1. Imali su srece vise nego pameti jer putnici u tesli sede na baterijama koje su ugradjene u podu vozila. Te baterije su potencijalne napalm bombe jer u slucaju njihovog probijanja, dolazi do kratkog spoja sto za posledicu ima izbijanje burnog plamena koji za tili cas zahvati celo vozilo.

    To je samo jedna od brojnih mana koje imaju elektroautomobili koje se svesno precutkuju od strane globalista i naivnih ekoloskih zaludjenika, ali to je vec neka druga tema.
    (Teslolog amater, 19. avgust 2017 12:05)

    Vazi, ti sedis u vozilu sa minimum kapaciteta 50 litara visoko zapaljive tecnosti sa motorom koji ima temperaturu od 350 stepeni i to nije opasno. Ili to ne znas za benzin a znas da su baterije zapaljive? Ma daaaj olabaaavi.
    (OX, 25. avgust 2017 16:56)

    # Link komentara

  2. Ovo bre gengbeng onog "amatera"!
    (Džole, 21. avgust 2017 18:59)

    # Link komentara

  3. Teslolog lažov.
    U laptopovima idu samo Li-lon baterije. Imaš ih svije vrste, klasifikuju se kao li-lon A I li-lon B. Li-lon A se zove samo LI-lon dok Li-lon B ima jos i nadimak Lithium polymer. Razlika je u kućištu. "A" ima tvrdu okolicu i korišten je kod starijih modela laptopova i telefona do Samsunga 5-te generacije, dok "B" kao i da nema kućište. Tesla koristi "A" module dok BMW i3 i i8 koriste "B".
    Pogledaj na google bateriju za samsung S6 i recimo bateriju za nokiu.
    (Pimbe, 21. avgust 2017 16:00)

    # Link komentara

  4. Teslolože amateru, slab si ti sa znanjem oko tih baterija. Igrom slučaja mi je profesija razlaganje i uništavanje Li-lon baterija i moja firma (ne moja lično nego u kojoj radim) ima ugovore sa teslom, bmw-om i toyotom i opelom. Naši momci se o jadu zabaviše da rastave jednu jedinu bateriju, u prosjeku im treba oko 2 sata da je komplet rasformiraju.
    Da bi došlo do kurzschlussa potrebno je dosta toga jer su teslolozi profesionalci vodili računa i o najmanjoj mogućoj sitnici. Ćelije unutar aluminijumskog kućišta su sve odvojene jedna od druge i izmedju njih je topjena plastika debljine 1 cm.
    (Pimbe, 21. avgust 2017 15:46)

    # Link komentara

  5. (Teslolog amater, 20. avgust 2017 12:23)
    Jednu stvar zaboravljaš... A to je da je nafta ograničen resurs... I kako je sve manje sve skuplja postaje za vađenje... A na kraju će je nestati, tako da nije pitanje da li ćemo preći na nešto drugo, već je pitanje kada... Druga stvar je oko baterija... Postoji mnogo istraživanja da bi se unapredila tehnologija baterija, realno prvi motori nisu bili ni blizu današnjim... Ponavljam, samo je pitanje da li ćemo čekati da nestane nafte pa grebati da nađemo nešto drugo, ili ćemo to raditi pre nego što budemo morali... Mislio sam da ti i ne odgovaram ništa, jer si se odao sa ovim '' dok još nije sklonjen'' da si teoretičar zavere... Kucaj i za obična kola naći ćeš hiljadu slučajeva gde se zapale, baš kod sajma goreo jedan pre par meseci
     (mule, 20. avgust 2017 21:02)

