1. Edison je dotle vec investirao mnogo u jednosmerne tehnologiju i pokusao je na sve nacine da sabotira konkurenciju.
    (dipl. inz., 18. avgust 2017 12:26)
    Hvala. Potpuno isto se dešava i danas. Edisonov glavni "argument" je bio da je nepotrebno graditi mrežu dalekovoda kad već postoji saobraćajna infrastruktura za dopremanje goriva, ionako neophodna za sirovine i sve drugo. Pobogu, pa nije Edison bio budala kako se to popularno predstavlja, pa da nije uviđao prednosti Teslinog sistema i asinhronog motora, već je smatrao da je izgradnja ogromnog električnog sistema sa svim dalekovodima i transformatorima potpuno nepotrebna.
    O tome se radi i danas. Ni danas nema toliko velike budale da ne vidi da je električni motor kao pogonski agregat automobila daleko superiorniji od SUS motora. Zato se ni sabotaža tog projekta ne radi ubijanjem slona (kao Edison) nego insistiranjem da ne postoji infrastruktura punjača, te da elektro mreža ne može da izdrži narasle potrebe. Jasno, argumentacija je besmislena, baš kao i u vreme Tesle i Edisona.

    Usput jedan podatak, (ne)vezano za ovo: prosečan dizel motor za vreme svoje eksploatacije upotrebi (i baci) cca 500 litara ulja. Elektromotor nula litara.
    (CATAPA, 18. avgust 2017 17:06)

    # Link komentara

  2. Tesla vs. Edison: I Edison je znao da se struja efikasnije prenosi na visokom naponu. I vec je bilo svima poznato da se napon naizmenicne struje moze transformatorom lako promeniti, dok tada tehnologija za promenu napona jednosmerne struje nije postojala. Problem je bio sto je naizmenicna struja u tom trenutku bila neupotrebljiva za pokretanje motora. Tek kada je Tesla razvio asinhroni motor (koji radi na naizmenicnu struju), konacno je i naizmenicna struja postala korisna za industriju. Edison je dotle vec investirao mnogo u jednosmerne tehnologiju i pokusao je na sve nacine da sabotira konkurenciju. Ali to je bilo nemoguce, jer je naizmenicna struja imala znacajne prednosti - motori i generatori su mnogo prostiji pa time i jeftiniji, i vec spomenuta prednost transformatora tj. mogucnost prenosa na daljinu. Kada je u XX veku uz pomoc elektronskih komponenti omoguceno menjanje napona jednosmerne struje, to se koristi za prenos na velike udaljenosti, jer ima odredjenih prednosti. Posle se naravno konvertuje u naizmenicnu i povezuje na klasicnu mrezu.
    (dipl. inz., 18. avgust 2017 12:26)

    # Link komentara

  3. Takodje,procitaj malo o podvodnim kablovima [link] ces videti da je prilicno uobicajeno prenositi el.energiju kao visokonapronsku jednosmernu struju,
    (Mirko Pantic, 16. avgust 2017)
    Ti i dalje ne razumeš razliku dva koncepta koje su zastupali Edison, odnosno Tesla. Najmanje se tu radi o popularno predstavljenoj polarizaciji jednosmerne i naizmenične struje, već o efikasnosti sistema dopremanja energije u gradove (gde je velika koncentracija stanovništva i potreba).
    Efikasnost celog sistema dopremanja benzina do rezervoara automobila je na nivou efikasnosti transfera energije od rezervoara do točkova, što znači nikakva. Benzin ne izvire na pumpama raštrkanim po gradovima i uz puteve. Ukupna energetska efikasnost celog sistema je manja od efikasnosti jedne vetrenjače ili PV kolektora već sada. Cena sa tim uglavnom nema veze jer je cena energije ionako politička kategorija. I cena nafte osciluje u velikom rasponu što apsolutno nikakve veze nema sa količinom resursa ili bilo kojim tehnološkim faktorom. "Struja će poskupeti" je besmislen "argument". Već sada u cenu struje ne ulazi dovoljno ili uopšte cena sanacije vode, zemljišta i naročito atmosfere.
    Kod "alternativnih" izvora, cena energije je jasna i visoka. Samo što nije na "kredit" koji treba da plati neko drugi, svi ili niko.
    Ovaj članak govori o nečemu drugom: mreža punjača za elektromobile već postoji svuda, zvali se oni tako ili ne. Nije to Teslina dalekovidost, nego je on tako oblikovao svoj sistem i ovaj svet.
    (CATAPA, 17. avgust 2017 12:36)

    # Link komentara

  4. @Mirko Pantic - Procenjuje se da je na kraju 2016. godine oko 24.5% utrosene el. energije dobijeno iz obnovljivih izvora.

