da su smišljeni da zaglupe čoveka! Umesto toga, lepo uzmeš kartu, pogledaš gde se nalaziš, odrediš putanju, i zapamtiš kuda treba da se krećeš. Ali, izgleda da je to većini danas mnogo teško, naporno i da oduzima previše dragocenog vremena neophodnog za "zarađivanje" novca, kao i za trošenje.
    (A kad se pokvari, ti sedi pa plači!, 8. oktobar 2017 12:40)

    # Link komentara

  52. To sam isto ja rekao policajcu koji mi je pisao kaznu sto pricam na mobilni koji mi je stajao u krilu i bio je ukljucen spikerfon.Rekao sam mu da sam sad gledao u tablu auta i podesavao kojekakve gluposti nebi uopste gledao na put i to nije kaznjivo.Ovako obe ruke na volanu i pogled usmeren na put i popi kaznu.E nasi zakoni kvalitetni.
     (Strokavi mozak, 8. oktobar 2017 12:39)

    # Link komentara

  53. Potpuno se slazem. Posebno su opasni jeftiniji uredjaji koji imaju nizak stepen osjetljivocti, kao npr u Cliu. Vidim da u poslednje vrijeme i Audi pocinje da forsira ovaj vid tehnologije, iako je imao savrsen sistem sa rotirajucim upravljace
    (Transformer, 8. oktobar 2017 12:26)

    # Link komentara

  54. Suština navigacije u autu jest da se SLUŠA, a ne da se GLEDA, ali ljudi iz nekog razloga uvijek gledaju u ekran i pokušavaju uskladiti prikazano sa cestom.
     (zg, 8. oktobar 2017 12:15)

    # Link komentara

  55. "Touch screen" je tipičan produkt, "trke za tehnologijom" u auto industriji, a ne suštinsko unapređenje u kvalitativnom smislu. Razumem potrebu, da se neke funkcije tipa multimedijalnog muzičkog sistema, ili "hands free" opcije centralizuju na TS displeju, ali, za ostalo bi najbolje bilo, da opciono postoje i dalje i klasični tasteri/ručice, grupisani na volanu, ili oko njega, kako upotreba pri vožnji ne bi uticala na bezbednost, a da se izabrana opcija, ispisuje na displeju. TS bi trebalo, da se u ovom kontekstu koristi, samo za predhodno podešavanje određenih parametara, kada auto nije u pokretu.
     (Smuleco, 8. oktobar 2017 12:08)

    # Link komentara

  56. Proizvođači sve više ubrzavaju automobile, čineći ih sve lakšim i samim tim sa većim ubrzanjem. Dodaju tehnničke novotarije koje, umesto da povećaju bezbednost u vožnji, utiču na njeno smanjenje. Zašto se ne ugrađuju standardno keramički diskovi u automobile, umesto ovih gluposti? Znam, reći ćete "skupo", jeste, ali kada bi to bio standarni paket opreme, to bi sigurno spustilo cenu za 50%. Autopilot? Hm, ne znam, ali, ajde, to je napredniji korak tempomata, možda se pokaže korisnim. Tuch ekrani, sa gomilom podešavanja, opcija-to sigurno ne utiče pozitivno na bezbednost saobraćaja. Ustalom. Zašto, kada je već to tendencija, ne ugrade u kompjutere elektronske limitatore brzine, za svaki put pojedinačno i gomila saobraćajnih prekršaja bi bila rešena. Saobraćajna policija više ne bi morala da postoji. Bar ne zbog novih vozila. Ali ne, to nije u popisu novotarija. Ne bi to bio porblem, svaka putarska firma bi bila u obavezi da ostalja ograničenja na određenim deonicama, tako da bi se to ubacivalo u već postojeće sisteme. Slično navigaciji.
    (Zlatko, 8. oktobar 2017 11:55)

    # Link komentara

  57. Prvo ti daju multimediju da ti odvuce paznju, pa onda doplate za Lane Assist i Blind Spot Monitoring da se ne slupas. Nije to bezveze tako napravljeno vec zbog prodaje dodatne opreme. A za sat nav, ukljucis glasovnu navigaciju i podesis destinaciju pre nego sto krenes.
     (Aleksandar, 8. oktobar 2017 11:49)

    # Link komentara

  58. Najvaznije je da je vozac vezan i da ima sve od opreme to je to
     (Sasa, 8. oktobar 2017 11:47)

    # Link komentara

  59. Razlog za koriscenje ove "novotarije" je veoma jasan: za proizvodjaca je mnogo jeftiniji ekran u koji moze da ubaci bilo koji program, od inzinjeringa i proizvodnje kvalitetnih prekidaca. To sto ekrani odvlace paznju vozacu te samim tim nisu bezbedni, za proizvodjaca je daleko manje znacajno od profita koji time ostvaruje.
    (Beba, 8. oktobar 2017 11:44)