    # Link komentara

  6. @Teslolog amater: argumentuješ kao oni koji su lobirali protiv "kočija bez konja", ne tako davno. Možda u Srbiji sva struja I dolazi od uglja, ali u toj istoj Holandiji svi električni vozovi koriste struju iz vetroturbina. Romčeviću svaka čast, ali on piše o tome zašto to u Srbiji neće zaživeti I navodi mane u tom kontekstu. Uzroci su, dobro je poznato, sklonost našeg čoveka da "sve zna I išta ne ume" (pa ni da izabere predstavnike vlasti) što dovodi do toga da u Srbiji štošta neće zaživeti, a ne samo električni automobili... Sad ako misliš da zbog toga ne valjaju električni automobili, tu nemam više argumenata.
     (Neprilagođen, 20. avgust 2017 19:38)

    # Link komentara

  7. @Teslolog amater - "...evo samo jednog koji *jos nije sklonjen*"

    Da li vi implicirate da na internetu/youtube-u postoji neka vrsta policije koja sklanja snimke zapaljenih baterija u el. vozilima kako se njihov ugled ne bi narusavao? Sve sto se vidi na ovom "snimku" su dve slike i jedna tuzna animacija. Ali se navodi i da su iz Tesle reagovali, i ugradili titanijumsku zastitu.

    I dalje nam niste odgovorili koliko je ljudi do sada povredjeno vatrom iz automobilskih baterija, i kako se to statisticki poredi sa vatrom iz naftnih rezervoara.

    Sva vozila postaju elektricna u narednih 30ak godina, a ne preko noci, pa je (opet) taj primer sa magijom popuno besmislen.

    "O skladistenju i reciklazi izraubovanih baterija niko ni ne sme da razmislja, kao ni o runicima kobalta i litijuma." Malo je cudno da tako samouvereno tvrdite da znate o cemu svako sme ili niko ne sme da razmislja. Rudnik litijuma je podzemna slana voda u pustinji, koja se pumpa na povrsinu, i nakon njenog isparenja ostaje litijum.

    [link]

    Takodje, nisam cuo nikoga da se do sada zalio oko baterija za laptopove i telefone, jer one cine mnogo veci procenat na trzistu. Svima su pocele nekako da smetaju tek sada.

    SUS motori idu na naftu ili gas. Ti izvori energije su zauvek veliki zagadjivaci, i ne mogu se reciklirati. El. automobili idu na ono sta se koristi za proizvodnju el. energije, a to je sve manje prljavo, i sve vise obnovljivo.
    (Iron Man, 20. avgust 2017 19:20)

    # Link komentara

  8. @Teslolog amater - Ne znam zbog cega pominjete tu magiju, kad vas to diskredituje u startu - bazirate ceo argument na besmislenoj pretpostavci. Evo jedne moje teorije zavere:

    El. automobili, igrom slucaja, sa sobom dovode i tehnologiju autonomne voznje. Baterije na Tesla vozilima (i el. vozilima uopste) iz godine u godinu postaju sve bolje, u smislu da im se radni vek produzava, a cena smanjuje. Izgledni su i novi hemijski sastavi ("solid state" baterije koje i Toyota najavljuje od 2022. u svojim vozilima).

    Zbog jednostavnosti konstrukcije i dugotrajnosti pogonskog sistema (elektromotora), uz pomenute napretke tehnologije baterija i autonomne voznje, moze doci do dve-tri stvari u buducnosti (u narednih 10+ godina):

    1) Duzi vek trajanja/koriscenja el. automobila sto se tice samih delova, ali i zbog toga sto za njih ne vaze Euro norme o izduvnim gasovima. To znaci da zapadnjaci nece morati toliko cesto kao danas da se resavaju koriscenih automobila.
    2) I ako ih budu prodavali, to moze biti po visim cenama, jer mogu da ih prodaju zemljacima, ne moraju da ih daju u bescenje u slabije razvijene zemlje.
    3) Mi ovde cemo morati da kupujemo ili polovne el. automobile (koji ce nam opet dugo trajati), ili da vozimo stare SUS koje vec imamo, jer se novi SUS vise nece proizvoditi.