    [link]/

    Obnovljivi, cistiji, i sigurniji. Postaju i jeftiniji, i naravno da je to uz drzavne subvencije. Fosilnih goriva i automobila ne bi bilo nigde da je za njih postojalo vise regulativa, a manje drzavnih podsticaja.

    Koliki procenat el. energije treba da se dobija iz izvora cistijih od uglja i nafte, da bi el. prevoz imao smisla? Da li su programeri cekali da ceo svet dobije internet, pa da onda pocnu da prave web sajtove? Da li su kompanije cekale da ceo svet prvo dobije struju, pa onda da pocnu da proizvode elektricne uredjaje? Ne. I naravno da je sve to u pocetku bilo skupo, sto nije znacilo da je pogresno i besmisleno, kao sto vi u ovom slucaju tvrdite.

    Evo sad svi imamo veoma jeftine uredjaje i pristup internetu. Pogledate bilo koje statistike, videcete da cene znacajno padaju obnovljivoj energiji, baterijama, i el. vozilima iz godine u godinu.

    Zasto tako ne bi bilo i sa prevozom? Ovo sto se desava danas je samo pocetak resavanja problema. A odnekud se mora poceti. Vi slobodno cekajte jos 100 godina da se sve kockice savrseno sklope, pa onda zapocinjiite biznis.
    (Iron Man, 17. avgust 2017 09:29)

    # Link komentara

  5. (CATAPA, 16. avgust 2017 11:12)
    Ti izgleda ne umes da citas?
    Nigde nisam spomenuo sistem distribucije,niti rekao bilo sta protiv trofaznog prenosa energije,koji je veoma efikasan.
    Ono zbog cega smatram da su el.vozila jos uvek besmislena jeste to sto jos nismo ovladali u proizvodnji jeftine ,a obnovljive energije,a kako je krenulo necemo jos dugo.
    Takodje,procitaj malo o podvodnim kablovima [link] ces videti da je prilicno uobicajeno prenositi el.energiju kao visokonapronsku jednosmernu struju,sto se radi onda kada el sistemi nisu kompatibilni,bilo zbog napona ,bilo zbog frekvencije koju sistem koristi.

    Ja sam za el.vozila,ali i dalje tvrdim da je trenutno ta tehnologija preskupa,nedovoljno efikasna i bez obnovoljivih izvora energije ne resava nikakav problem,posto samo povecavaju potrosnju struje,cija ce cena u buducnosti samo rasti,jer nema sanse da se jeftino vozimo,posto to podriva ekonomiju.
    (Mirko Pantic, 16. avgust 2017 19:17)

    # Link komentara

  6. @Mirko - spominjete subvencije, ali kada spominjete subvencije i dotiranje država, zašto ne spomenemo koliko na godišnjem nivou dobija fosilna industrija? Dakle, saberimo sve i podvucimo crtu između fosilnih goriva i obnovljivih izvora, pa da vidimo šta je na kraju bolje.

    Ljudi često zapostavljaju i posledice koje korišćenje fosilnkih goriva donosi, od globalnog zagrevanja i posledica na ekonomiju koju će doneti, do zagađivanja vazduha, trovanja građana koji posle oboljevaju i time koštaju zdravstvo...

    Ako ćemo da pričamo o subvencijama i da se bunimo što ih obnovljivi izvori i električni automobili dobijaju, zamolio bih onda da prekinemo i subvencije na fosilna goriva i uvedemo takse na CO2 kako bi pokrili buduće troškove u zdravstvu.