    # Link komentara

  60. Ovo je sve apsolutno tačno! Imam u svom vozilu ovakav ekran i umalo nisam razbio auto prvi dan! Džaba svi bezbednosni sistemi na vozilu, kad su postavili uredjaj koji nevidjeno odvraća pažnju! Da se razumemo, nisam amater, vozim profesionalno već 27 godina i mogu da kažem da mi nista nisu smetali obični prekidači, koje sam bez gledanja koristio! Ovde moram da bacim pogled, jer nema šanse da pronadjem odredjenu komandu, a za to je potrebno i po par sekundi, a samo deo sekunde je dovoljno da zviznem onog ispred, koji zakoči naglo! A o tome da ti se pokvari uredjaj, pa ne možeš ni ventilaciju da pustiš, da i ne govorim, glupost nevidjenih razmera!
     (rani, 8. oktobar 2017 11:41)

    # Link komentara

  61. Nije problem u multimedijalnim uredjajima, zna se sta je medija....i nekada si imao radio a ako doplatis za multimediju onda umesto monohromatskog displeja na kome su ispisane stanice dobijes malo veci kolor displej gde je sve to lepse prikazano i gde imas jos navigaciju.
    Problem je sto su te multimedije evoluirale u multifunkcionalne tablete, gde se neko dosetio da je verovatno jeftinije da fizicke komande i pripadajuce upravljacke jedinice zameni jeftinim touch screen tabletima gde ce pored multimedije preseliti i kompletan menadzment i upravljanje funkcijama automobilom, kako bi sa jedne strane napravili ustedu u proizvodnji a sa druge strane ispali moderni. Pa danas i kada hoces da promenis temperaturu u kolima za jedan stepen ili da preusmeris smer duvanja moras da setas kroz menije i podmenije dok ne udjes u funkcije klime da ti se na ekranu pojavi korisnicki interfejs za upravljanje klimom i tako za sve ostalo.
     (Bane, 8. oktobar 2017 11:29)

    # Link komentara

  62. Jos jedno kobajagi istrazivanje. Adresu destinacije u navigaciji valjda podesis pre nego sto krenes na put, a za adrese koje redovno posecujes imas precice. Bez obira na to, jel sad znaci da bismo navigaciju brze i sigurnije podesili na nije preko touchscreena nego preko dugmica? Glupost... Pored touchscreena, vecina ovih skupljih automobila ima i glasovne komande i tastere na volanu i povezivanje preko telefona i raznih aplikacija. Ako se ogranicis samo na touchscreen, naravno da je opasno...
    (prpko, 8. oktobar 2017 11:16)

    # Link komentara

  63. Ovo je mnigo opasnije od koriscenja mobilnog telefona tokom voznje. Dok telefonirate pogled je u smeru kretanja vozila, dok kod displeja u vozilu sve vreme nemate kontrolu u saobracaju. Kada bi striktno primenjivali saobracajne propise za ovaj postupak bi trebalo oduzimati vozacku dozvolu jer vozilo u tom vremenu nekontrolisano ucestvuje u saobracaju i moze izazvati fatalne posledice. Ovo je samo jedan od niza dvostrukih arsina u nazovi brigom za bezbednost u saobracaju posto vecina kazni ima iskljucivu svrhu punjenja budzeta i nista vise.
     (Jovan, 8. oktobar 2017 11:09)

    # Link komentara

  64. Imam multimediju u autu i zna da odvuce paznju. Sto je najgore podesavanje ventilacije ide preko touch screen-a.
    Ali po meni najopasnije je pusenje vozaca u autu. Pusac sam, i par puta sam zapalio u autu i to apsolutno treba zabraniti. Pusenje u autu je deset puta opasnije od razgovora mobilnim telefonom.
     (no smoking, 8. oktobar 2017 10:58)

    # Link komentara

  65. Realno, vise paznje uzima navigacija, cak i listanje radio stranica nego pricanje telefonom
    (lol, 8. oktobar 2017 10:55)

    # Link komentara

  66. Velika vecina mrzi klasicne tastere, ali u ovom slucaju su mnogo bolja opcija. Kao sto smo na starijim telefonima mogli bez gledanja da kucamo poruku, tako je i automobilima lakse napipati pravi taster bez gledanja, nego ga naci na touchscreen-u. Nije uvek sve novije (modernije) bolja opcija.
     (Selfi Romeo, 8. oktobar 2017 10:52)

    # Link komentara

  67. To kod nas nije problem i tako retko ko obraca paznju na put kada vozi.
    (Stojko, 8. oktobar 2017 10:50)

    # Link komentara

  68. Proste brze komande u toku vožnje, dopustiti samo na volanu(tempomat sledeća i predhodna muzička numera, i jačina zvuka, javljanje na poziv handsfree... A svim komplikovanijim dopustiti rukovanje, samo dok auto nije u pokretu.
    Ta na na naaaaa!
     (Potencijalac, 8. oktobar 2017 10:39)

    # Link komentara