    Ovakvi scenariji nikako ne odgovaraju biznisu poput prodaje polovnih automobila, pa je i razumljivo da oni koji se bave takvim biznisom pokusavaju na sve nacine da taj proces uspore.
    (Iron Man, 20. avgust 2017 18:54)

    # Link komentara

  9. @Teslolog Amater - postoje i drugi članci koji uspešno osporavaju sve navode autora kojeg ste naveli u linku.

    Samo što eto autor iskusno provlači negativnu priču jer se oslanja na Srbiju kako bi mogao da pokaže negativne stvari o električnim automobilima.

    Degradaciju Teslinih baterija možete potražiti na internetu gde postoji baza sa podacima vlasnika gde se vidi koliko dugo traju i koliko malo gube na degradaciji.

    Vaš autor je naveo Nissan, koji nema istu tehnologiju kao Tesla.

    O zapaljivosti baterija vam je Iron Man već postavio pitanje i odgovor.

    "da bi auti preko noći..." pa ne može magično, već postepeno što znači: prelazak na obnovljive izvore i improvizacija postojeće mreže.

    Ili je bolje da i dalje kopamo ugalj, crpimo naftu i zagađujemo okolinu i trujemo ljude?

    Da li ste razmislili koliko državu košta zdravstvo zbog emisija automobila? Koliko je košta da podrži naftnu industriju kako bi se držala na relativno istoj ceni?

    Zašto druge države ulažu u obnovljive izvore sve više i agresivnije?
    U Srbiji neće zaživeti obnovljivi izvori i el. auti? Pa neće ako budemo ovako razmišljali i glasali za one koji ne vode računa o svojim glasačima, budućnosti svoje države, čistoće i zdravlja.
     (Oskar, 20. avgust 2017 17:50)

    # Link komentara

  10. Te baterije su potencijalne napalm bombe jer u slucaju njihovog probijanja, dolazi do kratkog spoja sto za posledicu ima izbijanje burnog plamena koji za tili cas zahvati celo vozilo.
    (Teslolog amater, 19. avgust 2017 12:05)
    Laž: [link]
    Već odavno se ni u laptopovima ne koriste litijumjonske baterije prve generacije koje su burno gorele. To mogu da poveruju samo oni koji i ne prave razliku između litijumskih, niklmetalhidridnih ili olovnih akumulatora, pa se loše osobine jednih pripišu drugima i tako laicima daje privid istinitog.
    (Teslolog lažov, 20. avgust 2017 15:43)

    # Link komentara

  11. "@Teslolog amater - Da li su baterije opasnije od rezervoara napunjenog naftom ili tecnim vodonikom?"

    Cak i da nisu, to nije opravdanje za teslu.

    Pun je jutjub brojnih slucajeva havarisanih baterija koje gore, evo samo jednog koji jos nije sklonjen: [link]

    "Takodje, koje su to brojne mane?"

    Da ja ne bih vise pametovao, evo clanka Dragana Romcevica koji je skoro sve profesionalno izanalizirao: [link]

    Kada bi preko noci, nekom magijom sva vozila postala elektricna nijedan elektro sistem to ne bi mogao da podnese, pa bi svaka drzava morala da napravi stotine elektrana cije bi turbine pogretalo dizel gorivo ili ugalj ili uranijum. O skladistenju i reciklazi izraubovanih baterija niko ni ne sme da razmislja, kao ni o runicima kobalta i litijuma.