    Dakle, kopanje, bušenje, prevoz, prerađivanje sve što zahteva enegriju da bi posle proizveo energiju i na kraju je jednom iskoristio i pri tome ispuštao CO2 i zagađivao ulice + sve to subvenisao da bi imalo smisla u ceni je bolje nego ulagati u obnovljive izvore koji se posle recikliraju na kraju radnog veka i koji nakon proizvodnje ne proizvode CO2 i pružaju obnovljiv izvor energije? To je bolje?

    Meni nema smisla.
     (Oskar, 16. avgust 2017 19:15)

    # Link komentara

  7. Pogledajte na YouTube: Najveca Solarna Elektrana na svetu, 648MW Adani Solarna elektrana. Izgradjena za 12 meseci.
    U Holandiji celokupni zeleznicki saobraca je naravno elektricni I to na Obnovljive izvore sto znaci Solarni I vetrenjace. Evropa je dalkeo odmakla, Sledi Kina I Indija. Po meni Kina je vodeca sila u proizvodnji solarnih panela. Amerikanci-citaj Tesla su u vrhu sa baterijskim skladistima struje. Eto kako ce da se pune elktro automobili...a mi?
    Negde sam procitao da sunce emituje 1,500X vise energije koja moze da se pokupi na povrsini planete ili 821X vise nego sto bi trosili da nas je 9 Milijardi na planeti. I to je samo jedan izvor. Naravno drugi su vetrenjace...
    (zeljko, 15. avgust 2017 19:14)
    Procitaj malo koliko Holandija dotira sve te obnovljive izvore.Bez tih dotacija ,bilo bi kao u Srbiji,ako ne i gore. Holandija je drzava koja nema naftu ,gas,ugalj,pa cak ni ogravno drvo,posto imaju veoma malo suma.Zato imaju odlicnu ekonomiju i mogu da priuste da koriste struju za najveci deo potreba.

    Trenutna tehnologija je neefikasna i veoma skupa,a svaki proizvedeni kilovat 5 do 6 puta skuplji,nego proizveden tradicionalno.Bez drzavnih dotacija,uopste se ne isplati koristiti obnovljive izvore.

    Oprema za jednu kucu kosta 20 do 30 000 evra. Za taj novac mozes koristiti struju iz mreze godinama....
    (Mirko Pantic, 16. avgust 2017 18:55)

    # Link komentara

  8. jeftinije je ulagati u vodonično gorivo. on koristi isti motor, dakle ista kola, nego ovo elektično.
    (daj bre, 15. avgust 2017 13:48)
    Daj bre, ne lupaj. Vodonični motor ne postoji, to još niko nije napravio jer nema materijala od kog bi se napravio da radi trajno.
    Takozvani "vodonični" automobili danas imaju takođe elektromotorni pogon, samo što baterije (koje takođe imaju) dopunjavaju gorivnim elementima na vodonik. Moguće da će biti rešeni i problemi gorivnih ćelija i smeštanja vodonika, ali dok to bude, i baterije ili ultrakondenzatori će toliko napredovati u svim osobinama, da unapređenje vodonićnog automobila neće biti ni potrebno.
    Čist vodonični motor na unutrašnje sagorevanje verovatno neće biti napravljen nikad jer bi verovatno morao ceo da bude od keramike, neke termički i mehanički otporne bar kao čelik.
    (Cane, 16. avgust 2017 17:14)

    # Link komentara

  9. Pogledajte na YouTube: Najveca Solarna Elektrana na svetu, 648MW Adani Solarna elektrana. Izgradjena za 12 meseci.
    U Holandiji celokupni zeleznicki saobraca je naravno elektricni I to na Obnovljive izvore sto znaci Solarni I vetrenjace. Evropa je dalkeo odmakla, Sledi Kina I Indija. Po meni Kina je vodeca sila u proizvodnji solarnih panela. Amerikanci-citaj Tesla su u vrhu sa baterijskim skladistima struje. Eto kako ce da se pune elktro automobili...a mi?
    Negde sam procitao da sunce emituje 1,500X vise energije koja moze da se pokupi na povrsini planete ili 821X vise nego sto bi trosili da nas je 9 Milijardi na planeti. I to je samo jedan izvor. Naravno drugi su vetrenjace...
    (zeljko, 15. avgust 2017 19:14)
    Procitaj malo koliko Holandija dotira sve te obnovljive izvore.Bez tih dotacija ,bilo bi kao u Srbiji,ako ne i gore. Holandija je drzava koja nema naftu ,gas,ugalj,pa cak ni ogravno drvo,posto imaju veoma malo suma.Zato imaju odlicnu ekonomiju i mogu da priuste da koriste struju za najveci deo potreba.

    Trenutna tehnologija je neefikasna i veoma skupa,a svaki proizvedeni kilovat 5 do 6 puta skuplji,nego proizveden tradicionalno.Bez drzavnih dotacija,uopste se ne isplati koristiti obnovljive izvore.

    Oprema za jednu kucu kosta 20 do 30 000 evra. Za taj novac mozes koristiti struju iz mreze godinama....
    (Mirko Pantic, 16. avgust 2017 13:28)

    # Link komentara

  10. @ercov Nije rekao da nema trofaznih uticnica kod nas, vec da mu je trebao adapter. Zaista, nasa trofazna uticnica nije ista kao ona u ostatku Evrope, mozes proveriti na Internetu.
    (T, 16. avgust 2017 11:56)

    # Link komentara

  11. DA si pismen,a nisi,primetio bih da sam napisao ...
    (Mirko Pantic, 15. avgust 2017 18:33)
    Toliko o pismenosti, ali bitnije je da si tehnički nepismen. Odavno je već rat "dve struje" oko načina distribucije energije završen i to ubedljivo, pobedom sistema Nikole Tesle. Tragično i komično je da nakon veka dominacije svuda prisutnog trofaznog naizmeničnog sistema, tehnički analfabeti zagovaraju Edisonov sistem i to u Srbiji!
    Da, to je baš to, Edisonov sistem je zagovarao distribuciju goriva u gradove gde bi to gorivo u elektranama bilo transformisano u električnu energiju jednosmerne struje. Tesla je umesto toga ponudio sistem transformacije i transporta same električne energije. Edisonov koncept je opstao jedino kod automobila i sada je i tu ugrožen mada je decenijama stvarana infrastruktura prerade i distrubucije naftnih derivata do krajnjeg potrošača. Jer, Teslina infrastruktura postoji i tu.
    Ako je jeftiniji i efikasniji taj sistem distribucije, zašto struju za svoje domaćinstvo ne proizvodiš sam, benzinskim agregatom? Pa zato što nije ni jeftiniji, ni efikasniji, ni praktičniji, em smrdi. E zato su i elektromobili budućnost, uprkos budalama.
    (CATAPA, 16. avgust 2017 11:12)

    # Link komentara

  12. "Osim toga, osoblje hotela mi je prilično nerado dopuštalo da petljam oko struje u njihovom objektu, kako bih se povezao i dopunio baterije, iako sam obučen za to kao inženjer elektrotehnike a nosio sam sa sobom i sav potreban alat. Pre bi dopustili da izgube gosta, nego da mu dozvole da se 'igra' sa osiguračima u hotelu.”

    Ko si ti da bi tebi neko dozvolio da brcas po hotelskoj strujnoj mrezi? To sto si svrseni el.teh ne daje ti dozvolu da brljavis po instalacijama gde se tebi cefne. Ovo je neki zesci komad budale vredan samo da mu se nasutira to hipstersko doope.
     (sladoledsmesom, 15. avgust 2017 23:03)

    # Link komentara

  13. ovo je sve samo ne reklama
     (Miloš, 15. avgust 2017 22:49)

    # Link komentara

  14. Meni je žao ljudi koji veruju da će eliktrični pogon biti masovan i jeftin! Nažalost, neće! Čak šta više, mislim da će vožnja na struju biti skuplja od benzina kada se omasovi. Ako i ne bude struja skuplja, razne takse i skupa vozila će još dugo takva vozila držati podalje od običnog čoveka! Mi u Srbiji ćemo još dugo voziti smrdljive dizele, TNG, CNG i ko zna šta još!
     (fidel, 15. avgust 2017 22:12)

    # Link komentara

  15. Od svih mogućih, baš kao elektroinženjer on bi morao da ima najviše razumevanja za sve one koji mu nisu dozvolili da "petlja sa osiguračima".