    Niko od mene ne bi vise voleo da nisam u pravu, al' kao sto neko vec rece-elektricni automobili idu u stvari na ugalj.
    (Teslolog amater, 20. avgust 2017 12:23)

    # Link komentara

  12. @Nadzirač - koliki ja vidim i umem da čitam, komentator Iron Man ne da je činjenicama demantovao Teslologa amatera, nego ga je resetovao na fabrička podešavanja.
    (prijatan dan, 20. avgust 2017 11:58)

    # Link komentara

  13. buduci da je ovo elektro automobil na autu je minimalna steta napred nema mnogo djelova
    sto se tice kuce samo probili zid nista strasno .
    novinari mnogo drame
     (s4, 20. avgust 2017 02:13)

    # Link komentara

  14. Sreća njihova da su bili u Tesli a ne u kecu ili golfu dvoci, vadili bi ih u delovima!
    (Pačić, 20. avgust 2017 01:41)

    # Link komentara

  15. Ovo me podseti na vic od pre nekoliko godina...
    Zakucao se na raskrsnici fića u novog BMW-a, nije stigao da zakoči na vreme. U BMW-u vozač na displeju dobija poruku "Found new hardware. Install?" :D
     (kele, 19. avgust 2017 21:52)

    # Link komentara

  16. Za rušenje je mislim bolji čekić od tesle... Znači može da služi kao BVP-e
     (s, 19. avgust 2017 21:34)

    # Link komentara

  17. A ko kaže da su samo Srbi ludi. Verovatno ovaj medij jer ste pali s Marsa.
    Po celom svetum deca imaju roditelje koji im nude sve što mogu, drugi je problem što sva deca nisu normalna.
     (mrki, 19. avgust 2017 20:11)

    # Link komentara

  18. otkucaš Bilthoven u guglu i druga slika je tesla unišla ukuću
    (bolan, 19. avgust 2017 19:43)

    # Link komentara

  19. @Teslolog amater

    E moj Tesloloze, "nalupase" ti silne minuse, a niko da te DEMANTUJE.

    Nikada mi nece biti jasni nasi ljudi koji kad' procitaju nesto, raspale + ili - ne ulazeci u to, da li je to sto su procitali istina ili ne.
    (Nadzirac, 19. avgust 2017 19:39)

    # Link komentara

  20. Tesla ovo tesla ono. Tesla ima ovu bateriju tesla ima onu bateriju. Slupao se sa teslom i tuzi teslu. Tesla odgovara auto pilot je bio iskljucen. Tesla se zapalio u voznji. Teslom presli xyz kilometara sa jednim punjenjem. Teslom srusio kucu. Do sada ste ispucali sve moguce kombinacije da ste presli u smaranje sa teslom. Ostala je jos jedna stvar koju niste napisali, Kardasianka kupila teslu.
     (Aca, 19. avgust 2017 17:40)

    # Link komentara

  21. @zvezdoje tesla ne moze da se registruje u srbiji? Sto? Nisam to znao...
     (srb, 19. avgust 2017 17:08)

    # Link komentara

  22. @Teslolog amater - Da li su baterije opasnije od rezervoara napunjenog naftom ili tecnim vodonikom?

    Kada je bio poslednji put da ste culi da su se baterije u Tesli zapalile, pa jos i da je neko tom prilikom povredjen? Takodje, koliko je to statisticki losije od automobila sa SUS motorom?

    Jos koliko ovakvih situacija treba da se desi, tj. da se baterije *ne* zapale, da biste vi prestali da ih tretirate kao napalm bombe, i da biste prestali to da tretirate kao srecu, a ne neki problem koji je resen?

    Da li cete i nakon jos deset ili sto hiljada ne-zapaljenih el. vozila i dalje to tretirati kao srecu i tvrditi da je nafta manje opasna, ili imate neke odredjene kriterijume i granice?

    Takodje, koje su to brojne mane? Cena je nesto visa od konkurencije, jer se EV i dalje proizvode u relativno malim serijama, sto je odlika svakog novog proizvoda. Pa i to se donekle prevazilazi Modelom 3, cija je cena jednaka prosecnoj ceni novog automobila prodatog u SAD.

    Ostaju samo baterije, tj. njihovo sporo punjenje. Ako se punjenje ubrza, kapacitet nece biti toliko bitan. Ili obrnuto. Po mom misljenju, postoji samo taj jedan problem (koji vecini ljudi i ne bi bio problem, jer vecina ne prelazi vise od 40-50km dnevno).