    Nijedan inženjer, elektro ili drugi, vredan tog imena, neće (i ne sme) dozvoliti da u postrojenje ili instalaciju za koju je on odgovoran ulazi i petlja nepoznat čovek, se nepoznatim kvalifikacijama i znanjem, samo zato što je došao izdaleka i u egzotičnom vozilu!

    Šta da je nešto pogrešno vezao pa izazvao požar ili ozbiljniji kvar?

    Baš bih voleo da ga pitam, kad se on bude zaposlio u Švajcarskoj i da je situacija obrnuta, tj, naiđe mu kolega inženjer iz Kazahstana, da li će ga tek tako, na lepe oči pustiti u trafostanicu i dozvoliti mu da iz bilo kog razloga nešto "petlja sa osiguračima"?

    Ne da neće, nego će odmah zvati obezbeđenje da ga izbace iz objekta!
    (Kolega inženjer, 15. avgust 2017 21:58)

    # Link komentara

  16. To je avantura i da su na put krenuli dizelasem a kamoli automobilom na elektropogon. Sama njihova ruta je iz teksta nejasna i izgleda kao kruzno putovanje jer se spominje Kazanj na sjeveru i Turkmenistan na jugu. Shvatam da je fokus u stvari na snalazenju sa punjenjem akumulatora. Cudi me da se nisu upoznali sa "weird" drzavom Turkmenistan
    (YttrIUm, 15. avgust 2017 20:05)

    # Link komentara

  17. Pogledajte na YouTube: Najveca Solarna Elektrana na svetu, 648MW Adani Solarna elektrana. Izgradjena za 12 meseci.
    U Holandiji celokupni zeleznicki saobraca je naravno elektricni I to na Obnovljive izvore sto znaci Solarni I vetrenjace. Evropa je dalkeo odmakla, Sledi Kina I Indija. Po meni Kina je vodeca sila u proizvodnji solarnih panela. Amerikanci-citaj Tesla su u vrhu sa baterijskim skladistima struje. Eto kako ce da se pune elktro automobili...a mi?
    Negde sam procitao da sunce emituje 1,500X vise energije koja moze da se pokupi na povrsini planete ili 821X vise nego sto bi trosili da nas je 9 Milijardi na planeti. I to je samo jedan izvor. Naravno drugi su vetrenjace...
    (zeljko, 15. avgust 2017 19:14)

    # Link komentara

  18. @Mirko Pantic, kako je tu kod vas u Turkmenistanu? Ovde kod nas, u Severnoj Koreji jugoistocne Evrope, sve neko ludilo vlada. Ljudi bi radije spaljivali naftu i dobijali rak pluca, nego ulagali novac u cistije izvore energije.
    (Srbistanac, 15. avgust 2017 12:28)

    DA si pismen,a nisi,primetio bih da sam napisao da su el.vozila besmislena,sve dok se ne pronadje dovoljno efikasan i jeftin nacin za proizvodnju el. energije.Trenutno je najjeftinije dobijati struju spaljivanjem fosilnih goriva.Na trenutnom tehnoloskom nivou,vetar i sunce nisu resenje !

    El.vozila nisu resenje,oni su posledica novih i cistih izvora energije!
    Sve dok spaljujemo ugalj ,ne bi li dobili struju,nista nismo resili i potpuno je svejedno da li to cinimo u vozilima ili u elektranama.

    Osnovni problem kod obnovljivih izvora je taj sto je tehnologija jos uvek nedovoljno efikasna i previse skupa. 1KW tako dobijene struje kosta 5 do 6 puta vise,nego dobijen na klasican nacin.Kada bi punili vozila po toj ceni,to bi bilo ekonomski neisplativo.
    DA bi jedna porodicna kuca bila skinuta sa mreze,potrebno je preko 20 000 evra ulaganja u solarne panele,invertore i akumulatore.Akumulatori su veoma skupi ,posebno ako su litijumski,a tada su veoma opasni ,jer su skloni zapaljivanju.Olovno kiselinski su znatno jeftiniji,ali su kabastiji,tezi i kratkotrajniji,pogotovo u zimskom periodu.
    (Mirko Pantic, 15. avgust 2017 18:33)

    # Link komentara

  19. Kakav spin, kako da fatalne nedostatke električnih automobila pretvorimo u navodne prednosti :))) Pa ako vam je do druženja, neo-hipici, još duže ćete čekati i lepše ćete se družiti u javnom prevozu :)))
     (EU Citizen, 15. avgust 2017 17:26)

    # Link komentara

  20. @daj bre - "autonomija baterija i njihova tokčisnost (o kojoj se ne priča) kao cela ekonomičnost prelaska na ovaj princip je zasada smešna." Da li nam mozete proslediti izvor informacija ili bilo kakav proracun na kom se vasa tvrdnja zasniva?


    "jeftinije je ulagati u vodonično gorivo."
    Malo opsirnije objasnjenje vezano za vodonik mozete naci u nekoliko komentara na ovom linku:

    [link]

    Da li biste mogli da iznesete svoju malo opsirniju analizu na temu vodonika? Hvala.
    (Iron Man, 15. avgust 2017 15:48)

    # Link komentara

  21. (daj bre, 15. avgust 2017 13:48) Vec za dve do tri godine imacemo baterije koje traju 3 do 4 puta duze nego ove trenutno...od telefonskih do automobilskih. A za 10 godina ko zna sta ce da bude. Nauka stalno napreduje i ne vide joj se granice. Problem dugotrajnosti baterija je resen, ali se jos vrse testiranja koja zakonski moraju da se provedu. Mislim da od sledece godine treba da pocne proizvodnja novih baterija, troduplo jacih, tako da...
    (Srdjan, 15. avgust 2017 15:07)

    # Link komentara

  22. ovaj model (osnovna verzija) od 85.000$
    jeftinije je ulagati u vodonično gorivo. on koristi isti motor, dakle ista kola, nego ovo elektično. možda je budućnost u električnom vozilu ali autonomija baterija i njihova tokčisnost (o kojoj se ne priča) kao cela ekonomičnost prelaska na ovaj princip je zasada smešna.
    (daj bre, 15. avgust 2017 13:48)

    # Link komentara

  23. Čini mi se da se nigde ne navodi kolko dugo su putovali, već samo na prepreke i načine na koji su dopunjavali svoje vozilo. Prema navedenom se zaključuje da im je ovaj put bio jedna velika avantura...
    (japanac, 15. avgust 2017 13:45)

    # Link komentara

  24. Naravno da su naisli na nerazumevanje okoline koja jos nije razvila mehanizme naplate struje(i svih ostalih dadzbina) za saobracaj koje se kroz benzin rutinski naplacuju. Posto su prvi, retki i neobicni prolazili su cesto jevtino, ali su morali da probiju "led"nepoverenja!
     (Superhik, 15. avgust 2017 12:29)

    # Link komentara

  25. @Mirko Pantic, kako je tu kod vas u Turkmenistanu? Ovde kod nas, u Severnoj Koreji jugoistocne Evrope, sve neko ludilo vlada. Ljudi bi radije spaljivali naftu i dobijali rak pluca, nego ulagali novac u cistije izvore energije.
    (Srbistanac, 15. avgust 2017 12:28)

    # Link komentara

  26. Tako je, inegrusan trofazni od 22kw, a ne kao VW monofazni od 3.5kw. Tesla naravno može i na monofazni, samo što punjenje traje 20 sati. Na trofaznom je pun za oko 6 sati.
     (Mladen, 15. avgust 2017 12:15)

    # Link komentara

  27. Isti problem su imali avanturisti koji su početkom 20. veka krenuli sličnom rutom London - New Delhi. Usput nije bilo benzinskih stanica, a ljudi su čudno posmatrali vozilo koje se kreće bez "prirodnog" prednjeg pogona.