    Ili je problem to sto u sred noci, na -10C, po ledu, sa lancima, sa 5 putnika, punim prtljaznikom, i upaljenim brisacima - ne mozemo da vozimo 10 i vise sati bez prestanka, na redovnoj bazi?

    @Nebojša - pa zasto ih onda citate i komentarisete? :-)
    (Iron Man, 19. avgust 2017 16:58)

    # Link komentara

  23. @ Teslolog amater, ...z arazliku od benzinaca npr, koji kad se prolije iz probijenog rezervora se odmah zaledjuje i ostane večno tvrd ?
    (dare, 19. avgust 2017 16:31)

    # Link komentara

  24. Ubrzanja tih automobila su najvece iznenadjenje za danasnje vozace .To izgleda povoljno za preticanje, dok se ne pojavi slican iz suprotnog pravca! Za neiskusnu i neozbiljnu decu sklonu avanturama svaki auto je opasan!
     (Superhik, 19. avgust 2017 15:49)

    # Link komentara

  25. Jel sam ja jedini kome je malo muka od Tesle odnosno od ovakvih članaka pa i onog od neki dan kako su prešli zaboravio sam koliko km.
     (Nebojša, 19. avgust 2017 13:40)

    # Link komentara

  26. Ljudi, znate li kakav je Bilthoven gradic? Kompletan kao Dedinje, samo deset puta lepse i bogatije... Kada sam se vozao njegovim ulicama ostao sam bez teksta od kolicine uredjenosti, luksuza i bogatstva. Znaci jedan od vlasnika takve kuce je to uradio. Bas ce se iznervirati!!!
     (realista, 19. avgust 2017 13:39)

    # Link komentara

  27. Imali su srece vise nego pameti jer putnici u tesli sede na baterijama koje su ugradjene u podu vozila. Te baterije su potencijalne napalm bombe jer u slucaju njihovog probijanja, dolazi do kratkog spoja sto za posledicu ima izbijanje burnog plamena koji za tili cas zahvati celo vozilo.

    To je samo jedna od brojnih mana koje imaju elektroautomobili koje se svesno precutkuju od strane globalista i naivnih ekoloskih zaludjenika, ali to je vec neka druga tema.
    (Teslolog amater, 19. avgust 2017 12:05)

    # Link komentara

  28. Bahatili bi se i naši Teslom, ali ne mogu da ga registruju ovde.
     (Zvezdoje, 19. avgust 2017 11:56)

    # Link komentara

  29. Moja kamena, zid metar sirine... Nagrdili bi mi fasadu da je godinama ne mognem upristojit jer trosak od 300e je prevelik.
     (BG na pjenu od mora, 19. avgust 2017 11:43)

    # Link komentara

  30. Išao sam na link na originalni tekst. Ja ne znam ni jednu jedinu reč holandskog jezika, ali mi nije ni trebalo bih shvatio šta se tačno desilo. Postavili su dve ključne slike za razumevanje celog događaja: auto zakucan u kuću (koja se, uzgred, nije srušila) i mapu s putanjom auta.

    E, tako to rade pravi i profesionalni novinari!

    Zašto kod nas praktično nikad nema opisa šta se tačno dogodilo i nikad nema mapa gde se to dogodilo, nego se celo "izveštavanje" uglavnom svodi na "desila se nesreća tamo i tamo, povređeno/mrtvo toliko i toliko, povređeni su odvezeni u bolnicu" i to je otprilike to.

    Znam da kada ima povređenih i/ili mrtvih policija otvara istragu i da ne treba unapred donositi zaključke, ali zar ne mogao bi neki malo detaljniji, a ipak neutralan opis samog događaja, bez određivanja krivca?

    Ubeđen da bi objavljivanje tuđih grešaka u saobraćaju mnoge nateralo da ih sami manje prave.
    (Cabernet Sauvignon, 19. avgust 2017 11:42)

    # Link komentara