    Elektro automobil je revolucija, novi nivo. Doneće probleme jer će u tranziciji mnogi radnici izgubiti posao (procena preko 10 mil.), što u naftnoj industriji, što u sektoru proizvodnje rezervnih delova jer elektro automobili imaju daleko manji broj mešinski proizvedenih delova.
    (popovicvl, 15. avgust 2017 11:52)

    # Link komentara

  28. @Mirko - po čemu je hipsteraj? Proizvodnja struje uz pomoć fosilnih goriva jer sve više neisplatljiva. Upotreba solarnih panela raste iz godine u godinu, a kako su baterije sve jeftinije paneli imaju sve više smisla. Kućne varijante su već u prodaju, Tesla, LG, Ikea i ostali imaju svoja rešenja za skladištenje energije u baterijama kada se tokom dana proizvede višak energije iz panela, pa se uveče iskoristi. Struja se dobija čak i kada je oblačno, manje ali i dalje se dobija. ;)

    Treba uzeti u obzir da je solarna energija tehnologija koja napreduje, cena je sve manja, a kapacitet sve bolji, dok fosilna goriva nemaju napredak, pa je u mnogim državama kopanje uglja neisplatljivo. Čak se i prirodni gas zamenjuje sa obnovljivim izvorima jer solarna energija + baterija postaju isplatljiviji na duže staze.

    Baterije su odlične za onih par sati kada je mreža preopterećena tokom dana, jer se umesto sagorevanja fosilnih goriva gde se uvek "založi" više nego što je potrebno, struja pametno raspodeli u zavisnosti od potražnje.

    Električni auti su uvek čistiji od auta sa SUS motorima, čak i kada uzmemo u obzir energiju iskorišćenu na proizvodnju auta gde je SUS auto u startu čistiji, ali se ta priča menja čim se auto krene voziti, pa čak i da je struja dobijena samo uz pomoć uglja gde je opet el. auto čistiji. Ali kako se države okreću ka obnovljivim izvorima, mreža je sve čistija. A o subvencijama, zapitajte se koliko naftna industrija dobija na godišnjem nivou? :)
     (Oskar, 15. avgust 2017 11:39)

    # Link komentara

  29. Kako su im hoteli obracunavali utrosenu struju?
    (boki, 15. avgust 2017 11:15)

    # Link komentara

  30. tekst sam prestao da citam kad sam stigao do da na balkanu nema trofaznih uticnica
     (ercov, 15. avgust 2017 11:07)

    # Link komentara

  31. Iskusni inženjer a diplomirao pre 3 godine :)

    Šalu na stranu, klasični švajcarski hipsteri kakvih je sve više, posebno u Cirihu.
     (iz Ciriha, 15. avgust 2017 11:05)

    # Link komentara

  32. Iskusni inženjer elektrotehnike, diplomirao 2014. godine?!
     (Srđan, 15. avgust 2017 10:51)

    # Link komentara

  33. Svaka cas, treba upamtiti njihova imena jer su zaista pioniri maleni... Zavidim na hrabrosti i cestitam na ostvarenom cilju..ma i na samom pokusaju zapravo...
     (irelandcalling, 15. avgust 2017 10:42)

    # Link komentara

  34. Ovo je cist hipsteraj i besmislica.
    El.auta su definitivno buducnost,ali sve dok ne pronadjemo nove izvore energije,koji ce biti efikasni i cisti,nema svrhe koristiti el.vozila.

    Struja se mora proizvesti na neki nacin. Najeftinije je sagorevanjem fosilnih goriva.Struja dobijena od obnovljivih izvora kosta 5 do 6 puta vise i nikako nije isplativa,bez donacija drzave,dok pri tome nije previse pouzdana,jer vetra moze i da ne bude,a sunca nema nocu i kad je oblacno.Hidro elektrane su ekoloski problematicne,jer je potrebno poplaviti ogromne povrsine ,kako bi se akumulirala voda.

    Ne postoji nacin na koji bih dozvolio bilo kome da petlja oko struje u mom objektu,makar i sto puta bio inzenjer.
    (Mirko Pantic, 15. avgust 2017 10:29)

    # Link komentara